Pot-still na kegu 30 l z refluksem
-
Autor tematu - Posty: 5
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 3 razy
Witam wszystkich właśnie ukończyłem budowę mojego pierwszego pod-stilla . Bardzo bym prosił o spojrzenie fachowym okiem czy aby na pewno zostało wszystko dobrze wykonane. Destylator budowałem przez tydzień czasu bez niczyjej pomocy ale korzystałem z rad i ze zdjęć z forum, mam nadzieję że niedługo zrobię pierwszy rozruch. Sprzęt został wykonany z z kega 30 l ,deflegmator z rury 60,3, chłodnica libiga o długości 70 cm płaszcza fi 28 wewnątrz fi 15 ,szystkie króćce o przekroju 8 mm. Chłodniczka refluksu z rurki fi 6 mm nawinięta na rurce 28. Cała magistrala wodna jest rozdzielona na dwa osobne obwody jeden na chłodnicę jeden na refluks sterowae zaworkami. Będę używał taboretu gazowego póki co ale z biegiem czasu będę myślał nad tym żeby założyć grzałki. Mam zamiar zrobić chłodzenie za pomocą pompki i jednej beczki 200 litrowej , jeśli będę miał dostęp do bieżącej wody to standardowo będzie możliwość wpięcia. Jeszcze tak myślę czy warto byłoby założyć na szczycie termometr, co prawda nie chcę produkować czystego spirytusu oczekuję tylko w miarę dobrej jakości destylatu . Jeśli popełniłem jakiś błąd lub można by było to jakoś lepiej wykonać to bardzo proszę o porady i wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2024, 14:30 przez Pamar22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pot-still na kegu 30 l z refluksem
Jedyny błąd to jest językowy Pot- Still.
Nie podstil. będzie to działać.
Bardzo ładnie ci to wyszło. zaworki konkretne. Będą działać. Brawo. Taboretem gazowym ciężko się steruje. Odrobina przeciągu i rozlegowuje się cały proces.
Ładnie ci wyszedł ten sprzęcik. Będziesz pan zadowolony.
Ustaw grzanie raz. Po rozgrzaniu na moc toboczą. I nie dotykaj. Podkręcasz będziesz aby odebrać pogony. Przy odbiorze serca nic nie rób.Od razu podpowiem. Dwoma rękoma podkręcaj bądź zmniejszaj grzanie. to trochę głupio brzmi, ale jedną ręką nie dasz rady.
Reflux ustaw raz. I steruj mocą grzania. Inaczej rozwalisz cały proces.
Nie podstil. będzie to działać.
Bardzo ładnie ci to wyszło. zaworki konkretne. Będą działać. Brawo. Taboretem gazowym ciężko się steruje. Odrobina przeciągu i rozlegowuje się cały proces.
Ładnie ci wyszedł ten sprzęcik. Będziesz pan zadowolony.
Ustaw grzanie raz. Po rozgrzaniu na moc toboczą. I nie dotykaj. Podkręcasz będziesz aby odebrać pogony. Przy odbiorze serca nic nie rób.Od razu podpowiem. Dwoma rękoma podkręcaj bądź zmniejszaj grzanie. to trochę głupio brzmi, ale jedną ręką nie dasz rady.
Reflux ustaw raz. I steruj mocą grzania. Inaczej rozwalisz cały proces.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2024, 16:35 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.
-
@radius Telefon mi przestawia słowa. Piszę jedno a mi przekręca na inne słowo. Do kitu jest ten słownik Samsunga. Klikam wyślij a potem oczom nie wieżę.czy wierzę.
Tak mi przekręca. Wróćmy do tematu. Jako mod to popraw to i tyle.
Fajny ten saksofonik koledze wyszedł.
Jedyne czego nie rozumiem to dlaczego tyle osób się uczepiło projektu aby chłodnica była krzywo. Dlaczego nie jest w pionie? Bo łatwiej podstawić naczynie odbioru? Lepiej jak opary mają jak najmniej drogi do ujścia czyż nie? A czym bardziej zakrzywione to tym bardziej się to blokuje. Chyba że ja się mylę, to proszę o wyprostowanie mojego światopoglądu.
Tak mi przekręca. Wróćmy do tematu. Jako mod to popraw to i tyle.
Fajny ten saksofonik koledze wyszedł.
Jedyne czego nie rozumiem to dlaczego tyle osób się uczepiło projektu aby chłodnica była krzywo. Dlaczego nie jest w pionie? Bo łatwiej podstawić naczynie odbioru? Lepiej jak opary mają jak najmniej drogi do ujścia czyż nie? A czym bardziej zakrzywione to tym bardziej się to blokuje. Chyba że ja się mylę, to proszę o wyprostowanie mojego światopoglądu.
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
Pewnie zaraz zacznie się "gówno burza" ale muszę dodać parę uwag.
