W jaki sposób robicie dębówkę?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Zuczeeek99
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 27 cze 2023, 01:11
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Zuczeeek99 »

Witam, w jaki sposób robicie dębówkę i jak mocno opalone płatki polecacie? Ja robiłem na 2 sposoby. Pierwszy raz dodałem około 4 gramów do 500 ml samogonu. Bimber wyszedł trochę cięzki do picia, lekko gorzki. Użyłem płatków mocno opalonych. Pozniej zrobiłem esencje. Zasypałem płatki w butelce 100 ml i dodałem na pół litra około 10 ml. Kolor ciemniejszy, ale smak jakby taki pusty, mimo że stała ona kilka tygodni. Co robię zle? Czy dodajecie coś do dębówki żeby była lżejsza do wypicia? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 cze 2023, 12:40 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: W jaki sposób robicie dębówkę?

Post autor: HeniekStarr »

Rozpuść płaską łyżeczkę cukru w takiej samej ilości wody. Dodaj do 0,5 l gorzkawej dębówki.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: W jaki sposób robicie dębówkę?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: 4 gramy to za dużo na 0,5 l.
Zacznij od 1grama i trzymaj około 2 tygodni :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”