Witam forumowiczów,
Mam taki problem w latach 2017-2020 mocno eksperymentowałem w winiarstwie , robiłem wszelakie wina, jednak po ostatnich nastawach 5 lat temu musiałem wyjechać, zostawiłem w piwniczce 6 pełnych balonów z których oczywiście wyparowała woda z rurek, wino nie jest octowe, pytanie do ekspertów.
Jakie pomiary mam zrobić, cukromierz, zaw. alkoholu jeśli takowa w ogóle jest w tej cieczy? bo chyba alkohol wyparował przez tyle lat sprzęt jakim dysponuję to zimne palce czy robić restart na takim materiale z drożdżami i cukrem , czy materiał takowy nie ma to wpływu na efekt końcowy i będzie to zwykła cukrówka i szkoda czasu, kanał czy jednak można coś z tego uzyskać?
Jeśli temat był już podjęty to proszę o link.
Dziękuję.
[mod: Zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem. Po kropce lub przecinku robimy spację, nie przed.
Staraj się tworzyć krótkie zrozumiałe zdania.]
200 l starego wina - co z tym zrobić?
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: 200 l starego wina
Parę lat temu miałem przyjemność przerobić stare wina które zostały bo lokatorze w piwnicy. Było tego około 180l a najstarsze butelki były podpisane 1942r. Większość z tych butelek była nieszczelna, wina były mocno wytrawne i kwaskowe. Odrzuciłem z całości tylko parę butelek, resztę raz rektyfikując. Wyszła z tego top wódka, delikatna o subtelnym posmaku owocowym. Rekordowy był odbiór przedgonu.
Myślę że masz odpowiedź na którą czekałeś
Myślę że masz odpowiedź na którą czekałeś
Re: 200 l starego wina
Dziękuję, zabieram się za testy. Najważniejsze, że można jeszcze coś z tym zrobić. Będę informował z fotorelacją co uczyniłem i jakie to przyniosło efekty.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2024, 15:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.