Re: Proszę o ocenę aparaturki
Witam Szanownych Psotników
Jeśli można prosić o wypowiedzenie się na temat mojego sprzętu:
1. Zaczynając od beczki- dwa kegi pospawane jeden w drugi oba 50 l. Układ zalany olejem jadalnym w którym zanurzone są dwie grzałki: jedna podwójna 2X1kW, druga 2kW. Do tego termometr mierzący temperaturę zacieru.
2. Kolumna rura fi 50 wypełnienie na wysokości 120 cm plus do tego na dole ok 5cm cienki drut miedziany. Pierwszy zimny palec (fi 12 mm) na wysokości ok. 140 cm w sumie jest ich 5 - odległość miedzy nimi 5cm. Termometr zamontowany na szczycie kolumny ok. 170 cm od bańki.
3. Chłodnica wykonana z rury fi 50, długość 30 cm w której upchano ok. 3m rurki fi 8. Połączona jest z kolumna rurka fi 8. Zasilanie chłodnicy: rurka fi 12 mm.
4. Układ dodatkowo wyposażony w zawór refluxu z którego na razie nie korzystam.
Szczegóły na rysunku.
Dzięki za opinie.
Pozdrawiam modzel
Jeśli można prosić o wypowiedzenie się na temat mojego sprzętu:
1. Zaczynając od beczki- dwa kegi pospawane jeden w drugi oba 50 l. Układ zalany olejem jadalnym w którym zanurzone są dwie grzałki: jedna podwójna 2X1kW, druga 2kW. Do tego termometr mierzący temperaturę zacieru.
2. Kolumna rura fi 50 wypełnienie na wysokości 120 cm plus do tego na dole ok 5cm cienki drut miedziany. Pierwszy zimny palec (fi 12 mm) na wysokości ok. 140 cm w sumie jest ich 5 - odległość miedzy nimi 5cm. Termometr zamontowany na szczycie kolumny ok. 170 cm od bańki.
3. Chłodnica wykonana z rury fi 50, długość 30 cm w której upchano ok. 3m rurki fi 8. Połączona jest z kolumna rurka fi 8. Zasilanie chłodnicy: rurka fi 12 mm.
4. Układ dodatkowo wyposażony w zawór refluxu z którego na razie nie korzystam.
Szczegóły na rysunku.
Dzięki za opinie.
Pozdrawiam modzel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Prosze o ocene aparaturki
No cóż- co chcesz osiągnąć? Skoro już kupiłeś/zrobiłeś taki sprzęt, to raczej go nie przerobisz. Zawory są niepotrzebne, podobnie jak takie duże odstępy między palcami, a także między najwyższym palcem a wyjściem na chłodnicę. Tracisz przez to na wysokości wypełnienia. Właśnie, czy wypełniłeś?
Nie piszesz jakie termometry zastosowałeś. Aparatura jest bardzo podobna do tej, jaka czasem sprzedają debile z Allegro, a oni często mają w zwyczaju pakowanie tam tarczowych...
Nie piszesz jakie termometry zastosowałeś. Aparatura jest bardzo podobna do tej, jaka czasem sprzedają debile z Allegro, a oni często mają w zwyczaju pakowanie tam tarczowych...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Witam
Jeśli chodzi o to czy się da przerobić ... to wszystko można przerobić... raczej nie ma problemu.
Jeśli chodzi o termometry zastosowałem czujniki temperatury Pt 100 do tego układ jest sterowany sterownikiem swobodnie programowalnym do komunikacji z użytkownikiem zastosowałem panel operatorski na którym wyświetlane są temperatury z dokładnością do 0.1 C. Nie napisałem że część z zimnymi palcami można odkręcić na wysokości 120 cm na tyle jest kolumna wypełniona drobnym wiórem z kwasówki. Na samym dole ok 5cm cienkie druciki miedziane. A czy te zawory mogą mieć wpływ na jakość destylatu?
Jeśli chodzi o to czy się da przerobić ... to wszystko można przerobić... raczej nie ma problemu.
Jeśli chodzi o termometry zastosowałem czujniki temperatury Pt 100 do tego układ jest sterowany sterownikiem swobodnie programowalnym do komunikacji z użytkownikiem zastosowałem panel operatorski na którym wyświetlane są temperatury z dokładnością do 0.1 C. Nie napisałem że część z zimnymi palcami można odkręcić na wysokości 120 cm na tyle jest kolumna wypełniona drobnym wiórem z kwasówki. Na samym dole ok 5cm cienkie druciki miedziane. A czy te zawory mogą mieć wpływ na jakość destylatu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 cze 2011, 17:29 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: polskie ogonki...
Powód: polskie ogonki...
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
modzel
Twój system to składanka dwóch metod:
1. Zimne Palce (ZP) z kontrolowanym (zakładam osobnym) przepływem wody to refluks wewnętrzny - zrobi to co trzeba. Palce mogłyby być bliżej siebie i wyżej (więcej wypełnienia).
2. Refluks zewnętrzny - to 'zawory' pod chłodnicą. Zawór w odnodze poziomej jest zbędny - jeśli zawór w odnodze pionowej ma nad sobą tą część (nawet malutką) to zebrania skroplin.
ad 1. Operując an ZP ten zawór pionowy pod chłodnicą musi być całkowicie otwarty! Jak zamkniesz (zbędne) to w systemie może rosnąć ciśnienie i całość (że się tak doraźnie wyrażę) 'jebnie'. Refluks (powrót skroplin) regulujesz przepływem wody przez ZP (ta musi być gorąca - około 78C). Dodatek refluksu zewnętrznego jest tu zbędny ale jak się uprzesz można go stosować - tylko pytanie czemu?
ad2. Operując refluksem zewnętrznym ZP zostawiasz bez wody. Skropliny zbierają się nad (pionowym) zaworkiem pod chłodnicą i tam regulujesz stosunek powrotu - więcej odbierasz mniej powraca; mniej odbierasz więcej powraca do kolumny.
!! Jest jednak poważny problem !! Aby stosować refluks zewnętrzny konieczny jest okres (15-30 minut) refluksu 100%. Czyli musisz zamknąć zawór pod chłodnicą. Zamykając ten zawór uszczelniasz cały system i MOŻE wzrastać ciśnienie w takim układzie (np. chłodnica nie 'wyrobi').
W naszych metodach należy unikać ciśnienia w systemie - system musi mieć cały czas, niczym nie blokowany dostęp do atmosfery (to wymaga przemyślenia).
Aby taki dostęp dać wystarczy w Twoim systemie dać gdzieś u góry cienką rurkę w kształcie 'U' (200mm- 300mm) i dbać aby w niej była woda. Jeśli ciśnienie wzrośnie przez tą rurkę zostanie uwolnione. Jeśli ciśnienie jest znikome woda w tej 'u' rurce nie pozwoli na wylatywanie par.
Pomyśl.
J
ps. 3xW + 1Ż
Twój system to składanka dwóch metod:
1. Zimne Palce (ZP) z kontrolowanym (zakładam osobnym) przepływem wody to refluks wewnętrzny - zrobi to co trzeba. Palce mogłyby być bliżej siebie i wyżej (więcej wypełnienia).
2. Refluks zewnętrzny - to 'zawory' pod chłodnicą. Zawór w odnodze poziomej jest zbędny - jeśli zawór w odnodze pionowej ma nad sobą tą część (nawet malutką) to zebrania skroplin.
ad 1. Operując an ZP ten zawór pionowy pod chłodnicą musi być całkowicie otwarty! Jak zamkniesz (zbędne) to w systemie może rosnąć ciśnienie i całość (że się tak doraźnie wyrażę) 'jebnie'. Refluks (powrót skroplin) regulujesz przepływem wody przez ZP (ta musi być gorąca - około 78C). Dodatek refluksu zewnętrznego jest tu zbędny ale jak się uprzesz można go stosować - tylko pytanie czemu?
ad2. Operując refluksem zewnętrznym ZP zostawiasz bez wody. Skropliny zbierają się nad (pionowym) zaworkiem pod chłodnicą i tam regulujesz stosunek powrotu - więcej odbierasz mniej powraca; mniej odbierasz więcej powraca do kolumny.
!! Jest jednak poważny problem !! Aby stosować refluks zewnętrzny konieczny jest okres (15-30 minut) refluksu 100%. Czyli musisz zamknąć zawór pod chłodnicą. Zamykając ten zawór uszczelniasz cały system i MOŻE wzrastać ciśnienie w takim układzie (np. chłodnica nie 'wyrobi').
W naszych metodach należy unikać ciśnienia w systemie - system musi mieć cały czas, niczym nie blokowany dostęp do atmosfery (to wymaga przemyślenia).
Aby taki dostęp dać wystarczy w Twoim systemie dać gdzieś u góry cienką rurkę w kształcie 'U' (200mm- 300mm) i dbać aby w niej była woda. Jeśli ciśnienie wzrośnie przez tą rurkę zostanie uwolnione. Jeśli ciśnienie jest znikome woda w tej 'u' rurce nie pozwoli na wylatywanie par.
Pomyśl.
J
ps. 3xW + 1Ż
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Nie dziwię się Zygmuntowi, że używa takich dosadnych słów. Ile to już razy na forum, były omawiane podobne konstrukcje Na Allegro, aż roi się od ofert domorosłych konstruktorów, którzy nie mają pojęcia o rektyfikacji. Taki palant gdzieś coś zobaczy, gdzieś coś usłyszy i kierowany chęcią szybkiego zysku pospawa w garażu takiego potworka i jeszcze napisze, że bezproblemowo uzyskuje ponad 93% alkohol. A ktoś nie obeznany w temacie, gdy to przeczyta, kupi taki badziew za kilkaset złotych i potem się dziwi, że kolumny nie może ustabilizować, albo nie może uzyskać wymarzonych i wyśnionych procentów.
W tej konstrukcji zaworki są zupełnie zbędne (albo zimne palce). Wybierz sam co wyp...dolisz Przecież nie można łączyć dwóch rodzajów refluksu w jednej konstrukcji , a tutaj masz i refluks wewnętrzny (ZP) i zewnętrzny (chłodnica + zaworek powrotu).
No i rzecz chyba najważniejsza. Układ jest zamknięty, co kłóci się z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa w naszym hobby
W tej konstrukcji zaworki są zupełnie zbędne (albo zimne palce). Wybierz sam co wyp...dolisz Przecież nie można łączyć dwóch rodzajów refluksu w jednej konstrukcji , a tutaj masz i refluks wewnętrzny (ZP) i zewnętrzny (chłodnica + zaworek powrotu).
No i rzecz chyba najważniejsza. Układ jest zamknięty, co kłóci się z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa w naszym hobby
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Na początku dziękuję za zainteresowanie. Poprosiłem o opinie o sprzęcie (choć od razu zaznaczę że przy psoceniu nie łączyłem dwóch metod a konstrukcję ściągnąłem z netu) ponieważ pomimo tego że produkt wyszedł w granicach 95-96 % ma on jakiś taki dziwny zapach żeby nie powiedzieć smród trudny dla mnie do określenia . Nie bardzo kojarzy mi się z czymkolwiek mi znanym ( na pewno to nie drożdże). Jak nachylić się nad słoik to można poczuć -może to głupie co napiszę - ale jakby szczypanie za oczy . Temperatura na kolumnie wahała się w granicach 78.0 -78.5 w zależności jak ustawiłem przepływ wody przez ZP nie moglem ustawić te 78.3 bo jak trochę przykręciłem wodę to podskakiwała do 78.5 jak odkręciłem spadała do 78.0 może to sprawa zaworu może trzeba zastosować mniejszy (ja mam 1/2 ") ale byłą stabilna.
Może ktoś miał podobny problem.
Dzięki pozdrawiam modzel
Może ktoś miał podobny problem.
Dzięki pozdrawiam modzel
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Powertuj trochę forum a znajdziesz odpowiedzi na swoje dylematy.
A co do tego smrodku i szczypania w oczy:
Czy oddzieliłeś przedgony One są odpowiedzialne za ostry zapach i szczypanie w oczy.
O tym też było już dziesiątki razy pisane. Nie staraj się na siłę dążyć do uzyskania 78,3*C, bo nie o to chodzi. Temp. ma być stała, a nie stale jednakowa. Jednego dnia będzie to np. 78,0*C a innego 78,6*C. Jest wiele czynników, które na nią wpływają.Temperatura na kolumnie wahała się w granicach 78.0 -78.5 w zależności jak ustawiłem przepływ wody przez ZP nie moglem ustawić te 78.3 bo jak trochę przykręciłem wodę to podskakiwała do 78.5 jak odkręciłem spadała do 78.0
Powertuj trochę forum a znajdziesz odpowiedzi na swoje dylematy.
