Konsultacja aparatury
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 paź 2009, 00:17
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky szkocka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Skompletowałem sobie całą aparaturę i przed przepędzeniem chciałbym skonsultować moją konstrukcję. Całość składa się z kolby 5l, deflegmatora ze spustem i chłodnicy. wszystko połączone wężem silikonowym. Grzanie aparatury będzie się odbywało na palniku gazowym, a płomień będzie się palił bezpośrednio pod kolbą w której umieszczę potłuczoną porcelanę. W celu kontrolowania temperatury w korku zostanie zamocowany termometr ze skalą do 150C. Deflegmator mam zamiar umieścić nad kolbą i połączyć go z wyjściem w korku przez spust a boczne wejście do niego zaślepić. Tutaj pierwsze pytanie: Jaki długi wężyk umieścić pomiędzy deflegmatorem a kolbą? Średnica wewnętrzna wężyka 11mm. Następna sprawa to porcelana o której już wcześniej wspomniałem. Czy stołowa porcelana taka jak talerze czy kubki po potłuczeniu nadaje się na dno kolby? Przedestylowany zacier śliwkowy mam zamiar leżakować z płatkami dębowymi oraz przefiltrować go przez węgiel aktywny. Filtrację powinienem przeprowadzić przed czy po leżakowaniu? Wszelkie uwagi i krytyka mile widziana. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Diabeł, to taki Anioł co wstąpił do nie tego pubu co trzeba i wypił odrobinę za dużo.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Konsultacja aparatury
Witaj.
1. Nie grzej kolby bezpośrednio, zwłaszcza, jeśli będziesz gotował gęsty nastaw. Ale przede wszystkim dlatego, że punktowe grzanie może spowodować pęknięcie szkła. Zastosuj przekładkę (porcelanowa płytka, siatka metalowa (?) ).
2. Deflegmator możesz osadzić bezpośrednio w korku. Dolna boczna rurka nie będzie Cię obchodzić.
3. Tłuczone talerze na dno kolby - jak najbardziej tak.
4. Filtracja śliwowicy przez węgiel to zły pomysł, jeśli chcesz zatrzymać naturalne, pożądane aromaty i walory smakowe tego trunku. Wszystko zostanie na węglu, oprócz alkoholu, rzecz jasna... Lepiej cierpliwie wolno destyluj, dobrze rozdzielaj destylat, potem destyluj jeszcze przynajmniej raz (niekoniecznie każda część głównego gonu musi tego wymagać). Płatki dębowe są ok.
Twój układ jest w porządku, zmontuj go, popsoć trochę a zobaczysz sam, co można zmienić.
Pozdrawiam i powodzenia.
1. Nie grzej kolby bezpośrednio, zwłaszcza, jeśli będziesz gotował gęsty nastaw. Ale przede wszystkim dlatego, że punktowe grzanie może spowodować pęknięcie szkła. Zastosuj przekładkę (porcelanowa płytka, siatka metalowa (?) ).
2. Deflegmator możesz osadzić bezpośrednio w korku. Dolna boczna rurka nie będzie Cię obchodzić.
3. Tłuczone talerze na dno kolby - jak najbardziej tak.
4. Filtracja śliwowicy przez węgiel to zły pomysł, jeśli chcesz zatrzymać naturalne, pożądane aromaty i walory smakowe tego trunku. Wszystko zostanie na węglu, oprócz alkoholu, rzecz jasna... Lepiej cierpliwie wolno destyluj, dobrze rozdzielaj destylat, potem destyluj jeszcze przynajmniej raz (niekoniecznie każda część głównego gonu musi tego wymagać). Płatki dębowe są ok.
Twój układ jest w porządku, zmontuj go, popsoć trochę a zobaczysz sam, co można zmienić.
Pozdrawiam i powodzenia.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Konsultacja aparatury
Ja bym obstawiał jednak za jakimś krótkim kawałkiem 10-15cm wężyka między kolbą a deflegmatorem- zwiększy powierzchnię skraplania flegmy. Nie filtruj przez węgiel, tylko przegotuj dwa razy, za pierwszym do 20%, za drugim do ilu uważasz...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 paź 2009, 00:17
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky szkocka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Konsultacja aparatury
Wczoraj zrobiłem test z grzaniem wody w kolbie na otwartym płomieniu 3 l wody zagotowały się i wrzały przez 5 min i nic się nie stało. Całość instalacji będzie wyglądała identycznie jak na filmiku. Mam taką samą kolbę, deflegmator i chłodnice. Jutro jadę po brakujący korek do kolby i zaczynam zabawę. Dziękuję wszystkim za opinie i porady.
