problem z klarowaniem

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy

Post autor: Kyneczek »

Witam. Mam 40l wina z jabłek w 2 baniakach po 20l.
Wyprodukowane w lutym początkiem.
2 razy zlane, po burzliwej fermentacji (5dni) i po cichej (18dni). Od 5miesiecy wino stoi i nie chce się nic wytrącać. Jest mętne.
Wino mam moc 13%.
2 dni temu wkurzyłem się i dodałem turbo klar 24 według instrukcji. Miał być efekt po 24h a mija 2 dzień i dalej nic się nie wytrąca.

Czy ktoś miał podobny przypadek. Gdzie mogłem popełnić błąd?
Ostatnio zmieniony środa, 13 lip 2022, 11:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: problem z klarowaniem

Post autor: zaradek »

W jakiej temperaturze trzymasz to wino? Jak w cieple, to może tak być.
Osad może być delikatnie zrzucany, ale że jest jasny, to słabo to widać.
Ja mam podobny problem z winem malinowym nastawianym dokładnie rok temu. Zlewałem wino już ze 4x i za każdym razem jest trochę osadu, ale wino cały czas mętne. Winą za to (oczywiście nie licząc mojej ;) ) obarczam miejsce przechowywania - temperatura pokojowa. Niedługo spróbuję przenieść to do piwnicy (też nie za chłodno, ale jednak chłodniej).
Ostatnio zmieniony środa, 13 lip 2022, 13:00 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Autor tematu
Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: problem z klarowaniem

Post autor: Kyneczek »

Garaż właśnie ma temperaturę pokojową. Moje wino nie zrzuca ani grama osadu, stąd się martwię.
Myślę czy by nie dodać klarzyne, ale obawiam się czy to dobry pomysł skoro 3dni temu dodałem turbo klar 24
Ostatnio zmieniony środa, 13 lip 2022, 17:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: problem z klarowaniem

Post autor: jakis1234 »

Jeżeli już koniecznie chcesz klarować dodatkami, to zrób najpierw próby na małej ilości, żeby wiedzieć, który środek zadziała.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: problem z klarowaniem

Post autor: Kyneczek »

[quote="jakis1234"...to zrób najpierw próby...[/quote]

Właśnie znalazłem post w którym, jest ta rada.

Pierwsze wino jablkowe, które robiłem, schrzaniłem totalnie pod względem wykonania.
Nie stabilizowałemne przed i po fermentacji. Ponad miesiąc trzymałem miazgę z jablek. Filtrowalem przez pieluchę tetrowa, która kilka razy wpadła mi całą do wina podczas filtracji i musiałem na nowo zaczynać filtrację.
Nie utrzymywałem rąk w czystości a jednak młode wino wyszło wyśmienite, rozeszło się wśród rodziny w 3 miesiące po fermentacji raptem w ciągu 3 tygodni .
To natomiast zostało zrobione zgodnie ze sztuką winiarsta, i takie cyrki. Ponad to próbowałem smak i jest... nie wiem. To zmętnienie chyba psuje wszystko.
Stąd moja nadpobudliwość i chęć wyklarowania.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: problem z klarowaniem

Post autor: rozrywek »

Kyneczek pisze:Garaż właśnie ma temperaturę pokojową. Moje wino nie zrzuca ani grama osadu, stąd się martwię.
Myślę czy by nie dodać klarzyne, ale obawiam się czy to dobry pomysł skoro 3dni temu dodałem turbo klar 24
Klar- Zyne, jak już.
Ja bym tego nie dodawał.

Z innej beczki pytanie:
Jakie jest blg tego winka? Czy jak odkręcasz baniak to jest .....psyk?
Może to dalej po cichu pracuje.

Teraz to ciężko cokolwiek klarować, gorąco jak diabli.

Po prostu to zostaw, niech sobie jeszcze stoi.

Ale dziwne, bo niby skończyło pracę w lutym.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”