Zrobiłem wino z ryżu.
Przepis:
balon - 5l
Kod: Zaznacz cały
Ryż - 1kg
cukier - 1kg
woda - 4l
drozdze domowe - troszke
rodzynki - 100g (1 pczka)
Może coś zrobiłem nie tak ? Jakieś propozycje ?
Kod: Zaznacz cały
Ryż - 1kg
cukier - 1kg
woda - 4l
drozdze domowe - troszke
rodzynki - 100g (1 pczka)
Nie przestało. Skończyła się burzliwa fermentacja. Cicha trwa nadal skoro:marciek pisze: przestało fermentować
A tak ogólnie to nastawiłeś na wytrawne (około 25 Blg) więc takie masz (12% alkoholu). To nie kwas. Jeśli wolisz słodkie to wlej w dymion, dosyp cukru i zatkaj rurką. Powinno zaskoczyć.marciek pisze:wino "bombelkowało"
marciek pisze: aktualnie wino jeszcze "bombelkuje" raz na porę godzin, może pół dnia.
Wald pisze:Zasada jest jedna!
Robi to nie zaczepiać
marciek pisze:Myślicie dodać jeszcze ileś cukru ?
Wald pisze:zostaw w spokoju aż będzie czyste