Diabeł, to taki Anioł co wstąpił do nie tego pubu co trzeba i wypił odrobinę za dużo.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Konsultacja aparatury
Błąd! Temperatura wydostających się z kotła par nie zależy od siły grzania, a jedynie (poza ciśnieniem) od stężenia alkoholu w destylowanym sosie. Intensywność grzania dobiera się tak, aby instalacja pracowała stabilnie i możliwie wydajnie, jednak by nie następowało bulgotanie nie mogącej spłynąć z powrotem do kotła flegmy co widać na powyższym filmie.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2010, 15:25
- Krótko o sobie: Lubię wróżki.Egzorcysta amator, zapalony bimbrownik.Zielony nie jest Twoim wrogiem lecz przyjacielem, pomaga zobaczyć to czego nie widać i za to go uwielbiam !
- Ulubiony Alkohol: Absynt
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Konsultacja aparatury
Czy do destylacji wyłącznie absyntu z gotowego spirytusu i wcześniejszej odpowiedniej maceracji ziół nadawał by się zestaw:
-kolba 6l
-chłodnica
-deflegmator
-odstojnik
-kuchenka elektryczna o mocy 1500w
Mam tylko problem z doprowadzeniem wody chłodzącej ,najlepiej aby była to pompka elektryczna i jakiś dodatkowy zbiornik który byłby (jak i pompka) odpowiednio wydajny i zapewniał optymalne chłodzenie ,mianowicie : co polecacie?
Mam też pytanie odnośnie termometru ,bo:
-nie wiem jak go zamontować(wszystko szklane ,profesjonalny zestaw chemiczny do destylacji)
-czy mogę kontrolować temp. cieczy w inny sposób?
-nie spowoduje to zagrożenia oparami?
-jaka temp. kuchenki jest odpowiednia?
-czy stosować garnek z wodą i tam wstawić kolbę?(czy mierzenie temp. wody w odpowiedni sposób wpłynie na bezpieczeństwo i jakość destylatu?)
Większego sprzętu nie potrzebuję.Z góry dziękuję za pomoc Starszych Bimbrowników.
Z wyrazami szacunku Absinthe.
-kolba 6l
-chłodnica
-deflegmator
-odstojnik
-kuchenka elektryczna o mocy 1500w
Mam tylko problem z doprowadzeniem wody chłodzącej ,najlepiej aby była to pompka elektryczna i jakiś dodatkowy zbiornik który byłby (jak i pompka) odpowiednio wydajny i zapewniał optymalne chłodzenie ,mianowicie : co polecacie?
Mam też pytanie odnośnie termometru ,bo:
-nie wiem jak go zamontować(wszystko szklane ,profesjonalny zestaw chemiczny do destylacji)
-czy mogę kontrolować temp. cieczy w inny sposób?
-nie spowoduje to zagrożenia oparami?
-jaka temp. kuchenki jest odpowiednia?
-czy stosować garnek z wodą i tam wstawić kolbę?(czy mierzenie temp. wody w odpowiedni sposób wpłynie na bezpieczeństwo i jakość destylatu?)
Większego sprzętu nie potrzebuję.Z góry dziękuję za pomoc Starszych Bimbrowników.
Z wyrazami szacunku Absinthe.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 00:00
Re: Konsultacja aparatury
Witam.
Jeżeli ktoś ma trudności z przepchaniem metalowej końcówki termometru przez gumowy korek dołączony do deflegmatora to pragnę przedstawić swój skuteczny sposób . Mianowicie: bierzemy strzykawkę z igłą i napełniamy olejem ( np zwykłym kujawskim ), przebijamy korek strzykawką i powoli ją wyciągając pompujemy olej do korka. Po tej czynności przesadzenie termometru nie powinno sprawiać kłopotu.
Pozdrawiam Likwidator.
Jeżeli ktoś ma trudności z przepchaniem metalowej końcówki termometru przez gumowy korek dołączony do deflegmatora to pragnę przedstawić swój skuteczny sposób . Mianowicie: bierzemy strzykawkę z igłą i napełniamy olejem ( np zwykłym kujawskim ), przebijamy korek strzykawką i powoli ją wyciągając pompujemy olej do korka. Po tej czynności przesadzenie termometru nie powinno sprawiać kłopotu.
Pozdrawiam Likwidator.
Re: Konsultacja aparatury
Koledzy. Zakupiłem na Allegro zestaw szklany od szklolabpl. Mam kolbę, deflegmator i chłodnicę. Czy to wystarczy aby psocić? czy na dno kolby koniecznie mam dawać porcelanę i jeśli tak to ile? czym najlepiej zrobić dziury w korkowym korku? co myślicie o wiertarce? Wiem, że kolby nie można podgrzewać bezpośrednio - czy można ją wstawić np. do formy na ciasto wypełnionej piaskiem?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Posty: 7361
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Konsultacja aparatury
Szkoda, że nie zamieściłeś zdjęcia, ale zestaw jak najbardziej prawidłowy i wystarczający do wesołej zabawy w "małego psotnika". Na dno kolby możesz wrzucić cokolwiek choć trochę porowatego, może to być nawet drobny żwirek i nie musi go być wcale dużo, garść wystarczy. Kolbę można podgrzewać bezpośrednio, jeżeli jest zrobiona ze szkła laboratoryjnego, ale jeśli się o nią obawiasz to kup gotową płytką pod taką kolbę. Firma powinna mieć taką w swojej ofercie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Konsultacja aparatury
Zależy bezpośrednio na czym, na płycie elektrycznej można, na płomieniu gazowym nie, ale wystarczy, że skombinujesz jakąś płytę na ten gaz i na tą płyte kładziesz kolbę.Wiem, że kolby nie można podgrzewać bezpośrednio - czy można ją wstawić np. do formy na ciasto wypełnionej piaskiem?
