HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
martin_old
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 16:19

Post autor: martin_old »

Witam was wszystkich

Mój problem polega na tym, że przepędzając psotę metodą pot still,
po przepędzeniu poczułem specyficzny zapach. Drożdze użyte to T3.
A więc smakuje psotkę a tu dziwny zapach, opisując go niby słodki ale lekko czuć zgnite jaja da się pić ale po większej ilości zniechęcenie. I ów pytanie do kolegów co może być przyczyną?
1- psociłem dwa dni po końcu fermentacji?
2- psotka leciała za szybko bo leciała jak wariatka? :freak:
3- sam nie wiem ;/
kupiłem, już węgiel, ale chciałbym ominąć problem w przyszłości.

This is my first pędzenie na T3
Psozdrawiam serdecznie :piwo:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: Zygmunt »

Przeleć to drugi, a nawet trzeci raz. Zastanów się nad oczyszczaniem chemicznym- to pot-still, tu zawsze będzie "pachnieć" :P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: Wald »

Chyba wszystko OK. Przegoń (po rozcieńczeniu) raz jeszcze.
Sam nie uwierzysz jaka zmiana nastąpi.
Większości to wystarcza. Jeśli dalej będziesz chciał ulepszać masz cały dział: http://alkohole-domowe.com/forum/oczysz ... ylatu.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: rozrywek »

Co oznacza określenie, że leciała jak wariatka? Opisz proces dokładniej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
martin_old
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 16:19
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: martin_old »

No to koledzy mnie uspokoili :hmm:
Bo już myślałem,że to drożdze ferelne.
Pozdrawiam kolegów ;)

Posty scalone.

No bo to było tak kolego rozrywek :)
Sam pierwszy raz pędziłem choć zawsze pomagałem ojcu na sprzęcie z mała chłodnicą
w deklu przy kanie i tam było te kap kap kap i te około 16 litrów zaciru leciało o wiele dłużej jak w moim sprzęcie ze szklaną chłodniczką. Powiem szczerze, że zawołałem ojca żeby ocenił sytuacje i powiedział mi, że za szybko daje bo leciało ciurkiem i z 6 kg cukru otrzymałem 4,5 litra destylatu w około 3 godziny. dokładnie ile procent to nie wiem, tak na oko 70%
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: rozrywek »

Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale 4,5l w 3 godziny? To nieźle przygrzałeś, mi schodzi prawie drugie tyle (metodą pot still)

Na (oko) 70%? Proponuję na oko to sprawdzić, jak ci wyjdzie 55% to będzie dobrze.
Jednakże proponuje dokonać zakupu alkoholomierza, gwarantuję że skorzystasz z niego wielokrotnie.

Pozdrawiam i witaj w gronie.
Ostatnio zmieniony środa, 16 mar 2011, 12:57 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ogonki
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
martin_old
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 16:19
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: martin_old »

No witam kolegę rozrywka po raz kolejny. Nie posiadam alko, ale pewnie masz rację, mogło mi się wydawać. Stary nie mam doświadczenia tyle lat, i łyżka się nie paliła zaraz po podgrzaniu. Nie wiem, teraz kupie alkoholomierz i sprawdzę. A rozrobiłem 2 wody/3 spiryt
po przepsoceniu wsadziłem do zamrażarki i dziś mi jeszcze zostało nie zamrożonego trunku 2 litry. Chyba nie mogło być 55%, ale ja się nie znam. A, i jak dałem teściowej to mówiła, że po rozrobieniu ma około 38% i uwierz zna się na pędzeniu ;)
Pozdrawiam Martin
Ostatnio zmieniony sobota, 19 mar 2011, 07:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stylistyka, interpunkcja

skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: skrzat »

Powinno wyjść około 60%+-5%, inaczej się nie da :) Chyba ze masz drożdże które dają nastaw 25%. Gdzieś na forum jest temat gdzie jest przystępnie wytłumaczone dla czego właśnie tyle. Wniosek jest prosty, nigdy nie wierz teściowej ;-)

Autor tematu
martin_old
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 16:19
Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!

Post autor: martin_old »

W takim razie wyszło ok. Miałem 65% po rozrobieniu '2/3 - woda/spirytus', było około 40% Piszę było, bo już nie ma :cry:
Pozdrawiam :)

Poprawka rozcieńczyłem 1/3.

Przepraszam za pomyłkę.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”