Kwas chlebowy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2009, 21:43
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: piwo, whisky, brandy,
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Przepisu nie testowałem, dopiero planuje ale nie widziałem na forum nigdzie to dodam.
Kwas Chlebowy
Zbieramy chleb razowy pocięty na kromki i suszymy; podrumieniamy go w piekarniku; ok. 2 kg suchego chleba należy zalać ok. 5 litrami przegotowanej wody, ostudzonej do temperatury pokojowej; poczekać kilka godzin aż chleb zabarwi wodę na brązowo; odcedzić; dodać 2 szklanki cukru, 2,5 dag drożdży (lepiej mniej niż więcej!) i sok z dwóch cytryn; zostawić na noc; rano rozlać do butelek - najlepiej zamykanych tak, jak te po piwie Grolsch. Butelki przechowywać w zimnym miejscu (temp. bliska 5o C).
Uwaga: proszę otwierać ostrożnie!!! Historia rodziny odnotowała kilkakrotne malowanie kuchni po eksplozji źle zamkniętej lub nieostrożnie otwieranej butelki! (Dotyczy ścian autora przepisu - link przy hist. chleba).
Źródło: http://www.ordugh.org/materialy_jadlo,chleb.html
Kwas Chlebowy
Zbieramy chleb razowy pocięty na kromki i suszymy; podrumieniamy go w piekarniku; ok. 2 kg suchego chleba należy zalać ok. 5 litrami przegotowanej wody, ostudzonej do temperatury pokojowej; poczekać kilka godzin aż chleb zabarwi wodę na brązowo; odcedzić; dodać 2 szklanki cukru, 2,5 dag drożdży (lepiej mniej niż więcej!) i sok z dwóch cytryn; zostawić na noc; rano rozlać do butelek - najlepiej zamykanych tak, jak te po piwie Grolsch. Butelki przechowywać w zimnym miejscu (temp. bliska 5o C).
Uwaga: proszę otwierać ostrożnie!!! Historia rodziny odnotowała kilkakrotne malowanie kuchni po eksplozji źle zamkniętej lub nieostrożnie otwieranej butelki! (Dotyczy ścian autora przepisu - link przy hist. chleba).
Źródło: http://www.ordugh.org/materialy_jadlo,chleb.html
Re: Kwas chlebowy
Witam
Na moje oko trochę zbyt dużo chleba jednak nie będę polemizował. Poprę się praktyka zrobiłem kwas chlebowy kierując się przepisem zamieszczonym na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kwas-chlebowy/ z dość podłej jakości chleba wyszła mi mętna ciecz z dużą ilością osadu z, nad którego trudno zlać płyn; lekko gazowana raczej wytrawna i bardzo smaczna szczególnie, gdy wciśnie się cytrynkę do chłodnego napoju. Dziś drugie starcie chleb już lepszy wręcz taki jak powinien być, choć w dzisiejszych czasach nie można być do końca pewnym jakości. Cały proces przeprowadzę trochę inaczej mianowicie skrócę okres fermentacji w otwartym naczyniu myślę, że to spowoduje skrócenie życia drożdży i zmniejszy poziom alkoholu (po dwóch kubkach kwasu nieźle mną zakręciło, choć mogę zrzucić to częściowo na ekstremalne zmęczenie) i jednocześnie zgromadzę więcej dwutlenku węgla w butelce. Zastąpię też część cukru karmelem biję trochę się z pomysłem, aby zastąpić cały cukier karmelem, ale obawiam się, że za bardzo wpłynie to na smak kwasu.
Pozdrawiam i polecam tradycyjne jadło i napitki.
