Wino nektarynkowe zaoctowane

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
marti86
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy

Post autor: marti86 »

Witam wszystkich,

piszę, ponieważ zaoctowało mi się wino nektarynkowe. Wydaje mi się, że nie jest jakoś bardzo zaoctowane - czuć smak nektarynek, natomiast ostatni posmak jaki pozostaje na języku jest octowy, lekko piekący. Im dłużej stoi ten posmak się wzmaga. Jest jeszcze jakaś szansa żeby to odratować? jakieś sprawdzone sposoby? Nastaw ma ok. 30 L

Pzdr,
Martyna
koncentraty wina
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Wino nektarynkowe zaoctowane

Post autor: manowar »

Można siarkować, co by utłuc bakterie octowe... Ja bym jednak oswajał się z myślą o 30l octu owocowego. Chętnie butelkę przygarnę.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Wino nektarynkowe zaoctowane

Post autor: HeniekStarr »

Za Cieślakiem:

Wyleczenie zaoctowanego wina jest niemożliwe, można je tylko w początkowym stadium choroby poprawić, i uchronić od dalszego zepsucia poprzez :
- lekko skwaśniałe wino skupażowac z winem zdrowym i mocnym, przeznaczyć do szybkiego spożycia
- przefiltrować, zabutelkować, spasteryzować, wzmocnić spirytusem do 15%
Tyle teoria.
W praktyce będzie z tego pyszny vinaigrette.

Autor tematu
marti86
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy
Re: Wino nektarynkowe zaoctowane

Post autor: marti86 »

dziękuje za odpowiedzi i no cóż będę się octować kulinarnie w takim razie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”