A co do tego smrodku i szczypania w oczy:
Czy oddzieliłeś przedgony One są odpowiedzialne za ostry zapach i szczypanie w oczy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
No, tak, taka specyfika polskich forów - zjechać, skasować, zniszczyć i podbudować się kosztem odważnego, co zaprezentował swoją konstrukcję. Nie, żeby koledzy racji nie mieli, bo błędów nastrzelałeś, ale kto by ich nie nawalil za pierwszym razem?
Odpowiedź: ktoś, kto przed budową aparatury postudiował nieco nasze forum, ale na pocieszenie powiem Ci, że nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni.
Najpierw plus: używasz bardzo precyzyjnych termometrów, bo platynowe zasadniczo są laboratoryjnymi wzorcami temperatury. No i wypełnienie - wióry z kwasówki to nie jest najgorsze, co można wsadzić w kolumnę: zaleta jest taka, że nie rdzewieją naprawdę a nie tylko wg. tekstu na opakowaniu.
Co do minusów już wiesz: Twoja aparatura w przypadku pomyłki w obsłudze może stac się aparaturą zamkniętą i wtedy zostaniesz bohaterem kroniki policyjnej w lokalnej prasie.
Pomieszałeś w dodatku 2 systemy refluksu a to NIGDY nie działa. Albo używasz jednego, albo drugiego. Proponowałbym Ci zostac przy zimnych palcach, zamnąć zawór między wylotem chłodnicy a kolumną i wywalić zawór wylotowy z chłodnicy - dla własnego (i sąsiadów) bezpieczeństwa.
No i ten olej jadalny nie jest najszczęśliwszy. Jak już, to użyj mineralnego lepiej. I załóż zawór bezpieczeństwa na płaszczu olejowym - w końcu to jest ciecz, która może zcząć parować podgrzewana i może zrobić "bum".
Dla pocieszenia napiszę, że sam popełniłem kilka błędów w swojej aparaturze, ale tylko dlatego nie były one śmiertelne, bo poczytałem wcześniej internet...
Odpowiedź: ktoś, kto przed budową aparatury postudiował nieco nasze forum, ale na pocieszenie powiem Ci, że nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni.
Najpierw plus: używasz bardzo precyzyjnych termometrów, bo platynowe zasadniczo są laboratoryjnymi wzorcami temperatury. No i wypełnienie - wióry z kwasówki to nie jest najgorsze, co można wsadzić w kolumnę: zaleta jest taka, że nie rdzewieją naprawdę a nie tylko wg. tekstu na opakowaniu.
Co do minusów już wiesz: Twoja aparatura w przypadku pomyłki w obsłudze może stac się aparaturą zamkniętą i wtedy zostaniesz bohaterem kroniki policyjnej w lokalnej prasie.
Pomieszałeś w dodatku 2 systemy refluksu a to NIGDY nie działa. Albo używasz jednego, albo drugiego. Proponowałbym Ci zostac przy zimnych palcach, zamnąć zawór między wylotem chłodnicy a kolumną i wywalić zawór wylotowy z chłodnicy - dla własnego (i sąsiadów) bezpieczeństwa.
No i ten olej jadalny nie jest najszczęśliwszy. Jak już, to użyj mineralnego lepiej. I załóż zawór bezpieczeństwa na płaszczu olejowym - w końcu to jest ciecz, która może zcząć parować podgrzewana i może zrobić "bum".
Dla pocieszenia napiszę, że sam popełniłem kilka błędów w swojej aparaturze, ale tylko dlatego nie były one śmiertelne, bo poczytałem wcześniej internet...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Ano zjechać, bo takie tematy brzmią jak "kupiłem Tico, dlaczego przegrywam z Porsche?". Skoro autor wie, że istnieją takie miejsca jak nasze, to dlaczego przedstawia konstrukcje po jej zbudowaniu, a nie przed? Prośba była o ocenę- zatem oceniamy. Plan zmienił by ktoś na forum w 10 minut, było by szybciej, taniej i efektywniej, Teraz to jak pisałem- musztarda po obiedzie.
Nie jest najgorzej- mogła być to kolumna z termometrami tarczowymi, wypełnieniem szklanym i 3 refluksami w jednym. Trzy łatwe porady ode mnie:
Dla bezpieczeństwa wykręciłby zupełnie zawór spustowy. Dla zyskania półki czy dwóch warto wypełnić nawet zmywakami miejsce między paluchami. Jeżeli usunęłoby się jeszcze zawór między kolumną a chłodnicą, to w to miejsce można włożyć termometr w wypełnienie.
