Problem z temperaturą i buforem

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
Trannitis
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2022, 21:09

Post autor: Trannitis »

Hej, ostatnio zbudowałem sobie destylator z buforem (słoik w połowie konstrukcji z wejściem i ujściem na parę). Wcześniej próbowałem metoda pot in i ładnie mi się destylowało w okolicach 78-84 stopni.
Aktualnie w destylatorze gdy termometr pokazuje cokolwiek poniżej 90 stopni to w ogóle nie leci para do bufora nie mówiąc już o tym, aby coś leciało do chłodnicy. Czym może być to spowodowane? Wyczytałem na forum, że destylacja w takiej temperaturze nie jest zbyt dobra :bardzo_zly:
Machina zbudowana jest z garnka z nierdzewki a poszczególne elementy połączone są miedziany rurkami o gwintami
Produkt który otrzymuje ma około 85%

I tutaj jest drugie pytanie.

Co zrobić z zawartością tego bufora (słoika) sporo płynu się tam zbiera, który na początku jest żółtawy i ma około 40 procent, ale z biegiem czasu robi się przezroczysty i ma około 60. Trochę szkoda mi to wylewać. Dodać do następnej destylacji?
Jakie macie z tym doświadczenia?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 11:11 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Wrzuć fotkę.
Raczej to nie bufor tylko odstojnik zrobiłeś :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Trannitis
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2022, 21:09
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Trannitis »

Hej, wrzucam fotkę sprzętu. Być może jest to odstojnik. Nie znam się na nomenklaturze alkoholowej tak bardzo :read:
https://ibb.co/LPhGQXx
Link do zdjęcia z fotką

[mod: Nie cytuj całego posta, zamiast tego możesz użyć wzmianki, np @jego_nick]
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 11:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Góral bagienny »

Tak jak pisałem to odstojnik :ok:
Wyrzuć to w cholerę zwiększ wysokość deflegmatora (rurka co wychodzi z gara) i masz prostego pot-stilla :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Trannitis
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2022, 21:09
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Trannitis »

Czytałem, że odstojnik zwiększa jakość i moc finalnego produktu. Nie jest to prawdą?

Szlumf
2000
Posty: 2385
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 634 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Szlumf »

Ten słoik jest tak skonstruowany, że nie jest ani odstojnikiem do poprawy jakości bo brak możliwości opróżnienia w trakcie procesu, ani thumperem do podbicia mocy bo rurka wejściowa kończy się za wysoko. Czy ten tarczowy termometr sprawdziłeś choć we wrzątku? Co i ile wlewasz do gara?

Autor tematu
Trannitis
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2022, 21:09
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Trannitis »

@Szlumf
Czyli rurka wejściowa powinna być jeszcze dłuższa? Zawsze można dorobić kranik do opróżniania na szybko.
Tak, termometr jest sprawny.
To mały garnek o pojemności 6l i wlewam do niego 5 litrów cukrowki, która.ma około 15% z blg
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: rozrywek »

Odkręć to. Połącz rurkę od gara bezpośrednio z chłodnicą. Minuta roboty.
W białym garnku który za podstawkę robi, zrobisz sobie karmel, do przepalanki.

Na marginesie, to szacuneczek za kreatywność i ogólny sumpt.
Konstrukcja chłodnicy ciekawa, ile tam rurki zwiniętej jest?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Trannitis
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2022, 21:09
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Trannitis »

@rozrywek Rozumiem, nie widzę w tym problemu. Ale teraz się zastanawiam czy opłaca się odłączać ten słoik. Czytałem w wielu forach, że to poprawia jakość i muszę powiedzieć, że również mam takie wrażenie. To co zlewamy z tego słoika jest delikatnie pomarańczowe i pachnie dość nieprzyjemnie. Do tego jest oleiste. Może wyślę to do badania żeby zobaczyć co tam siedzi w środku.
Ty też uważasz, że ten słój jest kompletnie zbędny?

Dziękuję za pochwałę : p w środku chłodnicy są trzy metry zwiniętej rurki miedzianej o średnicy 8mm
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 15:57 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1052
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Problem z temperaturą i buforem

Post autor: Kòpôcz »

Nie przekreślałbym tego słoika. Musisz się tylko zdecydować co chcesz zrobić i skorygować konstrukcję - thumper, doubler, czy suchoparnik. Różnice pomiędzy pierwszymi dwoma są iluzoryczne, raczej umowne - jedno ma swoje dodatkowe źródło grzania, drogie nie. Oba mają pojemność zależną od pojemności kotła. Na forum jest ciekawy wątek o kegthumperze. Suchoparnik to sposób na aromatyzowanie już gotowego alkoholu - od owocówek, po giny.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”