Mam nadzieję, że wcześniej poczytałeś o miedzi w kolumnie i w pełni świadomie zastosowałeś ją w części zstępującej destylatora. Taki układ sprzyja przedostawaniu się niechcianych związków do urobku. Ponadto wymaga dobrego dbania o jej czystość. Jeżeli nie czytałeś to polecam lekturę post132633.html#p132633,
post111239.html#p111239 i wpisz w szukajkę "żółtanol".
Jeżeli chcesz miedź w kolumnie to daj ją na dole. Ja bym zrobił skraplacz i chłodnicę końcową z nierdzewnej karbowanki. Końcowa może też być szklana. Chętnie podpowiem jak to zrobić bez spawania.
Mam nadzieję, że wcześniej poczytałeś o miedzi w kolumnie i w pełni świadomie zastosowałeś ją w części zstępującej destylatora. Taki układ sprzyja przedostawaniu się niechcianych związków do urobku. Ponadto wymaga dobrego dbania o jej czystość. Jeżeli nie czytałeś to polecam lekturę post132633.html#p132633,
post111239.html#p111239 i wpisz w szukajkę "żółtanol".
Jeżeli chcesz miedź w kolumnie to daj ją na dole. Ja bym zrobił skraplacz i chłodnicę końcową z nierdzewnej karbowanki. Końcowa może też być szklana. Chętnie podpowiem jak to zrobić bez spawania.
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Mylisz się i to bardzo. Już Ci to tłumaczyłem, drugi raz nie mam zamiaruSimplex pisze: ↑czwartek, 3 paź 2024, 17:15 Jedyne czego nie rozumiem to dlaczego tyle osób się uczepiło projektu aby chłodnica była krzywo. Dlaczego nie jest w pionie? Bo łatwiej podstawić naczynie odbioru? Lepiej jak opary mają jak najmniej drogi do ujścia czyż nie? A czym bardziej zakrzywione to tym bardziej się to blokuje. Chyba że ja się mylę, to proszę o wyprostowanie mojego światopoglądu.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Nie prościej umieścić katalizator w kotle a kolumnę z półkami powiększyć?
Wyślę plany do Ak-spaw. Adameo zrobi to jako pierwszy..dzielenie kolumny jest zwyczajnie głupie.
Gównoburza to nie. Polemika tak. Dlaczego na dole a nie jeszcze niżej? Np w zbiorniku? Wiemy wszyscy że miedź naszym przyjacielem jest i ma właściwości katalityczne. To dlaczego wszyscy klepią 20cm katalizatora. Dzielą kolumnę. Przecież to głupie jest.
Nie prościej umieścić katalizator w kotle a kolumnę z półkami powiększyć?
Wyślę plany do Ak-spaw. Adameo zrobi to jako pierwszy..dzielenie kolumny jest zwyczajnie głupie.
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 605 razy
@Simplex .
Polecam lekturę post269593.html#p269593.
P.S.
Może jednak wróć do starego nicka. Ma swoją historię i od razu wiadomo kto zacz.
Polecam lekturę post269593.html#p269593.
P.S.
Może jednak wróć do starego nicka. Ma swoją historię i od razu wiadomo kto zacz.
-
@jakis1234 A ja jednak uważam inaczej. Dzielenie kolumny jest bezsensowne. Wszyscy konstrukrorzy klepią to samo dzieląc na katalizator i kolumnę. Bez sensu. A przecież to proste jest. Katalizator w zbiorniku.
@Szlumf Nie mogę wrócić do swojego Nicka ponieważ został zablokowany. Może odblokują kiedyś. A bardzo bym chciał.
Projekt poszedł do Adasia. Wyślę jeszcze plan do Kuli. Może ogarnie. Zobaczymy. Jeśli będzie chciał. A to nie jest skomplikowane. Katalizator w zbiorniku.
Opisałem to w temacie swoim kiedyś.
Proste pytanko: po cholercię zasmradzać sobie cały sprzęt jak to może załatwić katalizator?.
Ja zrobiłem koszyczek i działa.
@Szlumf Nie mogę wrócić do swojego Nicka ponieważ został zablokowany. Może odblokują kiedyś. A bardzo bym chciał.
Projekt poszedł do Adasia. Wyślę jeszcze plan do Kuli. Może ogarnie. Zobaczymy. Jeśli będzie chciał. A to nie jest skomplikowane. Katalizator w zbiorniku.
Opisałem to w temacie swoim kiedyś.
Proste pytanko: po cholercię zasmradzać sobie cały sprzęt jak to może załatwić katalizator?.
Ja zrobiłem koszyczek i działa.
