http://www.kuchnia-polska.net
Na tej stronie znajdziemy multum przepisów na różnego rodzaju nalewki, likiery, wódki...
Wystarczy wejść w zakładkę NAPOJE----> ALKOHOLOWE i czeka na nas mnóstwo przepisów na najróżniejsze trunki
Stronę można również pokazać Kobiecie , a zaręczam, że będzie zadowolona z mnóstwa przepisów jakie tam znajdzie na różne dania, desery, sałatki, przystawki itd.......
PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY
Re: PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY
Witajcie,
Znalazłam niedawno świetny przepis, dzięki któremu można w bardzo prosty sposób przygotować pyszne domowe nalewki. Zresztą zobaczcie sami :
Potrzebne składniki:
> alkohol 60%, 500ml
> około 20-30 dag cukru
> około 35-40 dag owoców
Receptura:
1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
7. Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Znalazłam niedawno świetny przepis, dzięki któremu można w bardzo prosty sposób przygotować pyszne domowe nalewki. Zresztą zobaczcie sami :
Potrzebne składniki:
> alkohol 60%, 500ml
> około 20-30 dag cukru
> około 35-40 dag owoców
Receptura:
1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
7. Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY
Odnośnie punktu 3 są rożne szkoły. Osobiście preferuje najpierw zalewać spirytusem nie mocniejszym niż 70%(nie tracą swoich właściwości), a dopiero potem zasypywać cukrem.
Może to z chytrości, a może z przekonania że owoce nie będą miały tendencji do fermentacji i walki z muszkami. Poza tym są smakosze nalewek wytrawnych, a te zasypywane cukrem na początku są zazwyczaj bardzo słodkie.
Może to z chytrości, a może z przekonania że owoce nie będą miały tendencji do fermentacji i walki z muszkami. Poza tym są smakosze nalewek wytrawnych, a te zasypywane cukrem na początku są zazwyczaj bardzo słodkie.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein