Witam jak w temacie, czy głóg i dzika róża ma coś cukru w sobie? Czy są to takie ilości, że nie warto się nimi przejmować.
Dodawać kwasku na start? Gdzieś czytałem, że warto dodać do ochrony nastawu.
BLG głogu i dzikiej róży? Kwasek na start burzliwej?
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: BLG głogu i dzikiej róży? Kwasek na start burzliwej?
http://skipior-alkohole.pl/dzika-roza/
https://wino.org.pl/forum/showthread.ph ... 794&page=2
Zawierają cukry, ale nie uwzględniam ich w obliczeniach.
Kwasku na smak na koniec, chyba że mierzysz kwasowość. Do ochrony przed czym? Zrób prawidłowo nastaw, to dzikie drożdże nie wejdą
https://wino.org.pl/forum/showthread.ph ... 794&page=2
Zawierają cukry, ale nie uwzględniam ich w obliczeniach.
Kwasku na smak na koniec, chyba że mierzysz kwasowość. Do ochrony przed czym? Zrób prawidłowo nastaw, to dzikie drożdże nie wejdą
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 5 paź 2023, 13:53
Re: BLG głogu i dzikiej róży? Kwasek na start burzliwej?
Na forach polecają dodanie do ochrony, przed wszelkiego rodzaju infekcjami nastawu. Jeśli owoc ma niską kwasowość, dlatego pytam.
Ja ogólnie wolę nie dodawać nic, zanim nie zmierzę Ale że to będzie pierwszy nastaw z głogu i dzikiej róży, to wolę dopytać.
Proporcje ilość owoców, do ilości wody też wszędzie są inne. Robię z przepisu na tej stronie 5kg na 10l, mam nadzieję że nie będzie za mocno ekstraktywne.
Ja ogólnie wolę nie dodawać nic, zanim nie zmierzę Ale że to będzie pierwszy nastaw z głogu i dzikiej róży, to wolę dopytać.
Proporcje ilość owoców, do ilości wody też wszędzie są inne. Robię z przepisu na tej stronie 5kg na 10l, mam nadzieję że nie będzie za mocno ekstraktywne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 lis 2023, 17:17 przez Grzegorz-SG, łącznie zmieniany 1 raz.