PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
bloniak91
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 21:14
Krótko o sobie: Myślę, więc jestem? :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniels
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bloniak91 »

http://www.kuchnia-polska.net
Na tej stronie znajdziemy multum przepisów na różnego rodzaju nalewki, likiery, wódki...
Wystarczy wejść w zakładkę NAPOJE----> ALKOHOLOWE i czeka na nas mnóstwo przepisów na najróżniejsze trunki :D
Stronę można również pokazać Kobiecie :mrgreen: , a zaręczam, że będzie zadowolona z mnóstwa przepisów jakie tam znajdzie na różne dania, desery, sałatki, przystawki itd.......
Wódka TWÓJ wróg.....Więc lej GO w mordę! ; )
Piszę Poprawnie Po POLSKU!!!

marcus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 24 lip 2009, 15:45
Krótko o sobie: 54 lata, domator, degustator dobrych trunków,
hobby - działka na wsi,
Ulubiony Alkohol: Metaxa*******
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Puszcza Knyszyńska
Re: PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY

Post autor: marcus »

Z ciekawości odwiedziłem ta stronę.
Kolega ma rację, zbiór przepisów jest naprawdę imponujący.
Przepisy na nalewki i wódki smakowe są krótkie i zwięzłe. Zachęcam również innych kolegów, do odwiedzenia tej strony.
Marcus Gordon

nalewkowa
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 29 wrz 2011, 11:03
Re: PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY

Post autor: nalewkowa »

Witajcie,
Znalazłam niedawno świetny przepis, dzięki któremu można w bardzo prosty sposób przygotować pyszne domowe nalewki. Zresztą zobaczcie sami :D :

Potrzebne składniki:
> alkohol 60%, 500ml
> około 20-30 dag cukru
> około 35-40 dag owoców

Receptura:
1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
7. Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: PRZEPISY NA NALEWKI, LIKIERY

Post autor: Brzydal »

Odnośnie punktu 3 są rożne szkoły. Osobiście preferuje najpierw zalewać spirytusem nie mocniejszym niż 70%(nie tracą swoich właściwości), a dopiero potem zasypywać cukrem.
Może to z chytrości, ;) a może z przekonania że owoce nie będą miały tendencji do fermentacji i walki z muszkami. Poza tym są smakosze nalewek wytrawnych, a te zasypywane cukrem na początku są zazwyczaj bardzo słodkie.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”