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Każdy ma swoje Waterloo...
Praca na nocki sprawiła,że dość dużo byłem na forum. Przekonałem się jak niewiele wiem! Prawdziwy przedszkolak ze mnie! A do tego dowiedziałem się,że mam archaiczny sprzęt!:( . Kupiłem na allegro za prawie 1000 myśląc,że jest niezły... Na razie bez internetu w kompie jestem-dlatego opiszę bez fotek: KEG 30l, kolumna ok. 120cm w tym wypełnienie ok. 100cm, grzałka elektr., 2 zegary elektr. z termostatem. Refluks wew.-zimne palce(6). Wszystko pięknie-tylko jak to stabilizować? Jak wycisnąć ponad 90%? Nie mam żadnego zaworu odbioru itp! Czy można stabilizować regulując napływem wody na zimne palce itp?? Destylując bez dodatkowej regulacji wyciągam ok 85%-raz na początku przekroczyłem chwilowo 90%. Czepiam się może sam siebie bo po dwóch destylacjach produkt jest naprawdę przyzwoity-ale pomóżcie bym mógł wycisnąć z tego to co najlepsze....
Czarny humor mi towarzyszy...
Wiem,że żarty nie służą rozwiązywaniu problemów-ale pozwolę sobie na takowy. Czy mam regulację grzałki? TAK! Jak wyciągnę gniazdko z kontaktu... A serio-jestem wdzięczny za zainteresowanie tematem! Może zewnętrzny potencjometr byłby wyjściem?? Bez regulacji grzania lipa???
-
- Posty: 332
- Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
- Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
- Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: UK - DERBY
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Konsultacja aparatury
No raczej lipa. Fachowcem nie jestem, ale z opisu twojego sprzętu wynika, że skoro nie masz regulacji odbioru, musisz regulować intensywnością chłodzenia i mocą grzania. Pomyśl nad jakimiś modyfikacjami, albo cierpliwie zaznajom się ze sprzętem w wersji jakią obecnie posiadasz.
Na pewno Ci się bardzo przyda taki regulator. Metoda z wtyczką też jest dobra, aczkolwiek po dłuższym psoceniu możesz zetrzeć sobie bolce w wtyczce
bogdan.wm dał opis regulatora http://alkohole-domowe.com/forum/post27957.html#p27957, który sam posiadam dzięki niemu. Działa i to znakomicie. Zobacz, może czujesz się na siłach by go zrobić, jak nie to na forum znajdziesz sporo o tym, a także kolegów robiących takie regulatory na zamówienie.
Pozdrawiam.
Przemas
Na pewno Ci się bardzo przyda taki regulator. Metoda z wtyczką też jest dobra, aczkolwiek po dłuższym psoceniu możesz zetrzeć sobie bolce w wtyczce
bogdan.wm dał opis regulatora http://alkohole-domowe.com/forum/post27957.html#p27957, który sam posiadam dzięki niemu. Działa i to znakomicie. Zobacz, może czujesz się na siłach by go zrobić, jak nie to na forum znajdziesz sporo o tym, a także kolegów robiących takie regulatory na zamówienie.
Pozdrawiam.
Przemas
-
- Posty: 60
- Rejestracja: piątek, 11 mar 2011, 21:53
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Gin Lubuski
- Status Alkoholowy: Konstruktor
Re: Konsultacja aparatury
Hej,
ja kupiłem ostatnio 2 takie http://allegro.pl/show_item.php?item=1700864994, sprzedający całkiem ok zamontował mi w cenie większy radiator bo pod grzałkę 1500W, do tego dokupiłem puszkę niepalną i mam fajny regulator z obudową
http://www.nokaut.pl/puszki-elektryczne ... palna.html
ja kupiłem ostatnio 2 takie http://allegro.pl/show_item.php?item=1700864994, sprzedający całkiem ok zamontował mi w cenie większy radiator bo pod grzałkę 1500W, do tego dokupiłem puszkę niepalną i mam fajny regulator z obudową
http://www.nokaut.pl/puszki-elektryczne ... palna.html
W Polskę idziemy, drodzy panowie,
W Polskę idziemy...
W Polskę idziemy...