Na moje oko trochę zbyt dużo chleba jednak nie będę polemizował. Poprę się praktyka zrobiłem kwas chlebowy kierując się przepisem zamieszczonym na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kwas-chlebowy/ z dość podłej jakości chleba wyszła mi mętna ciecz z dużą ilością osadu z, nad którego trudno zlać płyn; lekko gazowana raczej wytrawna i bardzo smaczna szczególnie, gdy wciśnie się cytrynkę do chłodnego napoju. Dziś drugie starcie chleb już lepszy wręcz taki jak powinien być, choć w dzisiejszych czasach nie można być do końca pewnym jakości. Cały proces przeprowadzę trochę inaczej mianowicie skrócę okres fermentacji w otwartym naczyniu myślę, że to spowoduje skrócenie życia drożdży i zmniejszy poziom alkoholu (po dwóch kubkach kwasu nieźle mną zakręciło, choć mogę zrzucić to częściowo na ekstremalne zmęczenie) i jednocześnie zgromadzę więcej dwutlenku węgla w butelce. Zastąpię też część cukru karmelem biję trochę się z pomysłem, aby zastąpić cały cukier karmelem, ale obawiam się, że za bardzo wpłynie to na smak kwasu.
Pozdrawiam i polecam tradycyjne jadło i napitki.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas chlebowy
Z braku odpowiedzi, zrobiłem dzisiaj nastaw na swój kwas chlebowy.
Składniki:
-mąka razowa 2000, 0,5kg
-mąka pszenna 2000, 0,5kg
-słód żytni śrutowany, 0,3kg
-cukier, 1kg
-kawa zbożowa Inka, 5 łyżek
-woda, 25l
W 4l wody podgrzałem mąkę razową i pszenną oraz słód. Temperatura 70-80oC. Trwało to ok.90min. do momemtu pozbycia się piany na powierzchni.
W 1,5l wody rozpuściłęm 1kg cukru.
W 1l wody rozpuściłm 5łyżek kawy Inka.
Wszystko co podgrzewałem i rozpuszczałem zostawiałem do lekkiego wystudzenia, bez parowania. Składniki dodawałem i mieszałem powoli by temperatura zbytnio "nie skakała". Oczywiście dodawałem w odpowiednich dawkach wodę z butelek 5l (bez przegotowania).
Gdy w fermentatorze temperatura ustabilizowała się na poziomie 30oC, dodałem drożdże piwowarskie. Mocne zamieszanie, rurka fermetacyjna i czekam....
Po 3-5 dniach mam zamiar zlać i rozlać do butelek dodając po 5g cukru.
Cdn.....
Składniki:
-mąka razowa 2000, 0,5kg
-mąka pszenna 2000, 0,5kg
-słód żytni śrutowany, 0,3kg
-cukier, 1kg
-kawa zbożowa Inka, 5 łyżek
-woda, 25l
W 4l wody podgrzałem mąkę razową i pszenną oraz słód. Temperatura 70-80oC. Trwało to ok.90min. do momemtu pozbycia się piany na powierzchni.
W 1,5l wody rozpuściłęm 1kg cukru.
W 1l wody rozpuściłm 5łyżek kawy Inka.
Wszystko co podgrzewałem i rozpuszczałem zostawiałem do lekkiego wystudzenia, bez parowania. Składniki dodawałem i mieszałem powoli by temperatura zbytnio "nie skakała". Oczywiście dodawałem w odpowiednich dawkach wodę z butelek 5l (bez przegotowania).
Gdy w fermentatorze temperatura ustabilizowała się na poziomie 30oC, dodałem drożdże piwowarskie. Mocne zamieszanie, rurka fermetacyjna i czekam....
Po 3-5 dniach mam zamiar zlać i rozlać do butelek dodając po 5g cukru.
Cdn.....
-
- Posty: 84
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas chlebowy
Coś mi się zdaje, że będę dalej tutaj prowadził monolog;)
Może ktoś skorzysta.
Po 4 dniach zlałem nastaw znad osadu do butli 5l. W fermentatorze była 5-6cm warstwa osadu. Całość pracowała cały czas bardzo ładnie. Butle 5l odgazowuję narazie raz dziennie, nie założyłem rurek fermentacyjnych, odkręcam na chwilę korek. Pęcznieją a osad osiada powoli. W butelce kontrolnej 0,5l osad wynosi ok.1,5cm. Planuję zlać do butelek kiedy w butlach 5l osadu będzie 2-3cm.
Może ktoś skorzysta.
