Jakie śliwki suszone i rodzynki

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: AAmatorek »

Serwus.

Jakie dajecie śliwki suszone do trunków? ( jakieś konkretne firmy) martwi mnie ten olej w składzie w marketowych.

To samo rodzynki, macie jakieś konkretne firmy które się sprawdzają to alkoholu?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: rozrywek »

Rodzynki jak rodzynki, w większości są podobne, ale zwróć uwagę na śliwki, abyś wędzonych nie kupił.
Bo będziesz mieć zapas do bigosu na 20 lat.

Ja raz kupiłem karton 5kg, miały być suszone, a były wędzone.

Udało się rozdać znajomym.

Napisz, co chcesz z tymi rodzynkami i śliwkami dokładnie robić?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: kiwitom23 »

"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: AAmatorek »

@rozrywek

Dostałem od kolegi ostatnio dame 5 50%, neutralnego za pomoc i chciałem taki eksperyment zrobić.

Odlac troszkę z niej i dać
1 laskę wanili burbon
10 śliwek suszonych
200g rodzynek
2 goździki

I odstawić to na jakiś tam czas
Mam nadzieje, że nie zrobi mi się mętne od śliwek, a przynajmniej da się to przefiltrować. Dlatego pytam czy ma ktoś sprawdzonego producenta.

@kiwitom dzięki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: rozrywek »

Odlać troszkę to znaczy ile?
Litr? Uważaj z tą wanilią, bardzo łatwo przedobrzyć, abyś zamiast trunku, zaprawki nie uskutecznił.

Pamiętaj również że rodzynka, jak i suszona śliwka, wypije ci sporo alko.

Owoce przepłucz gorącą wodą, na wszelki wypadek.
Na tę ilość owoców co podajesz, podwoić możesz ilość śliwek spokojnie, a z laski, dziabnij kawalątek nie całą, utnij maksymalnie 1cm i wrzuć.

A co do mętnienia, zmętnieje na pewno, ale to wszystko zależy od śliwki jakiej użyjesz.

Aaa ważne, pootwieraj owoce wcześniej, zmiażdż, bądź rozkrój.
Pozdrawiam Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: kiwitom23 »

Nie unikniesz też osadu niestety, ja robiłem daktylówkę z daktyli i filtrowałem to 3 razy przez sitko, 2 razy przez gazę i raz przez filtr do kawy (chyba 3 dni to trwało. przez ten filtr do kawy). No i niestety mimo wysiłków, osad po kilku dniach pojawił się na dnie, choć trunek bardzo zacny wyszedł.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: AAmatorek »

Odlac z 300ml z tej 5 i macerowac to tylko przez powiedzmy 2 tygodnie.
Myślę że wanilii przez tak krótki czas nie przedobrze. Na kolorze mi nie zależy, tylko na jakieś nucie smaku i aromatu.
Narazie dam samą wanillie,rodzynki i goździka bo to mi nie zrobi mętnienia.
A śliwki dam w te 300ml odlane i zobaczę co to wyjdzie. Może połączę do kupy w mniejszej ilości i sprawdzę efekt.

Co do daktyli to okropnie tłuste są wiec nie dziwię się że był problem z filtrowaniem

@rozrywek gdzieś kiedyś pisałeś o dodaniu rumu do swojego urobku. Podał byś nazwę i w jakiej ilości na 1l dajesz? Może bym tutaj dodał zamiast śliwek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: rozrywek »

Tak. Pisałem o rumie.

Chodzi o rum Stroh 80%.

Jest bardzo aromatyczny, ilość jest u mnie inna, kieliszek na wiadro urobku.
Dobry kieliszek.
Nie podam ci ilości na litr, ponieważ nie bawiłem się nigdy w litry, bardziej w większe ilości.

Na litr, to naprawdę dosłownie parę kropel.

Do tego goździk, kardamon ( Bo lubię)
ale niewiele, ziarenko, lub dwa, nie więcej.

Z wanilią, jak ci pisałem uważaj, bardzo uważaj, to jedna z najbardziej esencjonalnych wytworów natury.

Trochę jak kapsaicyna w chili.
Przesadzisz z wanilią, i będziesz miał zaprawkę do ciasta zamiast trunku.

Ps: z innych twoich postów wnioskuję że niezły kombinator z ciebie, po co drzwi wyważać? Naciśnij klamkę, same się otworzą.

Zrób litra, w/g tego przepisu.

Flaszka tego rumu kosztuje ok 80zł, a wystarczy na rok. Naprawdę niesamowicie zmienia trunek, ja polecam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: AAmatorek »

rozrywek pisze: Ps: z innych twoich postów wnioskuję że niezły kombinator z ciebie, po co drzwi wyważać? Naciśnij klamkę, same się otworzą.
.
A jakie było by to hobby jak by człowiek nie eksperymentował? ;) :)
To ma sprawiać frajdę i przyjemności.
Jak bym chciał się tylko napić to poprostu poszedł bym do sklepu kupić. A tak to ktoś do mnie przyjedzie to postawię. Albo pojadę do rodziny to każdy swoją stawia i wzajemnie opinie się wystawia krytykuje i chwali jednocześnie.

Szkoda tylko, że ostatnio mam mało czasu na te hobby i później wkurzam się jak coś mi nie wyjdzie, no ale trzeba sobie radzić z emocjami ;)

A z syropem klonowym jakieś kombinacje znasz ciekawe?

Może lepiej to co dostałem, podzielę na kilka mniejszych eksperymentów

Ps. Wanilie kupować przez allegro czy dr Oetkera ?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jakie śliwki suszone i rodzynki

Post autor: rozrywek »

Ello.
Dr Oetker handluje chyba właśnie wanilią Bourbon.

Ja kupowałem taką, pakowaną w szklane rurki, pojedynczo popakowane.

Sprzedam ci patent mały:
Jedną laskę rozetnij wzdłuż, zgnieć ziarenka, i to wsadzić do litrowego słoika z cukrem, będziesz miał cukier waniliowy, nie wanilinowy.

Schowaj przed małżonką, jak wyczuje, to na stówę ci słoik podpierniczy.

Lubisz eksperymenty? Bardzo dobrze.
To z śliwek, dosyć pospolitych przejdźmy w inny świat, galka muszkatołowa, wspomniany wcześniej kardamon, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy.

No i królowa wanilia, po Hiszpańsku...nie powiem.


Pytasz o syrop klonowy, zdecydowanie nie powala aż tak smakiem, w stosunku do ceny.
Ale flaszkę możesz jedną zrobić.
Syrop zamiast przepalanki dodać.
Pod warunkiem że zrobisz słodkie, i sporo dodasz, bo jak tylko dla koloru, to wyjdzie miałkie.
Pozdrawiam. RW.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”