Pokrzywówka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
masato
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
Krótko o sobie: Poryty beret.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato »

Do surówki po pierwszym gotowaniu, a przed drugim dodajemy 5 torebek kupnej pokrzywy, musi być ta w kwadratowych torebkach.
Gotujemy razem z torebkami. Na pot stilu psota wychodzi bez smrodu, a na końcu jest dopiero wyczuwalny wydźwięk pokrzywy. Psota według mnie lepiej smakuje i ma lepszy zapach.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pokrzywówka

Post autor: JanOkowita »

Ja zrywam młode pokrzywy i zalewam je spirytusem. Wstawiam do lodówki i są świetnym remedium na wszelkie skaleczenia skóry, wypryski, bąble od owadów.

Nigdy nie próbowałem tego pić, ale może to niezły pomysł ? :crazy:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
masato
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
Krótko o sobie: Poryty beret.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Kalisz
Re: Pokrzywówka

Post autor: masato »

Skaleczeń itd nie powinno się niczym smarować itd. To ma się samo wygoić, po to mamy system odpornościowy organizmu. Jeśli zaczniemy za niego wszystko robić to w końcu wcale zaniknie i się pogubi:)
Awatar użytkownika

Tajkun
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 09:52
Krótko o sobie: Pozwólcie mi pędzić przez życie!!!
Ulubiony Alkohol: Desperados i Tequilla
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Polska północna
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pokrzywówka

Post autor: Tajkun »

A te 5 paczek to na ile litrów surówki?
Nie odkładaj nigdy do jutra tego, co możesz wypić dzisiaj.

Autor tematu
masato
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
Krótko o sobie: Poryty beret.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Kalisz
Re: Pokrzywówka

Post autor: masato »

Na 18 litrów wrzucam przeważnie. Jak wrzucisz na 20l to się nic nie stanie. Tak samo jak na 10 litrów wrzucisz 5 torebek. Woda, resztki po gotowaniu jest ciemnego koloru, także się nie zdziw. Psota jest krystaliczna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”