Dzień dobry koleżanki i koledzy, czy macie jakiś szybki mechaniczny sposób na rozgniatanie żurawiny,
z góry dziękuję za podpowiedź,
pozdrawiam
Sławomir
Żurawina
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Żurawina
ck2221 co chcesz zrobić z żurawin? Świeże owoce? Dzikie czy z plantacji? Gdy robię mus z cukrem mielę maszynką do mięsa na najdrobniejszym sitku. Do nalewek czasem blendowałem z alkoholem.. Dobrze się filtruje na filtrze do kawy.
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2023, 11:24 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Żurawina
Jeśli prawdziwa bagienna i dojrzała, to całe owoce zalać alkoholem i zajrzeć za 3 miesiące.
Jeśli zaś towarowa, wielka i twarda, to najlepszy malakser. Posieka na dowolną grubość i wtedy w alkohol.
Cedzeniem nalewek nie zajmowałem się nigdy. Sedymentacja i wężyk robiły co trzeba.
To tyle odnośnie nalewek, bo jeśli żurawina na co innego, to ja nie znam się
Jeśli zaś towarowa, wielka i twarda, to najlepszy malakser. Posieka na dowolną grubość i wtedy w alkohol.
Cedzeniem nalewek nie zajmowałem się nigdy. Sedymentacja i wężyk robiły co trzeba.
To tyle odnośnie nalewek, bo jeśli żurawina na co innego, to ja nie znam się
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Re: Żurawina
Jeśli kolego na żurawinówkę to jak dobrze pamiętam trzeba owoce zamrozić, po rozmrożeniu zalać alkoholem, dodać syrop z cukru, odstawić i tylko przecedzić przez drobniutkie sitko nylonowe np do herbaty . Nie trzeba w ogóle mielić, samo soki puści, ale nie mogę znaleźć tego swojego przepisu więc nie mogę Ci powiedzieć dokładnie co i jak ( dawno to robiłem).
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 6 sty 2018, 15:05
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Żurawina
Robię z żurawiny leśnej jest bardzo twarda, ciekawy pomysł z mieszadłem, natomiast z maszynką do mięsa obawiam się o uszkodzenie pestek co może dać za dużo gorzkiego smaku.
Dziękuję za podpowiedzi pozdrawiam S.
Dziękuję za podpowiedzi pozdrawiam S.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 paź 2023, 08:24 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.