Witam
Nastawiłem wino z porzeczek 09.07. po tygodniu zabrane owoce i dodana druga porcja cukru.Co dalej robić, wino lekko pracuje(coś tam się dzieje) na dnie osad a na rurce fermentacyjnej już nie bulga. Ściągać z nad dna osadu?? Czy jeszcze zostawić ?Z góry dzięki.
Co dalej z winem z porzeczek?
Re: Co dalej z winem z porzeczek?
Rozumem że jak wino całkiem przestanie pracować to je zlać do balonu i odstawić w chłodniejsze miejsce tylko korek na szczelnie czy z rurka? Sorry na głupie pytanie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lip 2023, 08:51 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Co dalej z winem z porzeczek?
Koniecznie z rurką, ono będzie jeszcze powoli pracowało i bez rurki powstanie ciśnienie.
Tylko kontroluj ilość wody w rurce, bo jak się powietrze dostanie, będziesz miał ocet, zresztą niezły
Tylko kontroluj ilość wody w rurce, bo jak się powietrze dostanie, będziesz miał ocet, zresztą niezły
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lip 2023, 12:34 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.