200 l starego wina - co z tym zrobić?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
filforet
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 lut 2022, 10:16

Post autor: filforet »

Witam forumowiczów,
Mam taki problem w latach 2017-2020 mocno eksperymentowałem w winiarstwie , robiłem wszelakie wina, jednak po ostatnich nastawach 5 lat temu musiałem wyjechać, zostawiłem w piwniczce 6 pełnych balonów z których oczywiście wyparowała woda z rurek, wino nie jest octowe, pytanie do ekspertów.
Jakie pomiary mam zrobić, cukromierz, zaw. alkoholu jeśli takowa w ogóle jest w tej cieczy? bo chyba alkohol wyparował przez tyle lat sprzęt jakim dysponuję to zimne palce czy robić restart na takim materiale z drożdżami i cukrem , czy materiał takowy nie ma to wpływu na efekt końcowy i będzie to zwykła cukrówka i szkoda czasu, kanał czy jednak można coś z tego uzyskać?

Jeśli temat był już podjęty to proszę o link.

Dziękuję.

[mod: Zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem. Po kropce lub przecinku robimy spację, nie przed.
Staraj się tworzyć krótkie zrozumiałe zdania.]
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lis 2024, 08:53 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
promocja

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: 200 l starego wina

Post autor: wawaldek11 »

Ciekawy materiał ;) Nie nadaje się do spożycia?
A test "paszczowy" jak wypada? Obecność alkoholu można tak stwierdzić. Dużo ubyło w balonach?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: 200 l starego wina

Post autor: Góral bagienny »

Litr wina do gara i zmierzyć temperaturę kiedy się zagotuje.
Wtedy masz odpowiedz ile tam % zostało :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

zask
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: 200 l starego wina

Post autor: zask »

Parę lat temu miałem przyjemność przerobić stare wina które zostały bo lokatorze w piwnicy. Było tego około 180l a najstarsze butelki były podpisane 1942r. Większość z tych butelek była nieszczelna, wina były mocno wytrawne i kwaskowe. Odrzuciłem z całości tylko parę butelek, resztę raz rektyfikując. Wyszła z tego top wódka, delikatna o subtelnym posmaku owocowym. Rekordowy był odbiór przedgonu.

Myślę że masz odpowiedź na którą czekałeś 😉

Autor tematu
filforet
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 lut 2022, 10:16
Re: 200 l starego wina

Post autor: filforet »

Dziękuję, zabieram się za testy. Najważniejsze, że można jeszcze coś z tym zrobić. Będę informował z fotorelacją co uczyniłem i jakie to przyniosło efekty.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2024, 15:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”