Wino z aronii restart

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Togus
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2021, 15:39

Post autor: Togus »

Cześć, robię wino z aronii, po restarcie ma 12blg, do restartu dałem drożdże bayanus g995 i pożywkę. Na 40 l opakowanie droższy i 20 g pożywki. Bardzo wolno chodzi praktycznie wcale, mierzyłem dziś blg i jest 12. Co dalej z tym zrobić ? Jest delikatna piana/bąbelki na gorze nastawu nie na całym tylko gdzieniegdzie. Dodać cukru ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Wino z aronii restart

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Sprawdziłeś blg startowe ?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Wino z aronii restart

Post autor: jakis1234 »

Togus pisze: piątek, 1 gru 2023, 21:58 Co dalej z tym zrobić ? Jest delikatna piana/bąbelki na gorze nastawu nie na całym tylko gdzieniegdzie. Dodać cukru ?
A po co?
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Togus
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 2 maja 2021, 15:39
Re: Wino z aronii restart

Post autor: Togus »

Góral bagienny pisze: piątek, 1 gru 2023, 22:37 :witam: Sprawdziłeś blg startowe ?
Startowe było ponad 20, teraz ledwo chodzi, postawiłem przy piecu gdzie ma cieplej i zastanawiam czy się nie dosłodzić może lepiej pójdzie fermentacja
jakis1234 pisze: piątek, 1 gru 2023, 23:29 [quote=Togus post_id=287099 time=<a href="tel:1701464322">1701464322</a> user_id=53660]
Co dalej z tym zrobić ? Jest delikatna piana/bąbelki na gorze nastawu nie na całym tylko gdzieniegdzie. Dodać cukru ?
A po co?
[/quote]
Bo to bardzo słaba pianka w kilku miejscach tylko, widać ze chodzi ale bardzo wolno
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Wino z aronii restart

Post autor: jakis1234 »

To jak pracuje, to zostaw. Podgrzanie pewnie zwiększy szybkość fermentacji. Dodatek cukru tylko zepsuje smak.
Cukier możesz dodać już po fermentacji, jak będziesz chciał mieć słodsze wino.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”