Kożuch - pleśń, czy drożdże?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Damokles
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 8 wrz 2023, 08:43
Podziękował: 3 razy

Post autor: Damokles »

Cześć,

Czu ktoś może powiedzieć, co to jest i czy wino się jeszcze nadaje do czegokolwiek?
1721752897627.jpg
1721752897616.jpg
Robię wino śliwkowe, tu możecie przeczytać jak się zaczęło post285310.html#p285310

A dzisiaj, czyli prawie rok później, zajrzałem do komórki i zastał mnie powyższy widok. Jak postukałem w butelkę, to to białe się odkleiło i zleciało na spód. Wino ma wg mnie normalny zapach, alkoholowy i śliwkowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Autor tematu
Damokles
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 8 wrz 2023, 08:43
Podziękował: 3 razy
Re: Kożuch - pleśń, czy drożdże?

Post autor: Damokles »

To chyba jednak drożdże, po zlaniu wyglądają tak
1722093498120.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ledzep
30
Posty: 49
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kożuch - pleśń, czy drożdże?

Post autor: ledzep »

Miałem coś takiego w pierwszym miodzie pitnym. Po zlaniu nic się z nim działo, smak ulega ciągłej poprawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”