Czyszczenie sprzętu miedzianego do destylacji
Witam. Nadszedł czas na kompleksowe czyszczenie aparatu (aabratek miedziany z wypełnieniem KO). O ile czyszczenie wypełnienia nie stanowi problemu to już kolumny i reszty tak. Z uwagi na to, że posiadam perhydrol 12%, sporządzę roztwór z kwaskiem cytrynowym i wodą.
Głowicę i skraplacz mogę zanurzyć w roztworze, gorzej z kolumną, bez odkręcenia OVM-a się nie obejdzie, dopiero wtedy można będzie ściągnąć ocieplenie i dokładnie wytrawić. Właściwie to chciałbym potwierdzić czy wybrałem właściwy sposób, czy może jest jakiś lepszy. Będę wdzięczny za sugestie.
Głowicę i skraplacz mogę zanurzyć w roztworze, gorzej z kolumną, bez odkręcenia OVM-a się nie obejdzie, dopiero wtedy można będzie ściągnąć ocieplenie i dokładnie wytrawić. Właściwie to chciałbym potwierdzić czy wybrałem właściwy sposób, czy może jest jakiś lepszy. Będę wdzięczny za sugestie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 mar 2024, 07:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czyszczenie sprzętu miedzianego do destylacji
marian.naworski
Z pewnością byłaby to oszczędność czasu i pracy związanej z rozkręceniem, a później złożeniem sprzętu, ale tu nasuwa się myśl , czy zalanie nie wpłynie negatywnie na zawór OVM to znaczy czy pozostanie nadal szczelny, a może zaślepić rurkę odbioru , a zawór otworzyć całkowicie
Z pewnością byłaby to oszczędność czasu i pracy związanej z rozkręceniem, a później złożeniem sprzętu, ale tu nasuwa się myśl , czy zalanie nie wpłynie negatywnie na zawór OVM to znaczy czy pozostanie nadal szczelny, a może zaślepić rurkę odbioru , a zawór otworzyć całkowicie
-
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
No pięknie wygląda ten "komin" Nie rozumiem tego świadomego pchania się w aabratka z miedzi. O ile Tomek Rajtarski robi te konstrukcje modułowo, co ułatwia utrzymać je w czystości, to duża część dostępnych na rynku kolumn ma postać jednolitą. Dobrze, że masz możliwość odłączenia głowicy i demontażu skraplacza, bo widziałem już takie całkowicie zalutowane, prawdopodobnie aby zatuszować buble konstrukcyjne i jakość materiału. Nie ma tragedii. Głowicę i skraplacz zanurz. Odkręcać chłodnicę Liebiga, zatkaj i tak jak radzą koledzy ustaw kolumnę pionowo na gumie i zalej roztworem. Z zewnątrz wystarczy wypolerować watą stalową (0000). Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 mar 2024, 12:34 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 2 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Do tej pory myślałem, że odbieram cały, ale może nie wiem co to znaczy. Czym mam się sugerować, żeby stwierdzić, że to koniec alko. Zawsze po zakończeniu procesu płuczę przeciwprądowo głowicę z kolumną. W prawdzie nie za każdym razem wysypuję wypełnienie, ale woda w większości obcieka grawitacyjnie. Z uwagi na to, że to są moje początki do tej pory postępowałem zgodnie z instrukcją prowadzenia procesu i późniejszej konserwacji może da się coś zrobić lepiej, chętnie poznam inne, sprawdzone sposoby.
-
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Nie mam mądrej rady co z tym zrobić.
No właśnie. To jest miedź a z miedzią różnie może być a czyszczenie utrudnione.
Nie mam mądrej rady co z tym zrobić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
@1kroman, tak, jak napisał Góral bagienny, gdy odbierzesz cały alkohol, zamknij zaworek odbioru i pozwól "popracować" w kolumnie parom wody odwarowej. Dunder ma kwaśny odczyn i pięknie czyści miedź. kilka minut, potem wyłączasz grzanie, czekasz aż wszystko spłynie do kotła i na koniec przepłukujesz kolumnę czystą wodą.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Po zakończeniu odbioru serca z OVM, odkręcasz zaworek LM, jak jesteś oszczędny/chytry, to zbierasz płyn do osobnego naczynia, możesz większą ilość takiego pogonu, po rozcieńczeniu rektyfikować ponownie. Możesz wężyk odbioru wetknąć w kanał. Twój wybór. Wtedy masz pewność, że odebrałeś cały alkohol. A resztę opisali koledzy wyżej.