Po 4 dniach zlałem nastaw znad osadu do butli 5l. W fermentatorze była 5-6cm warstwa osadu. Całość pracowała cały czas bardzo ładnie. Butle 5l odgazowuję narazie raz dziennie, nie założyłem rurek fermentacyjnych, odkręcam na chwilę korek. Pęcznieją a osad osiada powoli. W butelce kontrolnej 0,5l osad wynosi ok.1,5cm. Planuję zlać do butelek kiedy w butlach 5l osadu będzie 2-3cm.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas chlebowy
Ja dałem drożdże piwowarskie by nie mieć posmaku drożdży ale w przypadku kwasu chlebowego to nie ma to większego znaczenia.
Kwas rozlałem do butelek i już piłem. Teraz wiem, że następnym razem muszę dodać więcej cukru, 1kg na nastaw 25l to zdecydowanie za mało. I na koniec trzeba dodać cukier lub glukozę do butelek. Mam w butelkach pet 0,5l i nie są mocno twarde a po otwarciu mało się pienią.
Kwas rozlałem do butelek i już piłem. Teraz wiem, że następnym razem muszę dodać więcej cukru, 1kg na nastaw 25l to zdecydowanie za mało. I na koniec trzeba dodać cukier lub glukozę do butelek. Mam w butelkach pet 0,5l i nie są mocno twarde a po otwarciu mało się pienią.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas chlebowy
Po 5 dniach leżakowania kwas nabrał gazu (dwukrotnie wstrząsałem osad w butelkach). Jest smaczny, kwaskowaty i po nalaniu tworzy się ładna piana.
Jak widać i kwas wymaga leżakowania. Teraz stoi w piwniczce i dojrzewa.
Koszt wyprodukowania 20l kwasu wyniósł (razem z zakupem wody mineralnej) niecałe 20zł, czyli 1l kwasu kosztuje mnie złotówkę! W sklepach mała buteleczka 330ml naturalnego kwasu to 5,90zł
Następnym razem zrobię według innej receptury, również własnej.
Jak widać i kwas wymaga leżakowania. Teraz stoi w piwniczce i dojrzewa.
Koszt wyprodukowania 20l kwasu wyniósł (razem z zakupem wody mineralnej) niecałe 20zł, czyli 1l kwasu kosztuje mnie złotówkę! W sklepach mała buteleczka 330ml naturalnego kwasu to 5,90zł
Następnym razem zrobię według innej receptury, również własnej.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas chlebowy
Proponuję dodać 2kg cukru bo tak jak ja zrobiłem (1kg) to napój nie ma nic słodyczy, chyba że taki właśnie chcesz bo gasi pragnienie doskonale.
To jest kwas bez użycia chleba. To co jest w chlebie, masz w mące i słodzie żytnim.jaroslav pisze:Bimbel tak z ciekawości pytanie, czy chleb na kwas sam wypiekałeś ?
Jeśli kwas wymaga leżakowania to znaczy że już mogę go nastawiać by do maja leżakował.
Proponuję dodać 2kg cukru bo tak jak ja zrobiłem (1kg) to napój nie ma nic słodyczy, chyba że taki właśnie chcesz bo gasi pragnienie doskonale.
-
- Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kwas chlebowy
Ja zrobiłem kwas, proporcje mniej więcej takie:
2kg chleb na zakwasie własnego wypieku
7L wody
450g cukru - początkowo
1kg cukru dodany po fermentacji bo napój był zbyt kwaśny - zastanawiam się teraz czy jak ruszy ponownie to czy drożdże mi tego nie przerobią całkowicie i znowu zbyt kwaskowe będzie.
1 opakowanie (100g) drożdży piekarniczych
2kg chleb na zakwasie własnego wypieku
7L wody
450g cukru - początkowo
1kg cukru dodany po fermentacji bo napój był zbyt kwaśny - zastanawiam się teraz czy jak ruszy ponownie to czy drożdże mi tego nie przerobią całkowicie i znowu zbyt kwaskowe będzie.
1 opakowanie (100g) drożdży piekarniczych
-
- Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2024, 18:20
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Kwas chlebowy
Po prostu nie mogłem się powstrzymać...
I po ponad jedenastu latach od ostatniego posta Tu już nie łopata tylko koparka w nagrodę
I po ponad jedenastu latach od ostatniego posta Tu już nie łopata tylko koparka w nagrodę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.