początkujący, prosi o pomoc w ocenie

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

emek
30
Posty: 49
Rejestracja: sobota, 25 gru 2010, 13:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: emek »

Przenikalność cieplna to nie wszystko, równie ważna, a może i w kolumnie ważniejsza jest powierzchnia kontaktu zimnej powierzchni z oparami. Rurka karbonowa ma na tej samej długości większa powierzchnię, dlatego nawet krótsza daje radę.
Moim zdaniem jak dasz dłuższa rurkę to wolniejszy przepływ wody zapewni wystarczające skraplanie, co da oszczędności na wodzie!
Ja w kilku próbach z refluksem używałem jako chłodnicy Liebiega o długości czynnej 600mm.
Przy grzaniu 1000W (brak izolacji bojlera) wystarczająca.
Tak swoją drogą ciekaw jestem jakiej długości wystarczyła by chłodnica Liebiega aby zastąpiła ZP dla grzania 1500W?
Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: początkujący, prosi o pomoc w ocenie

Post autor: Wald »

Rurka karbonowa ma na tej samej
na zdjęciu widzę rurkę karbonową
przenikalnością cieplną od karbonowej
Karbon to włókno węglowe do budowy np. bolidów F1. To co macie na myśli to SS [(stal szlachetna) nie mylić z historyczną formacją wojskową], karbowana. To określenie falowanej powierzchni dla uelastycznienia rurki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”