-
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Skoro o pot stillu temat... Doczekamy tego woluminu zapowiadanego jako kompendium wiedzy dot. pot stilla (destylacji prostej)? Wydaje mi się też (skoro projekt czegoś nowego do producentów poszedł), że i jakiś rewolucyjny alembik miał się pojawić?
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
@jakis1234
Zgadzam się. Dzielenie kolumny ma sens. Do smakówek.
Ale sensu nie ma dzielenie jej na 20cm wysokości tylko po to aby wsadzić tam katalizator.
Kol @Kopacz. Nie ma co odkrywać Ameryki od nowa. Zwykły pomysł na przesunięcie katalizatora do zbiornika.
Jest na tyle miejsca że spokojnie się zmieści. Mi się zmieściło. Przecież nie lejemy nastawu pod korek. Kocioł to nie kanister na benzynę.
To nie jest rewolucja. Wykonanie jest banalnie proste. Zatem podzielę się pomysłem: Kawałek miedzianej siatki, w środku sprężynki miedziane. Łatwo założyć. Łatwo wyjąć i oczyścić.
Mocowanie w zależności od konfiguracji sprzętu. Albo do zbiornika. Albo podpórkami rozpierającymi do kolumny.
Zgadzam się. Dzielenie kolumny ma sens. Do smakówek.
Ale sensu nie ma dzielenie jej na 20cm wysokości tylko po to aby wsadzić tam katalizator.
Kol @Kopacz. Nie ma co odkrywać Ameryki od nowa. Zwykły pomysł na przesunięcie katalizatora do zbiornika.
Jest na tyle miejsca że spokojnie się zmieści. Mi się zmieściło. Przecież nie lejemy nastawu pod korek. Kocioł to nie kanister na benzynę.
To nie jest rewolucja. Wykonanie jest banalnie proste. Zatem podzielę się pomysłem: Kawałek miedzianej siatki, w środku sprężynki miedziane. Łatwo założyć. Łatwo wyjąć i oczyścić.
Mocowanie w zależności od konfiguracji sprzętu. Albo do zbiornika. Albo podpórkami rozpierającymi do kolumny.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 paź 2024, 17:31 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
@Góral bagienny Tak łatwo się nie da tego opisać. I nie kompedium a kompendium.
To wszystko zależy od tego ile to ma leżakować. W wczesnych pogonach jest mnóstwo aromatu który się układa. Tak ale się układa latami, nie miesiącami.
Zdradzę Ci zatem stary Przyjacielu tajemną recepturę:
Nie napiję się tego ja, to się napiją moje dzieciaki. Na 18-tkę mojego wnuka.
A jak nie. To skosztuję w pierwszy dzień mojej emerytury. Nie. Nie emeryturkę jeszcze za młody jestem. To Poczeka i niech dojrzewa.
Odpowiedziałem już. Serce ciągnę do momentu aż z 60% spadnie do 59%
Ps: Ojej przykro mi Jureczku że nie dałem się sprowokować. Każdy ma inny smak i gust. Odbieram o parę procent wyżej niż ty. Ale nigdzie nie napisałem że ten pogon wylewam. Ty schodzisz odrobinę niżej. Bo tam jest jeszcze mnóstwo aromatów. I tutaj się z tobą zgadzam.
Zwyczajnie inaczej dzielimy serce. Każdy ma swój styl. Ja odcinam wyżej bo tak robię od lat. A ten wczesny pogon? Trzymam osobno. A potrafi zaskoczyć i to równo. A tu się zgadzamy, trzeba go czasem przewietrzyć.
To wszystko zależy od tego ile to ma leżakować. W wczesnych pogonach jest mnóstwo aromatu który się układa. Tak ale się układa latami, nie miesiącami.
Zdradzę Ci zatem stary Przyjacielu tajemną recepturę:
Nie napiję się tego ja, to się napiją moje dzieciaki. Na 18-tkę mojego wnuka.
A jak nie. To skosztuję w pierwszy dzień mojej emerytury. Nie. Nie emeryturkę jeszcze za młody jestem. To Poczeka i niech dojrzewa.
Odpowiedziałem już. Serce ciągnę do momentu aż z 60% spadnie do 59%
Ps: Ojej przykro mi Jureczku że nie dałem się sprowokować. Każdy ma inny smak i gust. Odbieram o parę procent wyżej niż ty. Ale nigdzie nie napisałem że ten pogon wylewam. Ty schodzisz odrobinę niżej. Bo tam jest jeszcze mnóstwo aromatów. I tutaj się z tobą zgadzam.
Zwyczajnie inaczej dzielimy serce. Każdy ma swój styl. Ja odcinam wyżej bo tak robię od lat. A ten wczesny pogon? Trzymam osobno. A potrafi zaskoczyć i to równo. A tu się zgadzamy, trzeba go czasem przewietrzyć.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 paź 2024, 06:52 przez Simplex, łącznie zmieniany 2 razy.