Wino ryżowe wermut na 15L

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
yoko
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: yoko »

Wino wermut na 15L:

- 15L wody
- 1 duża łyżka tymianku
- 1 duża łyżka gałki muszkatołowej
- 1 duża łyżka cynamonu
- 1kg ryżu
- 40dkg drożdzy - mniej niż pół kostki (ja akurat stosuję MD na drożdżach suchych winnych)
- 3kg cukru
- dwie cytryny

Cytryny w całości pokroić w kostkę, razem ze skórką (pestki odrzucić). Ryż opłukać pod bierzącą wodą. Trzymać w gąsiorze 21 dni. Po tym czasie odcedzić i trzymać w butli do czasu wyklarowania. Można dosłodzić w/g gustu.

Z braku gąsiora o wymaganej pojemności, zastosowałem trzy damy 5L. Składniki dozowałem wzrokowo (dzieląc je na trzy części), jedynie przyprawy podzieliłem za pomocą wagi numizmatycznej, by schematom stała sie zadość. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: JanOkowita »

Blisko 0,5 kg drożdży ? (napisałeś 40 dkg). Nie za mało ? :klaszcze:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
yoko
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: yoko »

JanOkowita pisze:Blisko 0,5 kg drożdży ? (napisałeś 40 dkg). Nie za mało ?
Tak, to oryginalny przepis, który wpadł mi w ręce, a co do drożdży, które ja stosuję, to jest nakreślone w nawiasie obok... :) -pozatym jest napisane mniej niż pól kostki. -interpretuj jak chcesz(chyba że masz kilogramowe kostki drożdży w sklepie).
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: JanOkowita »

Proponuję podawać na Forum przepisy sprawdzone, a nie skopiowane nie wiadomo z jakiego przepisu bez podania źródła.

Kilkanaście lat temu można było kupić drożdże w sklepie w opakowaniu 0,5 kg. Oczywiście były to Bayanusy made by Babunia PRL. :D Problem polegał na tym, że nie było wówczas Internetu...

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
yoko
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: yoko »

Oczywiście szanowny kolego chodziło zapewne o 40 gram drożdży z 100-gramowej kostki. Przepis przeliterowany z pożółkłej kartki po przodkach(więc jak mam Ci podać źródło?).
Poza tym przepis sprawdzony jest na drożdżach winnych szlachetnych, na bazie MD (na tych w kostkach nie robiłem).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 cze 2011, 19:17 przez yoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: JanOkowita »

No to O.K. Jeśli przepis ze starych kartek to rozumiem.
Mam nadzieję, że wyjdzie fajny wermut. Tym niemniej będę dokładny jeśli chodzi o matematykę. Szczególnie w kwestii receptur.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

mamdobreklapki
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 24 sie 2011, 15:54
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Gdańsk / Chojnice
Kontakt:
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: mamdobreklapki »

Ktoś próbował?
Ze zdjęcia widać że to winko jest łagodnie mówiąc "mało klarowne", czy to na pewno ostateczny produkt gotowy do podania?

Maximuspijus
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
Ulubiony Alkohol: krupnik
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 6 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: Maximuspijus »

Panowie pytanko czysto techniczne.
Nastawiłem to winko dokładnie 25 dni temu i jeszcze dość ładnie pracuje. Teraz nie wiem czy zlewać znad osadu czy jeszcze poczekać do ustania fermentacji .
Dopiero zaczynam zabawe w wyrób wina i nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy jak i potrzebnego sprzętu do zmierzenia poziomu cukru :bezradny:
Prosze o podpowiedż -zlewać czy nie- szkoda żeby coś nie wyszło .
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .
Awatar użytkownika

Autor tematu
yoko
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 18:15
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: yoko »

Kolego mamdobreklapki , to winko na zdjęciach, to są składniki świeżo zalane syropem cukrowym - świeżo po sporządzeniu... A o klarowność, to można walczyć dopiero po drugim lub trzecim zlewaniu.

Kolego Maximuspijus zlewaj i odstaw do chłodnego pomieszczenia, chyba że wolisz poczekać, a tym samym nabierze ono mocy, a dosłodzisz później np.przypalanką. Jeśli zdecydujesz się na dłuższą fermentację, to i tak musisz zlać znad osadu, bo inaczej wino nabierze nie ciekawych smaków (m.in. skórka cytryny spowoduje gorzki smak wina).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lis 2011, 15:52 przez yoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.

Maximuspijus
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
Ulubiony Alkohol: krupnik
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 6 razy
Re: Wino ryżowe wermut na 15L

Post autor: Maximuspijus »

Dziękuje yoko za szybką odpowiedż.
Zlałem znad osadu i co do mocy i smaku jest ok, może ciut za dużo cynamonu dodałem i lekki smaczek przebija , ale o to chodzi w tym hobby żeby dążyć do doskonałosci :)
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”