Budowa LM / VM rura 52mm

Pomysły na destylatory - do konsultacji.

Autor tematu
ksiadz79
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 28 paź 2011, 09:13

Post autor: ksiadz79 »

Witam, tak jak w temacie chcę zbudować LM / VM do tej pory pracowałem na pot stillu i kiepskim CM z zimnymi palcami z Alegro (nie sprawdza się).

Posiadam keg 50l
z dwoma grzałami o mocy 2000W i 1600W
oraz rurę 52 mm o h=125cm
a także sterownik z sondą do 5 kw okres próbkowania 330 ms
Dokładność pomiaru:
+/-0,5°C

Czy to wszystko będzie wydajne w takich proporcjach??

Sporo czytałem na forum ale jest tyle opinii że można zgłupieć.

Od sprzętu oczekuję 95%+ i wydajności 1,5 l /h

Opinie oraz modyfikacje mile widziane :geek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: Brzydal »

Całkiem, całkiem podoba mi się dodał bym tylko mufkę 1/4 cala pod odbiorem LM i poniżej odbioru VM w celu:
- zamontowania trójnika z zaworkiem do stałego refluksu, a jednocześnie zlikwidowania jeziorka.
-mycia wypełnienia silnym strumieniem wody
Dodał bym jeszcze Trzy nyple 3/4 cala w rurze na 40cm od dołu w połowie i na 3/4 wysokości kolumny. Koszt nie wielki montując od razu, a jaka radocha w poznawaniu sprzętu. Nyple mają służyć do czujników temperatury, niepotrzebne łatwo zakręcić korkami 3/4"
I koniecznie termometr w bojlerze zanurzony w zacierze są takie długie bagnetowe i niedrogie.
Redukcje na VM rób stopniową nie skokową.
Moc do tej średnicy rury powinna wystarczyć. Ale koledzy pracujący na tej średnicy i zmywakach powinni się wypowiedzieć przy jakiej mocy uzyskują tzw punkt zalania.
Wtedy też można będzie określić ilość odbioru wiedząc dodatkowo w jakie wypełnienie celujesz np dla sprężynek 90* temp. zacieru,mocy 2000W początkowy odbiór powinien być na poziomie 27 ml na minute. Niestety nie gwarantuje 1,5litra na godzinę, chyba że kosztem jakości. Przy 3000kW odbiór można ustawić na poziomie 40ml i wtedy będzie zaplanowany odbiór tylko rurka może się okazać za cienka ;)
To na tyle mojego znęcania powodzenia
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: sverige2 »

Jeżeli dopełnisz wszystkie zalecane warunki, czyli :

1 Pierścienie centrujące
2.E-ARC
3 .Wziernik
4. Regulator napięcia
5. Pokazany przez Ciebie sterownik


Masz gwarancję otrzymywania spirytusu rektyfikowanego super jakości
o mocy 96.5% w ilości nie mniejszej niż 2.5 litra na godzinę.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lis 2011, 12:39 przez sverige2, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
ksiadz79
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 28 paź 2011, 09:13
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: ksiadz79 »

Wypełnienie od dołu: 25 cm sprężynki miedziane, wełna KO Rakso 100 cm

a co do:

1 Pierścienie centrujące (w którym miejscu?)
2.E-ARC (myślałem że sterownik rozwiąże problem)
3 .Wziernik ( nie mam pojęcia co to jest i co daje)
4. Regulator napięcia (tak jak pkt 2)

Scalone.


hmm 27 ml / minutę to wychodzi jakieś 1620 ml /h tj 1,62l tak? czy coś pomyliłem?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: Zygmunt »

Sterownik Ci się przyda, ale dopiero jak w zestawie pojawi się elektrozawór sterujący odbiorem (wspomniany ARC). Sterownik nie działa jak regulator, tylko jak termostat- musisz mieć regulator, żeby płynnie dobrać moc grzałek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: sverige2 »

Tutaj masz możliwość poczytania i obejrzenia wziernika i nie tylko:
http://alkohole-domowe.com/forum/wziern ... t=wziernik
wszystko jest też dokładnie pokazane na fotkach mojej kolumn
.
Są też inne działy mówiące o E-ARC,
Pierścieniach centrujących
Wypełnieniach pryzmatycznych,
itd. wystarczy dobrze na Forum poszukać.

Pozdrawiam

Autor tematu
ksiadz79
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 28 paź 2011, 09:13
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: ksiadz79 »

hmm rozumiem że tak miałbym wprowadzić modyfikacje:

Wziernik: zaznaczony kolorem czarnym
pierścienie; kolorem czerwonym
elektrozawór: kolorem brązowym

Czy dobrze to zastosowałem?
ksiadz794.jpg
A przy okazji spytam jeszcze o umieszczenie czujników temperatury czy są w odpowiednim miejscu?

Czy może powinienem zrobić jeszcze jeden na na wysokości 3/4 kolumny?

