BLG głogu i dzikiej róży? Kwasek na start burzliwej?

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Grzegorz-SG
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 5 paź 2023, 13:53

Post autor: Grzegorz-SG »

Witam jak w temacie, czy głóg i dzika róża ma coś cukru w sobie? Czy są to takie ilości, że nie warto się nimi przejmować.
Dodawać kwasku na start? Gdzieś czytałem, że warto dodać do ochrony nastawu.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: BLG głogu i dzikiej róży? Kwasek na start burzliwej?

Post autor: HeniekStarr »

http://skipior-alkohole.pl/dzika-roza/
https://wino.org.pl/forum/showthread.ph ... 794&page=2
Zawierają cukry, ale nie uwzględniam ich w obliczeniach.
Kwasku na smak na koniec, chyba że mierzysz kwasowość. Do ochrony przed czym? Zrób prawidłowo nastaw, to dzikie drożdże nie wejdą

Autor tematu
Grzegorz-SG
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 5 paź 2023, 13:53
Re: BLG głogu i dzikiej róży? Kwasek na start burzliwej?

Post autor: Grzegorz-SG »

Na forach polecają dodanie do ochrony, przed wszelkiego rodzaju infekcjami nastawu. Jeśli owoc ma niską kwasowość, dlatego pytam.

Ja ogólnie wolę nie dodawać nic, zanim nie zmierzę😁 Ale że to będzie pierwszy nastaw z głogu i dzikiej róży, to wolę dopytać.

Proporcje ilość owoców, do ilości wody też wszędzie są inne. Robię z przepisu na tej stronie 5kg na 10l, mam nadzieję że nie będzie za mocno ekstraktywne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 lis 2023, 17:17 przez Grzegorz-SG, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”