Nie jest najgorzej- mogła być to kolumna z termometrami tarczowymi, wypełnieniem szklanym i 3 refluksami w jednym. Trzy łatwe porady ode mnie:
Dla bezpieczeństwa wykręciłby zupełnie zawór spustowy. Dla zyskania półki czy dwóch warto wypełnić nawet zmywakami miejsce między paluchami. Jeżeli usunęłoby się jeszcze zawór między kolumną a chłodnicą, to w to miejsce można włożyć termometr w wypełnienie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
I tak trzeba! Kolega konstruktor ma szansę poprawić swoją aparaturkę wg. naszych rad i będzie miał wcale zacny sprzęcik. Nie ma co się łamać a następnym razem pytać zanim się zrobi.
Ja np. trochę żałuję, że mam rurę o średnicy 4 cm a nie 5 czy 6, ale trudno, na tej 4-ce też daje się pracować. Kiedyś może sobie wymienię na większą. Ale tymczasem trzeba się cieszyć zyciem.
Ja np. trochę żałuję, że mam rurę o średnicy 4 cm a nie 5 czy 6, ale trudno, na tej 4-ce też daje się pracować. Kiedyś może sobie wymienię na większą. Ale tymczasem trzeba się cieszyć zyciem.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Panowie jeśli chodzi o bezpieczeństwo (nie jestem idiotą) to układ ma zabezpieczoną bańkę poprzez zawór bezpieczeństwa (ciśnieniowy) dodatkowo układ "olejowy " jest otwarty tzn zawór otwarty ponad lustrem oleju. Grzałki typowe do oleju, czyli jak by kto nie wiedział maja inna temperaturę powierzchniowa niż te do wody.Poza tym sterownik jest tak zaprogramowany , że czuwa nad temperaturami i w stosownym czasie wyłączy. Nawet jeśli użytkownik by zapomniał, że psoci.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Kolego modzel, cieszymy się, że dbasz o bezpieczeństwo, ale zasada żelazna jest taka, że NIE STOSUJEMY APARATURY ZAMKNIĘTEJ ani żadnej, którą można choćby teoretycznie zamknąć w czasie obsługi. Zawory bezpieczeństwa, automatyka, zabezpieczenia, jak najbardziej, ale aparatura MUSI być fizycznie otwarta bez możliwości jej zatkania ani nawet zapchania np. pulpą z kotła. Ja w życiu "przerobiłem" już wiele zabezpieczeń, które "przeżyły" awarię aparatury, którą miały zabezpieczać i sporo urządzeń, które spalając się chroniły swoje bezpieczniki...
Jak pytasz nas o opinię, to jest taka, jaką Ci napisałem i nikt z szanujących się psotników nie da Ci innej.
A z temperaturami jest tak, że póki w naczyniach jest ciecz, to temperatury nie przekroczą temperatur wrzenia, w których urządzenie normalnie pracuje. Gdyby na skutek np. wzrostu ciśnienia w aparaturze temperatura wrzenia wzrosła powyżej tych 100 stopni, to urządzenie ją wyłaczy. Słusznie. Ale co będzie, jak się urządzenie zawiesi albo w oprogramowaniu mikrokontrolera będzie bug?
Nawet, gdybym był pewien, że automatyka działa super, to i tak nie zamykałbym aparatury. Diabeł i dzielnicowy nie spią.
Poza tym jak już tak bardzo chcesz mieć te 2 systemy refluksu na raz, to da się je rozwiązać stosując tylko jeden zawór - ten na rurce refluksowej i rozwiązując sprytnie jeziorko odpływowe z chłodnicy - powinno mieć 2 otwory wylotowe: jeden bliżej dna - w stronę kolumny, drugi - powyżej pierwszego, bezzaworowy, otwarty - do odbieralnika. Wtedy jak zamkniesz zawór, to masz refluks tylko wewnętrzny, jak nieco otworzysz zawór - będziesz miał refluks zewnętrzny a aparatura będzie otwarta. Więc się da, tylko trzeba pomyśleć.
Jak pytasz nas o opinię, to jest taka, jaką Ci napisałem i nikt z szanujących się psotników nie da Ci innej.
