Witajcie.
Jakiś czas temu wyjechałem na Sexy do Brabancji - w roli ścisłości Holandii. Mieszkam tu już pare lat i brakuje mi Polskich smaków.
Moje hobby to kuchnia, przetwarzanie mięsa w wędliny i wyroby gotowe. Sam zbudowałem elektryczna wędzarnię w której robię smakołyki dla siebie i znajomych. Lubię łowić ryby, malować obrazy, pisać poezję i zajmuje się wieloma wieloma rzeczami.
Kolejnym nowym hobby staje się alkohol. Moja Partnerka kocha piwa różnej maści i treści. Chciałbym nauczyć się robić dobre piwo gdyż to co jest w sklepach często jest zbyt pospolite. Ona lubi Pils ja za to ciemne piwa słodkie o niskiej zawartości alkoholu ale za to dobrze kojące pragnienie w upalne dni.
Wychowywany byłem na Podlasiu gdzie co roku robiony był podpiwek czy domowa lemoniada na bazie drożdży.
Od Lat w moje rodzinie robiono wina domowe i nalewki. Nikt jednak się porwał się na robienie piwa czy destylowanie.
Obecnie jestem na drodze do budowy Bokakob z wykorzystaniem 50l kega z grzałkami.
Będzie to moja pierwsza konstrukcja tego typu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
zenekblack
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Podziękował: 1 raz
-
- Podziękował: 153 razy
- Otrzymał podziękowanie: 90 razy
-
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 208 razy
- Otrzymał podziękowanie: 389 razy
Re: zenekblack
Witaj
Robienie piwa to piękne zajęcie, ale zdecydowanie więcej wiadomości na ten temat znajdziesz na https://piwo.org/forums/.
A jakbyś miał jakieś pytania, to śmiało.
Powodzenia.
Robienie piwa to piękne zajęcie, ale zdecydowanie więcej wiadomości na ten temat znajdziesz na https://piwo.org/forums/.
A jakbyś miał jakieś pytania, to śmiało.
Powodzenia.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 542 razy
- Otrzymał podziękowanie: 822 razy
Witamy serdecznie.
Po przepisy na domowe piwko wal do @jakis1234 , on ci pomoże
, a jak chcesz się napić piwka, to do Hooge Mierde, mijasz, w prawo w las i pierwszy browar po lewej.
Zaaaaarąbiaszcze, kraft przez duże K.
Amstel, to siki Weroniki, a Heineken to szczyny popłuczyny.
Gdzie mieszkasz dokładnie? To chętnie podpowiem.
Ps: na wiatraczek nl znajdziesz moje przepisy, jak lubisz gotować.
Po przepisy na domowe piwko wal do @jakis1234 , on ci pomoże

Zaaaaarąbiaszcze, kraft przez duże K.
Amstel, to siki Weroniki, a Heineken to szczyny popłuczyny.
Gdzie mieszkasz dokładnie? To chętnie podpowiem.
Ps: na wiatraczek nl znajdziesz moje przepisy, jak lubisz gotować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Z braku czasu dopiero odczytalem. Mieszkam w Roosendaal niedaleko do granicy z Belgią.
Dzięki, poszukam przepisow twoich w wolnej chwili.
Narazie po przeczytaniu i obejrzeniu paru postów doszedłem do wniosku że do piwa nie mam zaplecza.
Mam 3 duże gary ale zadnego wiadra do fermentacji. Ponieważ to hobby to nie chce szaleć z zakupami na raz. Zamówiłem właśnie części do konstrukcji Bokakob...
Dzięki, poszukam przepisow twoich w wolnej chwili.
Narazie po przeczytaniu i obejrzeniu paru postów doszedłem do wniosku że do piwa nie mam zaplecza.
Mam 3 duże gary ale zadnego wiadra do fermentacji. Ponieważ to hobby to nie chce szaleć z zakupami na raz. Zamówiłem właśnie części do konstrukcji Bokakob...
-
- Podziękował: 153 razy
- Otrzymał podziękowanie: 90 razy
Budujesz urządzenie do destylacji produktów fermentacji alkoholowej, a nie masz wiadra? Beczki? To akurat nie zdrenuje Twojej kieszeni
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 542 razy
- Otrzymał podziękowanie: 822 razy
Co do piwka, kupuj sobie Grolscha, 0,66. Zobaczysz z czasem że te butelki się przydadzą.
I w nie właśnie zabutelkujesz swoje właśnie zrobione piweczko.
A jak jesteś w Rosendaal, to masz rzut beretem do prawdziwego krafta, zgadnij gdzie.
Co zamówiłeś i skąd? Bom ciekaw wielce.
I w nie właśnie zabutelkujesz swoje właśnie zrobione piweczko.
A jak jesteś w Rosendaal, to masz rzut beretem do prawdziwego krafta, zgadnij gdzie.
Co zamówiłeś i skąd? Bom ciekaw wielce.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Nie mam wiader by użyć do filtracji. Takiego co mogę nawiercić do.HeniekStarr pisze: ↑sobota, 3 cze 2023, 21:27 Budujesz urządzenie do destylacji produktów fermentacji alkoholowej, a nie masz wiadra? Beczki? To akurat nie zdrenuje Twojej kieszeni
Mam beczki i wiadra ale nie z kranikami.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 cze 2023, 20:45 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.