RADIUSA NOWY TEMAT - BUDUJĘ SOBIE VM-a
-
Autor tematu - Posty: 7527
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Witam wszystkich konstruktorów Psotnych Aparatur
Jako, że już trochę pobawiłem się moim Mini Still-em i zaczęły mnie świerzbić palce z konstrukcyjnej bezczynności, postanowiłem do swojej kolumny dorobić moduł VM.
Mam kolumnę wykonaną z rury fi 42 i najdroższym elementem przy dorabianiu modułu VM byłby trójnik 42x22x42 (ok.70 zł ) więc postanowiłem zrobić go sam wlutowując kawałek rurki fi22 w mufę fi 42 (11 zł ).
Ceny pozostałych elementów;
- śrubunek 22 do lutowania - 18 zł
- zawór 22 do lutowania - 18 zł z przesyłką (wyprzedaż)
- redukcje 28x15 - 3szt. - 22 zł
- kolanka fi10 - 2szt. - 8 zł
- mosiężne końcówki 3/8" - 2szt. - 8zł
- rurki na chłodnicę - darmocha od kumpla
A oto kilka zdjęć modułu VM
Głowica, śrubunek i zawór Połączenie głowicy z chłodnicą Liebiga Górna część chłodnicy Dolna część chłodnicy z przygotowaną do wlutowania końcówką odprowadzającą skroplony destylat Chłodnica w całej okazałości - dł. części chłodzącej 50 cm, dł. przewężenia 15 cm Jutro jadę po kolumnę (pracuje u szwagra aż miło patrzeć) i montuję całość.
Wszelkie pytania, uwagi, słowa krytyki i pocieszenia w ciężkiej pracy konstruktora z godnością przyjmę na klatę
Oczywiście jak uruchomię aparaturę nie omieszkam porównać organoleptycznie wyrobów (LM kontra VM) i opisać wyniki. Chociaż będzie to porównanie dość subiektywne
Jako, że już trochę pobawiłem się moim Mini Still-em i zaczęły mnie świerzbić palce z konstrukcyjnej bezczynności, postanowiłem do swojej kolumny dorobić moduł VM.
Mam kolumnę wykonaną z rury fi 42 i najdroższym elementem przy dorabianiu modułu VM byłby trójnik 42x22x42 (ok.70 zł ) więc postanowiłem zrobić go sam wlutowując kawałek rurki fi22 w mufę fi 42 (11 zł ).
Ceny pozostałych elementów;
- śrubunek 22 do lutowania - 18 zł
- zawór 22 do lutowania - 18 zł z przesyłką (wyprzedaż)
- redukcje 28x15 - 3szt. - 22 zł
- kolanka fi10 - 2szt. - 8 zł
- mosiężne końcówki 3/8" - 2szt. - 8zł
- rurki na chłodnicę - darmocha od kumpla
A oto kilka zdjęć modułu VM
Głowica, śrubunek i zawór Połączenie głowicy z chłodnicą Liebiga Górna część chłodnicy Dolna część chłodnicy z przygotowaną do wlutowania końcówką odprowadzającą skroplony destylat Chłodnica w całej okazałości - dł. części chłodzącej 50 cm, dł. przewężenia 15 cm Jutro jadę po kolumnę (pracuje u szwagra aż miło patrzeć) i montuję całość.
Wszelkie pytania, uwagi, słowa krytyki i pocieszenia w ciężkiej pracy konstruktora z godnością przyjmę na klatę
Oczywiście jak uruchomię aparaturę nie omieszkam porównać organoleptycznie wyrobów (LM kontra VM) i opisać wyniki. Chociaż będzie to porównanie dość subiektywne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Re: RADIUSA NOWY TEMAT - BUDUJĘ SOBIE VM-a
Zrobiłem odejście rurką fi 22, gdyż stosunek pola przekroju rury fi42 do pola przekroju rurki fi22 to około 3,8 a więc już na tym etapie następuje odpowiedni podział par i odpowiedni Reflux Ratio. Oczywiście przy pełnym otwarciu zaworu.
Jak będzie sprawował się cały układ pokażą próby praktyczne po zmontowaniu systemu.
Chłodnicę Liebiga zrobiłem z rurki fi 28 (płaszcz) i fi 15 (przepływ par) ze zwężeniem na wypływie do fi 8.
Pozdrawiam
Jak będzie sprawował się cały układ pokażą próby praktyczne po zmontowaniu systemu.
Chłodnicę Liebiga zrobiłem z rurki fi 28 (płaszcz) i fi 15 (przepływ par) ze zwężeniem na wypływie do fi 8.
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam, nie ukrywam swojego zainteresowania
Każdy wkład indywidualnego uczestnika tegoż forum, to wiedza dla pokoleń.
Powodzenia @Radius
Ja już wkrótce porównam organoleptycznie smak z moich skromnych szklanych rureczek,
ze smakiem z mini stilla
Każdy wkład indywidualnego uczestnika tegoż forum, to wiedza dla pokoleń.