A z temperaturami jest tak, że póki w naczyniach jest ciecz, to temperatury nie przekroczą temperatur wrzenia, w których urządzenie normalnie pracuje. Gdyby na skutek np. wzrostu ciśnienia w aparaturze temperatura wrzenia wzrosła powyżej tych 100 stopni, to urządzenie ją wyłaczy. Słusznie. Ale co będzie, jak się urządzenie zawiesi albo w oprogramowaniu mikrokontrolera będzie bug?
Nawet, gdybym był pewien, że automatyka działa super, to i tak nie zamykałbym aparatury. Diabeł i dzielnicowy nie spią.
Poza tym jak już tak bardzo chcesz mieć te 2 systemy refluksu na raz, to da się je rozwiązać stosując tylko jeden zawór - ten na rurce refluksowej i rozwiązując sprytnie jeziorko odpływowe z chłodnicy - powinno mieć 2 otwory wylotowe: jeden bliżej dna - w stronę kolumny, drugi - powyżej pierwszego, bezzaworowy, otwarty - do odbieralnika. Wtedy jak zamkniesz zawór, to masz refluks tylko wewnętrzny, jak nieco otworzysz zawór - będziesz miał refluks zewnętrzny a aparatura będzie otwarta. Więc się da, tylko trzeba pomyśleć.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Witam
Serdecznie dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję. Przerobie układzik nie wielka to sprawa a poprawi bezpieczeństwo. A jeśli chodzi o te odległości między palcami to je zmniejszać i ewentualnie zwiększyć wypełnienie (mam ok 120 cm ,z tego co czytałem to tyle w zasadzie powinno wystarczyć). Czy to będzie miało znaczący wpływ na jakość produktu ?
Pozdrawiam modzel
Serdecznie dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję. Przerobie układzik nie wielka to sprawa a poprawi bezpieczeństwo. A jeśli chodzi o te odległości między palcami to je zmniejszać i ewentualnie zwiększyć wypełnienie (mam ok 120 cm ,z tego co czytałem to tyle w zasadzie powinno wystarczyć). Czy to będzie miało znaczący wpływ na jakość produktu ?
Pozdrawiam modzel
Re: Proszę o ocenę aparaturki
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Nie bardzo widać jaki termometr zastosowano, jeśli nie jest to termometr elektroniczny z rozdzielczością do 0,1C to konieczna będzie wymiana.
Trzy zimne palce to trochę mało jak dla mnie. Albo wolny odbiór destylatu, albo duuuuże zużycie wody.
W zestawie brak zaworka do sterowania zimnymi palcami.
Ja bym tego nie kupił.
Patrząc na sposób podłączenia grzałek, to z pewną nieufnością patrzę na tę maszynkę.
Nie bardzo widać jaki termometr zastosowano, jeśli nie jest to termometr elektroniczny z rozdzielczością do 0,1C to konieczna będzie wymiana.
Trzy zimne palce to trochę mało jak dla mnie. Albo wolny odbiór destylatu, albo duuuuże zużycie wody.
W zestawie brak zaworka do sterowania zimnymi palcami.
Ja bym tego nie kupił.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Proszę o ocenę :
http://allegro.pl/destylator-bimber-keg ... 68333.html
http://allegro.pl/destylator-keg-bimber ... 90458.html
który i dlaczego. Może jakieś inne propozycje?
http://allegro.pl/destylator-bimber-keg ... 68333.html
http://allegro.pl/destylator-keg-bimber ... 90458.html
który i dlaczego. Może jakieś inne propozycje?
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Pierwszy aparat - odstojniki do wywalenia, termometr na szczycie do wymiany i przydał by się jeszcze jeden zimny palec. No i grzanie tylko na taborecie gazowym ( )
Drugi aparat - zawór pomiędzy chłodnicą a kolumną do wywalenia, zimne palce zbyt szeroko rozstawione i za mało, termometr do wymiany, siatka na dole kolumny do wywalenia. Bez tych zmian - oba aparaty to badziewie
Drugi aparat - zawór pomiędzy chłodnicą a kolumną do wywalenia, zimne palce zbyt szeroko rozstawione i za mało, termometr do wymiany, siatka na dole kolumny do wywalenia. Bez tych zmian - oba aparaty to badziewie
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Proszę o ocenę aparaturki
Na Allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/kolumna-retyfikacyjna ... 56672.html . Za taką małą cenę opłaci się kupić i przerobić.