Zapachem. Z górnego zaworka, po zlaniu pogonu, zacznie lecieć gorąca woda.
Po zakończeniu odbioru serca z OVM, odkręcasz zaworek LM, jak jesteś oszczędny/chytry, to zbierasz płyn do osobnego naczynia, możesz większą ilość takiego pogonu, po rozcieńczeniu rektyfikować ponownie. Możesz wężyk odbioru wetknąć w kanał. Twój wybór. Wtedy masz pewność, że odebrałeś cały alkohol. A resztę opisali koledzy wyżej.
-
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Papugą i alkoholomierzem, temp. w kotle
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
To kiedy?
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 mar 2024, 21:16 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A przeczytałeś mojego posta z 18:58 i posta Górala z 19:18? Czy Ci umknęły? Czy w ciągu tych sześciu procesów, brałeś przedgon/pogon na węch/smak?
Zakładając, że termometr w kotle wskazuje prawidłowo i nie ma skoków ciśnienia atmosferycznego, to przy 100° leci już woda.
Zakładając, że termometr w kotle wskazuje prawidłowo i nie ma skoków ciśnienia atmosferycznego, to przy 100° leci już woda.
No tak. Teraz mnie olśniło tylko wychodzi na to, że do tej pory za wcześnie kończyłem odbiór serca, bo na termometrze (choć mało precyzyjnym +- 3 stopnie) nigdy nie było w okolicach 100ki, tylko bardziej 95 stopni. Odbiór po 3ciej korekcie był tak wolny, że ze względów ekonomicznych kończyłem.
Przedgon oczywiście odbierałem na węch (chyba z zapasem) bo 400ml z 45l wsadu, ale nie przyszło mi do głowy, że pogon też wypada sprawdzić.
Przy następnym gotowaniu zastosuję się do wszystkich wskazówek i myślę, że przyniesie to efekt.
Dzięki wielkie.
Przedgon oczywiście odbierałem na węch (chyba z zapasem) bo 400ml z 45l wsadu, ale nie przyszło mi do głowy, że pogon też wypada sprawdzić.
Przy następnym gotowaniu zastosuję się do wszystkich wskazówek i myślę, że przyniesie to efekt.
Dzięki wielkie.
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Tak rozrywek, wszystko rozumiem.
Mój post dotyczył czyszczenia, głównie rury, a wyszło na to, że nie prowadzę procesu wg sztuki. Właściwie to proces tak prowadziłem świadomie, (oszczędność czasu i mediów), tylko nie miałem pojęcia, że rura będzie w takim stanie właśnie przez takie prowadzenie. Teraz zaoszczędzony czas muszę poświęcić na czyszczenie i kółko się zamknęło.
Za jakiś czas kilka następnych gotowań doprowadzę do końca i jak napisał kolega radius czyszczenie zostawię wodzie odwarowej.
Jeszcze raz dzięki za rady.
Mój post dotyczył czyszczenia, głównie rury, a wyszło na to, że nie prowadzę procesu wg sztuki. Właściwie to proces tak prowadziłem świadomie, (oszczędność czasu i mediów), tylko nie miałem pojęcia, że rura będzie w takim stanie właśnie przez takie prowadzenie. Teraz zaoszczędzony czas muszę poświęcić na czyszczenie i kółko się zamknęło.
Za jakiś czas kilka następnych gotowań doprowadzę do końca i jak napisał kolega radius czyszczenie zostawię wodzie odwarowej.
Jeszcze raz dzięki za rady.
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
@1kroman
Raz czyściłem sprzęt koledze co gotował parę lat. Miedziana rurka.nigdy jej nie czyścił. Smoła wyszła z tego. Po pierwszym czyszczeniu. Trzeba było czyścić jeszcze raz.
A patent Kol @radius Jest bardzo fajny. Prosty. Tani i działa.
Raz czyściłem sprzęt koledze co gotował parę lat. Miedziana rurka.nigdy jej nie czyścił. Smoła wyszła z tego. Po pierwszym czyszczeniu. Trzeba było czyścić jeszcze raz.
A patent Kol @radius Jest bardzo fajny. Prosty. Tani i działa.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 mar 2024, 00:49 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.