Powodzenia @Radius
Ja już wkrótce porównam organoleptycznie smak z moich skromnych szklanych rureczek,
ze smakiem z mini stilla
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
Kolumna już poskładana
Tak wygląda w całości; A tak część główna z wizjerem, głowicą LM i głowicą VM Efekty pracy tego sprzętu opiszę za kilka dni, gdyż miałem zajęte fermentatory (jabłka i śliwki). Jutro nastawiam cukrówkę i jak dojdzie do siebie - na rurę
Tak wygląda w całości; A tak część główna z wizjerem, głowicą LM i głowicą VM Efekty pracy tego sprzętu opiszę za kilka dni, gdyż miałem zajęte fermentatory (jabłka i śliwki). Jutro nastawiam cukrówkę i jak dojdzie do siebie - na rurę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Bracia Kapacze i siostry Psotniczki
Nadszedł i dla mnie Dzień Niepodległości,
więc rozciągnąwszy swe stare kości
mogę Wam wszystkim wreszcie oświadczyć,
com osobiście mógł dziś doświadczyć.
To święta prawda, nie żadna ściema,
dziś odpaliłem swojego VM-a.
Wolnym człowiekiem nareszcie się stałem,
państwowy monopol totalnie olałem.
Nektarek wykapał mi bowiem boski,
czytajcie więc opis i wyciągajcie wnioski.
Chcę podziękować koledze ze Szwecji
za udzielanie nam cennych lekcji,
jego sugestie plus moja praca
i ...nigdy więcej żadnego kaca.
Trochę grafomaństwa tytułem wstępu i do rzeczy.
Wsadem była surówka uzyskana na LM-ie rozcieńczona do 30% - ok. 10 litrów.
Kolumna ustabilizowała się i po 20 minutach odebrałem przedgony na głowicy LM w ilości 100 ml. Następnie zakręciłem zaworek odbioru a otwarłem zawór na głowicy VM.
Otwarłem całkowicie, co przy średnicy przepływu ok. 20mm (zawór fi 22) dało wydajność 1,5 l/godz. Okazało się jednak, że to dla mojej kolumny za duży odbiór bo temperatura po kilku minutach podskoczyła o 0,20C. Po zdławieniu przepływu na zaworze o połowę, temperatura ustabilizowała się na 78,30C a odbiór na 1 litr na godzinę. Od tej pory cały proces przebiegał bezobsługowo, wręcz nudnie.
Ocena mocy i jakości destylatu bardzo mile mnie zaskoczyła. Bezzapachowy, konsumpcyjny spirytus o mocy >96% po jednokrotnym przegonieniu (z tym, że była to surówka)
Wniosek: VM spełnił swoje zadanie i mogę ten system polecić z czystym sumieniem
Pozdrawiam wszystkich przyszłych konstruktorów VM-ów
Nadszedł i dla mnie Dzień Niepodległości,
więc rozciągnąwszy swe stare kości
mogę Wam wszystkim wreszcie oświadczyć,
com osobiście mógł dziś doświadczyć.
To święta prawda, nie żadna ściema,
dziś odpaliłem swojego VM-a.
Wolnym człowiekiem nareszcie się stałem,
państwowy monopol totalnie olałem.
Nektarek wykapał mi bowiem boski,
czytajcie więc opis i wyciągajcie wnioski.
Chcę podziękować koledze ze Szwecji
za udzielanie nam cennych lekcji,
jego sugestie plus moja praca
i ...nigdy więcej żadnego kaca.
Trochę grafomaństwa tytułem wstępu i do rzeczy.
Wsadem była surówka uzyskana na LM-ie rozcieńczona do 30% - ok. 10 litrów.
Kolumna ustabilizowała się i po 20 minutach odebrałem przedgony na głowicy LM w ilości 100 ml. Następnie zakręciłem zaworek odbioru a otwarłem zawór na głowicy VM.
Otwarłem całkowicie, co przy średnicy przepływu ok. 20mm (zawór fi 22) dało wydajność 1,5 l/godz. Okazało się jednak, że to dla mojej kolumny za duży odbiór bo temperatura po kilku minutach podskoczyła o 0,20C. Po zdławieniu przepływu na zaworze o połowę, temperatura ustabilizowała się na 78,30C a odbiór na 1 litr na godzinę. Od tej pory cały proces przebiegał bezobsługowo, wręcz nudnie.
Ocena mocy i jakości destylatu bardzo mile mnie zaskoczyła. Bezzapachowy, konsumpcyjny spirytus o mocy >96% po jednokrotnym przegonieniu (z tym, że była to surówka)
Wniosek: VM spełnił swoje zadanie i mogę ten system polecić z czystym sumieniem
Zawór zamontowałem w pionie aby mieć bardziej zwartą konstrukcję. Po otwarciu zaworu wyleciało ok. 50 ml skroplonego destylatu, który potraktowałem jako przedgon (tyle skropliło się na zaworze przed jego otwarciem).Remua pisze: Natomiast w rozwiązaniu radiusa:
1. Czy zawór nie powinien być zamontowany w poziomie?
2. Czy przy pionowym zaworze, nie następuje skroplenie par(poprzez przymknięty zawór), przed dotarciem do chłodnicy, a już na zaworze?
