mienho pisze:Co do ustawy to ciekawe jak skontrolują kogoś produkującego w tysiącach hl, że "wyparowało" mu te nawet 100l

.
Mniej więcej tak:
https://whiskipedia.com/fundamentals/spirit-safe/Zwykle jeden z punktów na wycieczce po gorzelni.
A współcześnie tak:
Dziennik Ustaw RP z 2021, pozycja 1636, paragraf 16
"§ 16. 1. W małej gorzelni stosuje się system wiarygodnego pomiaru albo system zabezpieczonego magazynu.
2. System wiarygodnego pomiaru polega na:
1) określaniu ilości wyprodukowanego alkoholu etylowego na podstawie wskazań licznika objętości podlegającego
prawnej kontroli metrologicznej;
2) zabezpieczeniu licznika objętości przed jego odłączeniem od instalacji służącej do destylacji alkoholu etylowego za
pomocą zamknięć urzędowych;
3) dokonaniu po zakończeniu destylacji odrębnego pomiaru wyrażonej w dm3
ilości wyprodukowanego alkoholu etylo-
wego 100% vol.
3. System wiarygodnego pomiaru może być zastosowany pod warunkiem, że konstrukcja aparatury destylacyjnej lub
nałożone na nią zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego i jego par przed określeniem ilości
wyprodukowanego alkoholu etylowego przez licznik objętości, o którym mowa w ust. 2 pkt 1.
4. System zabezpieczonego magazynu polega na:
1) nałożeniu zamknięć urzędowych na urządzenia destylacyjne i magazynowe alkoholu etylowego w celu uniemożliwie-
nia dostępu do alkoholu etylowego i jego par;
2) określaniu ilości wyprodukowanego alkoholu etylowego na podstawie urządzenia pomiarowego;
3) wydawaniu alkoholu etylowego z magazynu w obecności kontrolującego.