post still - gotować teraz, czy czekać?

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
eskaer
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
Ulubiony Alkohol: Grappa
Status Alkoholowy: Producent Domowy

Post autor: eskaer »

Witam szanowne grono.
Korzystając z wolnego, chcę przedestylować kilkadziesiąt litrów różnych win i nastawu z przenicy. Jednak mam dylemat, otóż do tej pory robiłem alkohole na kanie z mleka i chłodnicy. Ostatnio zakupiłem deflegmator i dwa odstojniki.
Niestety nie zdążę zmontować sprzętu na jutro (nie mam przewodów do połączenia...), a wiem że w najbliższym okresie nie będę miał czasu który mogę poświęcić na produkcje. Czy jest sens gotować to teraz, w miedzy czasie ewentualnie potraktować chemią, a później w wolnej chwili przeleciec jeszcze raz na pełnym sprzęcie? Czy lepiej poczekać aż znajdę wystarczająco dużo czasu i ruszyć całością na kompletnym sprzęcie?
Albo prościej: czy drugie gotowanie z odstojnikami i deflegmatorem wyeliminuje syfy z pierwszego gotowania w przybliżonym stopniu, tak jakby te odbywało się na kompletnej aparaturze?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: post still - gotować teraz, czy czekać?

Post autor: Zygmunt »

Warto przegotować teraz, bo surówkę można łatwiej i dłużej przechowywać. Nie ma ryzyka zepsucia, czy zaoctowania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
eskaer
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:09
Ulubiony Alkohol: Grappa
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: post still - gotować teraz, czy czekać?

Post autor: eskaer »

A jak może prezentować się jakość produktu? Czy będzie porównywalna to tej, gdybym gotował dwa razy na kompletnym sprzęcie? Pytania może banalne, ale pierwszy raz będę bawił się deflegmatorem. Dzięki za szybką odpowiedź ;)

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: post still - gotować teraz, czy czekać?

Post autor: sverige2 »

Jest takie stare ,ale ciągle aktualne przysłowie,
"Nie pomogą szczere chęci,
z piasku bata nie ukręcisz".
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: post still - gotować teraz, czy czekać?

Post autor: Wald »

Temat przeterminowany. Treść powielana.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”