Siemanko.
Czy ktoś robił nalewkę z samych pestek wiśni jako bazę-dodatek do innych nalewek i wódek?
Interesuje mnie wydobycie aromatu amigdaliny.
Nalewka z pestek wiśni.
-
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
-
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nalewka z pestek wiśni.
Ja kiedyś robiłem z pestek wiśni, śliwek węgierek, moreli i pigwowca.
Bez płukania / suszenia często jest tak, jak pisał aras - może zrobić się galaretka, dlatego dobrze jest wypłukać i np. na gazecie na słońcu wysuszyć (dzień wystarczy).
Najsmaczniejsza wyszła mi z pigwowca - a najmniej smaczna (a oczekiwania były spore) z moreli (tu nie używałem całych pestek - tylko tego 'nasionka' ze środka pestki).
Osobiście używam jej 'sauté' (z odpowiednim dosłodzeniem jest prawie jak amaretto), lub jako wzbogacacz smaku do zwykłej "przepalanki".
Bez płukania / suszenia często jest tak, jak pisał aras - może zrobić się galaretka, dlatego dobrze jest wypłukać i np. na gazecie na słońcu wysuszyć (dzień wystarczy).
Najsmaczniejsza wyszła mi z pigwowca - a najmniej smaczna (a oczekiwania były spore) z moreli (tu nie używałem całych pestek - tylko tego 'nasionka' ze środka pestki).
Osobiście używam jej 'sauté' (z odpowiednim dosłodzeniem jest prawie jak amaretto), lub jako wzbogacacz smaku do zwykłej "przepalanki".
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
Autor tematu - Posty: 2064
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Nalewka z pestek wiśni.
Minęło 5 dni jak zalałem pestki nie płukane. Kolor wiadomo, wiśniowy i aromat zaczął ładnie tworzyć się. Zobaczę co wyjdzie mi po miesiącu.
Jak na ten moment jestem zadowolony.
Nalewka będzie służyć do kupażowania.
Jak na ten moment jestem zadowolony.
Nalewka będzie służyć do kupażowania.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html