Bo na kegu jest. :pije:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: sverige2 »

Prawie dobrze, ale elektrozawór przenieś na dół chłodnicy Liebiga, (odbiór)
a zasilenie skraplacza wodą też podłącz odwrotnie.
Wzrasta wtedy znacznie efektywność skraplacza.
Poczytaj sobie dział Opcja VM w Aabratku, i obejrzyj szkic.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: Kula »

@ksiadz79
Jeśli chcesz użyć wełny Rakso w rurce długości 100cm, to zapomnij o dobrej jakości destylacie. Nie pozwoli ona na uzyskanie 95% przy wydajności 1,5L/h. Może uda się uzyskać 95% , ale odbiór będzie woooooolny. Zapach także pozostawia wiele do życzenia.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: sverige2 »

@ksiadz79.
Bez elektrozaworu i sterowania E-ARC osiąganie
odbioru destylatu na poziomie 2.5-3.0 litra na godzinę
jest po prostu nie możliwe. Aby osiągać taką ilość i
jednocześnie otrzymywać odpowiednią jakość,
zastosowanie E-ARC, jak też właściwe podłączenie
wody do skraplacza to po prostu konieczność.

Pozdrawiam

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: Brzydal »

ksiadz79 pisze: A przy okazji spytam jeszcze o umieszczenie czujników temperatury czy są w odpowiednim miejscu?

Czy może powinienem zrobić jeszcze jeden na na wysokości 3/4 kolumny?

Bo na kegu jest. :pije:
A czytasz Ty nasze sugestie.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

mossini
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 17:40
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: mossini »

@sverige2
Bez elektrozaworu i sterowania E-ARC osiąganie
odbioru destylatu na poziomie 2.5-3.0 litra na godzinę
jest po prostu nie możliwe. Aby osiągać taką ilość i
jednocześnie otrzymywać odpowiednią jakość,
zastosowanie E-ARC, jak też właściwe podłączenie
wody do skraplacza to po prostu konieczność.
Trochę już naczytałem się forum i chyba w kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu postach czytałem że zachwalasz lub ktoś inny E-ARC-ka i ten powalający odbiór.
I tak czułem że tylko przy nim leci tak szybko.
Dopiero przed chwila ( a już czytam forum ok 6 mc) dowiedziałem się jakie są warunki dla takiego odbioru.
Ale..dlaczego nie wspomnisz za tym każdym razem ze trzeba gotować nastaw ok 50%.??. Lub nawet mniej.
Tylko apetyt robisz na tego A-ARC-ka
Kolumna: LM/VM, fi60, 130cm, Keg:30, 2kW+1,5kW, sprężynki, wziernik, SpirMaster

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: sverige2 »

@Mossini.
Czytasz i czytasz, wypowiedzi rożnych ludzi, mających żeby nie urazić
nikogo, pojęcie o tym systemie czysto teoretyczne i nie zgadzające się
zupełnie, z prawdą i stanem faktycznym .
Aby nie rozwlekać tematu zanadto, powiem krótko.

Już przy pierwszym odbiorze destylatu z nastawu o mocy 16-20%
szybkość odbioru jest również na takim samym poziomie
czyli około 3.0 litrów na 1 godzinę. Aktualna moc grzania
jest tu decydującym czynnikiem szybkości odbioru.

Aby mieć prawdziwy obraz tego systemu,należy rozmawiać z tymi ludźmi,
którzy system ten już mają, znają i użytkują go w sposób prawidłowy i zalecany,
nie są zaś raczkującymi szczawikami, ani też ukrytymi przeciwnikami systemu,
bo stare uważają za dobre i mają w tym swój ukryty cel.

Jakość spirytusu po 1 razie jednak, nieco gorsza, ale i tak o wiele,wiele
lepsza, niż na innych aparatach nawet po 2 rektyfikacjach i czyszczeniu węglem.
Druga rektyfikacja zaś, jest konieczna wtedy, jeżeli chcemy
otrzymywać spirytus klasy LUX.

To co pisze jeden z nowych, ale bardzo aktywnych forumowiczów, tym temacie,
jest piramidalną bzdurą, a facet ten, na sąsiednim forum z cała mocą
zwalcza system VM i jest jego zagorzałym przeciwnikiem.

Najwygodniejsza formą w tym przypadku jest tzw. "stripping"
bo trwa o wiele szybciej (25 litrów nastawu ok. 1god.20min)
czyli ok 6.5 litra na godzinę plus czas rozgrzania kega oczywiście
ok. 40-50min w zależności od mocy posiadanych grzałek.

Stripping był i jest formą zagęszczania, i otrzymywania surówki
przez wszystkie dawne gorzelnie, jak też obecnie, stosowany jest
przez zakłady produkujące najbardziej luksusowe alkohole.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Budowa LM / VM rura 52mm

Post autor: Agneskate »

Post newcomer'a przeniesiony do tematu dywagacje
Pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty aparatur”