Wg mnie nie za mało, przy kolumnie fi 42 wystarczyło by nawet odejście z rurki fi 18 co udowodniła praca mojej. Zawór fi 22 musiałem przydławić o połowę aby kolumna była stabilna a odbiór i tak miałem 1l/godz.szwistaq pisze: Powiedz mi, czy 22mm nie za mało, tyle się naczytałem o redukcji z większego na mniejszy bo nie będzie cugu, bo tylko to mnie powstrzymuję do jej zamontowania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam @Radiusie.
Gratuluję Twoich osiągnięć, eksperymenty zawsze wnoszą coś nowego w nasze życie a przede wszystkim dla całej braci psotniczej.
Ja też lubię eksperymentować, ale niestety nie aż tak jak Ty
Nie mam do tego warunków i zacięcia.
Mój dzień niepodległości zaczął się na dobre kiedy pierwszy raz uruchomiłem ''mini stilla''
w Twoim wydaniu. Polecam każdemu. Psocenie stało się przyjemne, nie odczuwam nudy ani przez minutkę. Po prostu oglądam sobie film
Pozdrawiam serdecznie.
Gratuluję Twoich osiągnięć, eksperymenty zawsze wnoszą coś nowego w nasze życie a przede wszystkim dla całej braci psotniczej.
Ja też lubię eksperymentować, ale niestety nie aż tak jak Ty
Nie mam do tego warunków i zacięcia.
Mój dzień niepodległości zaczął się na dobre kiedy pierwszy raz uruchomiłem ''mini stilla''
w Twoim wydaniu. Polecam każdemu. Psocenie stało się przyjemne, nie odczuwam nudy ani przez minutkę. Po prostu oglądam sobie film
Pozdrawiam serdecznie.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
-
Tak, grzałkę mam 1,4 kW bez regulatora. Gdy kolumna nie miała pierścienia rozdzielającego, nie sposób było jej zalać. Po zamontowaniu pierścienia (w połowie długości wypełnienia) kolumna, po ok. 15 minutach stabilizacji i nasączaniu wypełnienia, zaczynała się zalewać, ale wtedy wystarczyło otworzyć zaworek na LM-ie i wszystko wracało do normy. Bez wizjera nie zauważył bym tej sytuacji. Myślę, że z pierścieniem rozdzielającym i przy średnicy kolumny 42 mm, grzałka 1,4 kW to maksimum co można zamontować bez regulatora. Kolumna pracuje tuż na granicy zalania.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Gratuluje dokończenia dzieła oraz uzyskanych wyników.
Tak więc, opierając się na twoim doświadczeniu: masz fi 42 z redukcją na fi 22, ale nawet i fi 18 dało by radę, podpowiedz czy przy mojej kolumnie fi 54 odpływ par fi 22 wystarczy, czy może jednak fi 28 w celu większej możliwości regulacji? Dodam że będzie to keg 30L podgrzewany taboretem gazowym.szwistaq napisał(a):
Powiedz mi, czy 22mm nie za mało, tyle się naczytałem o redukcji z większego na mniejszy bo nie będzie cugu, bo tylko to mnie powstrzymuję do jej zamontowania.
Wg mnie nie za mało, przy kolumnie fi 42 wystarczyło by nawet odejście z rurki fi 18 co udowodniła praca mojej. Zawór fi 22 musiałem przydławić o połowę aby kolumna była stabilna a odbiór i tak miałem 1l/godz.
Wychylylybymy ?
-
Stosunek przekroju rury fi 54 do przekroju rury fi 22 to ok. 7, natomiast fi 54 do fi 28 wynosi 4 i myślę, że to jest optymalny stosunek dający możliwość regulacji zaworem. Przy odejściu z rurki fi 22 pewnie też nie byłoby problemu z pracą kolumny ale wtedy, nawet przy całkowitym otwarciu zaworu, mogła by nie pracować z optymalną (maksymalną) wydajnością. Zawsze lepiej mieć jakąś możliwość optymalizacji procesu i regulacji pracy kolumny nawet jeśli koszty budowy będą trochę większe
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
No wiec tak jak myślałem, po przeczytaniu twojej instrukcji. Jednak analizując rysunek:
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
byłbym skłonny zamontować fi 22. Mógłbyś mi podesłać linka gdzie dowiem się więcej o stosunku rury parowej do kolumny?
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
byłbym skłonny zamontować fi 22. Mógłbyś mi podesłać linka gdzie dowiem się więcej o stosunku rury parowej do kolumny?
Wychylylybymy ?