Wino ryżowe wermut na 15L
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Wino wermut na 15L:
- 15L wody
- 1 duża łyżka tymianku
- 1 duża łyżka gałki muszkatołowej
- 1 duża łyżka cynamonu
- 1kg ryżu
- 40dkg drożdzy - mniej niż pół kostki (ja akurat stosuję MD na drożdżach suchych winnych)
- 3kg cukru
- dwie cytryny
Cytryny w całości pokroić w kostkę, razem ze skórką (pestki odrzucić). Ryż opłukać pod bierzącą wodą. Trzymać w gąsiorze 21 dni. Po tym czasie odcedzić i trzymać w butli do czasu wyklarowania. Można dosłodzić w/g gustu.
Z braku gąsiora o wymaganej pojemności, zastosowałem trzy damy 5L. Składniki dozowałem wzrokowo (dzieląc je na trzy części), jedynie przyprawy podzieliłem za pomocą wagi numizmatycznej, by schematom stała sie zadość.
- 15L wody
- 1 duża łyżka tymianku
- 1 duża łyżka gałki muszkatołowej
- 1 duża łyżka cynamonu
- 1kg ryżu
- 40dkg drożdzy - mniej niż pół kostki (ja akurat stosuję MD na drożdżach suchych winnych)
- 3kg cukru
- dwie cytryny
Cytryny w całości pokroić w kostkę, razem ze skórką (pestki odrzucić). Ryż opłukać pod bierzącą wodą. Trzymać w gąsiorze 21 dni. Po tym czasie odcedzić i trzymać w butli do czasu wyklarowania. Można dosłodzić w/g gustu.
Z braku gąsiora o wymaganej pojemności, zastosowałem trzy damy 5L. Składniki dozowałem wzrokowo (dzieląc je na trzy części), jedynie przyprawy podzieliłem za pomocą wagi numizmatycznej, by schematom stała sie zadość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L
Tak, to oryginalny przepis, który wpadł mi w ręce, a co do drożdży, które ja stosuję, to jest nakreślone w nawiasie obok... -pozatym jest napisane mniej niż pól kostki. -interpretuj jak chcesz(chyba że masz kilogramowe kostki drożdży w sklepie).JanOkowita pisze:Blisko 0,5 kg drożdży ? (napisałeś 40 dkg). Nie za mało ?
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Wino ryżowe wermut na 15L
Proponuję podawać na Forum przepisy sprawdzone, a nie skopiowane nie wiadomo z jakiego przepisu bez podania źródła.
Kilkanaście lat temu można było kupić drożdże w sklepie w opakowaniu 0,5 kg. Oczywiście były to Bayanusy made by Babunia PRL. Problem polegał na tym, że nie było wówczas Internetu...
Pozdrawiam
Jan Okowita
Kilkanaście lat temu można było kupić drożdże w sklepie w opakowaniu 0,5 kg. Oczywiście były to Bayanusy made by Babunia PRL. Problem polegał na tym, że nie było wówczas Internetu...
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L
Oczywiście szanowny kolego chodziło zapewne o 40 gram drożdży z 100-gramowej kostki. Przepis przeliterowany z pożółkłej kartki po przodkach(więc jak mam Ci podać źródło?).
Poza tym przepis sprawdzony jest na drożdżach winnych szlachetnych, na bazie MD (na tych w kostkach nie robiłem).
Poza tym przepis sprawdzony jest na drożdżach winnych szlachetnych, na bazie MD (na tych w kostkach nie robiłem).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 cze 2011, 19:17 przez yoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Wino ryżowe wermut na 15L
No to O.K. Jeśli przepis ze starych kartek to rozumiem.
Mam nadzieję, że wyjdzie fajny wermut. Tym niemniej będę dokładny jeśli chodzi o matematykę. Szczególnie w kwestii receptur.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Mam nadzieję, że wyjdzie fajny wermut. Tym niemniej będę dokładny jeśli chodzi o matematykę. Szczególnie w kwestii receptur.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 42
- Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 15:54
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Gdańsk / Chojnice
- Kontakt:
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
- Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
- Ulubiony Alkohol: krupnik
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 6 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L
Panowie pytanko czysto techniczne.
Nastawiłem to winko dokładnie 25 dni temu i jeszcze dość ładnie pracuje. Teraz nie wiem czy zlewać znad osadu czy jeszcze poczekać do ustania fermentacji .
Dopiero zaczynam zabawe w wyrób wina i nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy jak i potrzebnego sprzętu do zmierzenia poziomu cukru
Prosze o podpowiedż -zlewać czy nie- szkoda żeby coś nie wyszło .
Nastawiłem to winko dokładnie 25 dni temu i jeszcze dość ładnie pracuje. Teraz nie wiem czy zlewać znad osadu czy jeszcze poczekać do ustania fermentacji .
Dopiero zaczynam zabawe w wyrób wina i nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy jak i potrzebnego sprzętu do zmierzenia poziomu cukru
Prosze o podpowiedż -zlewać czy nie- szkoda żeby coś nie wyszło .
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .
-
Autor tematu - Posty: 68
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L
Kolego mamdobreklapki , to winko na zdjęciach, to są składniki świeżo zalane syropem cukrowym - świeżo po sporządzeniu... A o klarowność, to można walczyć dopiero po drugim lub trzecim zlewaniu.
Kolego Maximuspijus zlewaj i odstaw do chłodnego pomieszczenia, chyba że wolisz poczekać, a tym samym nabierze ono mocy, a dosłodzisz później np.przypalanką. Jeśli zdecydujesz się na dłuższą fermentację, to i tak musisz zlać znad osadu, bo inaczej wino nabierze nie ciekawych smaków (m.in. skórka cytryny spowoduje gorzki smak wina).
Kolego Maximuspijus zlewaj i odstaw do chłodnego pomieszczenia, chyba że wolisz poczekać, a tym samym nabierze ono mocy, a dosłodzisz później np.przypalanką. Jeśli zdecydujesz się na dłuższą fermentację, to i tak musisz zlać znad osadu, bo inaczej wino nabierze nie ciekawych smaków (m.in. skórka cytryny spowoduje gorzki smak wina).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lis 2011, 15:52 przez yoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
- Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
- Ulubiony Alkohol: krupnik
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 6 razy