-
Autor tematu - Posty: 86
- Załączniki
Wypełnienia miedziane kolumn
Szanowni koledzy proszę o wypowiedzi na tematy związane z wypełnieniami miedzianymi kolumn.
W innych tematach jestem uczestnikiem małej wojny o wyższości wypełnień miedzianych nad zmywakami.
Ja sam jestem fascynatem wypełnienia firmy Amphora z USA (produkowane w Niemczech) http://www.amphora-society.com/.
Kolega Radius zwrócił się do mnie abym wytłumaczy czym się będzie różnić kolumna wypełniona tzw. wypełnieniem pakietowym z Amphory za kilkadziesiąt dolarów, od tej samej kolumny wypełnionej siatką miedzianą z alledrogo za 19 zł.
Moja wiedza w temacie jest taka, że wypełnienie z USA rury fi. 50 mm i długości 1 mb. kosztuje 15 dolarów + przesyłka + telefon do cioci.
Ze strony dostawcy "Jeden funt siatki wystarczy pack 3 stóp (1 metr) 2 "(50mm) średnicy kolumny."
Szczególnie interesujące będą dla mnie wypowiedzi tych którzy kosztowali wyrobów zmywakowych i miedzianych.
W innych tematach jestem uczestnikiem małej wojny o wyższości wypełnień miedzianych nad zmywakami.
Ja sam jestem fascynatem wypełnienia firmy Amphora z USA (produkowane w Niemczech) http://www.amphora-society.com/.
Kolega Radius zwrócił się do mnie abym wytłumaczy czym się będzie różnić kolumna wypełniona tzw. wypełnieniem pakietowym z Amphory za kilkadziesiąt dolarów, od tej samej kolumny wypełnionej siatką miedzianą z alledrogo za 19 zł.
Moja wiedza w temacie jest taka, że wypełnienie z USA rury fi. 50 mm i długości 1 mb. kosztuje 15 dolarów + przesyłka + telefon do cioci.
Ze strony dostawcy "Jeden funt siatki wystarczy pack 3 stóp (1 metr) 2 "(50mm) średnicy kolumny."
Szczególnie interesujące będą dla mnie wypowiedzi tych którzy kosztowali wyrobów zmywakowych i miedzianych.
-
- Załączniki
Zmywaki jako wypełniacz
Witam! Jak obiecałem wrzucam więcej fotek
Trochę je rozebrałem, środek jest sklejony niewielką ilością silikonu (myślałem że to inny klej-próba ogniowa), oraz metalowym zszywaczem, który łatwo usunąć. Przepraszam za jakość fotek, myślę że są dość czytelne...
P.S. trochę mi się obraz rozmywa...
Pozdrawiam!

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wypełnienia miedziane kolumn
Kolego Simon_0284, czy aby na pewno te zmywaki są wykonane z siatki miedzianej
Zrób test z magnesem, bo wydaje mi się, że to tylko pomiedziowana stal 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Splot wygląda tak jak siatka z Amphora...
Cena zapewne o wiele przystępniejsza.
Pozostaje sprawdzić czy to miedź na 100%.
(Słyszałem o zmywakach "pomiedziowanych").
Jeśli miedź, to wypełnienie rewelka
Pozdr. Calyx
Edit: Widzę, że Kol. Radius wcześniej zgłosił problem "pomiedziowania".
Można jeszcze taki zmywak wytrawiać w kwasie.
Jeśli to nie miedź, to powinno wyżreć czerwoną warstwę.
C.
Cena zapewne o wiele przystępniejsza.
Pozostaje sprawdzić czy to miedź na 100%.
(Słyszałem o zmywakach "pomiedziowanych").
Jeśli miedź, to wypełnienie rewelka

Pozdr. Calyx
Edit: Widzę, że Kol. Radius wcześniej zgłosił problem "pomiedziowania".
Można jeszcze taki zmywak wytrawiać w kwasie.
Jeśli to nie miedź, to powinno wyżreć czerwoną warstwę.
C.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem 

-
- Kontakt:
- Załączniki
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Szanowny Autorze tematu- czy Kolega używał wypełnienia miedzianego i zmywakowego, czy toczona przez Kolegę "wojna" ma podłoże czysto teoretyczne?
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 86
- Załączniki
1)Żyję na terenie Polski.
2)Znamiona przestępstwa z art. 12a ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych wypełnia również wyrabianie alkoholu etylowego na własny użytek.
3)Nie wierzę w dobrych sąsiadów, policjantów i urzędników przymykających oczy na przestępstwa.
4)Sama wiedza o tym, że ktoś "robi przestępstwo" jest już przestępstwem.
5)Wiara w anonimowość w sieci jest naiwnością.
6)Zygmunt moja wiedza ma podłoże czysto teoretyczne.
Radzę Kolegom z Polski mieć wyłącznie wiedzę teoretyczną.
Pozdrawiam
2)Znamiona przestępstwa z art. 12a ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych wypełnia również wyrabianie alkoholu etylowego na własny użytek.
3)Nie wierzę w dobrych sąsiadów, policjantów i urzędników przymykających oczy na przestępstwa.
4)Sama wiedza o tym, że ktoś "robi przestępstwo" jest już przestępstwem.
5)Wiara w anonimowość w sieci jest naiwnością.
6)Zygmunt moja wiedza ma podłoże czysto teoretyczne.
Radzę Kolegom z Polski mieć wyłącznie wiedzę teoretyczną.
Pozdrawiam
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Załączniki
Markizie a co to ma do wypełnienia z miedzi?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Kontakt:
- Załączniki
No to nie ma co ciągnąć dyskusji. Ja się nie wypowiadam o wyższości Porsche nad np. RS6 Evotech, bo żadnym z nich nie jeździłem. A to, co piszą inni nie jest nigdy obiektywne.
Markizpucek pisze:6)Zygmunt moja wiedza ma podłoże czysto teoretyczne.
No to nie ma co ciągnąć dyskusji. Ja się nie wypowiadam o wyższości Porsche nad np. RS6 Evotech, bo żadnym z nich nie jeździłem. A to, co piszą inni nie jest nigdy obiektywne.
-
- Załączniki
Witam wszystkich zainteresowanych! Moim zdaniem ta siatka bardzo przypomina tą z Amfory...
Czy to jest czysta miedź? Moim zdaniem na 99% tak, ale upewnię się jutro magnesem żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Siatka jest dosyć cienka i wątpię żeby była to stal miedziowana ( była cięta nożyczkami i nie wzbudziła u mnie jakich kolwiek podejrzeń). Niech moc będzie z WAMI !
Pozdrawiam!
Edit:
I czar prysł,
magnes wszystko wyjaśnił, a miało być tak pięknie...

Edit:
I czar prysł,

-
- Załączniki
Czy twarda miedź nadaje się jako katalizator, czy ma jakieś niepożądane dodatki? Mam rurkę miedzianą twardą(ciężko się wygina) ze starego pot-stilla i chciałbym ją użyć właśnie jako katalizator.
-
- Załączniki
Nadaje się jak najbardziej, musisz tylko pociąć na maleńkie kawałki.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Załączniki
Twardość rurki niekoniecznie musi wynikać z dodatków stopowych.
Powodem może być raczej rodzaj obróbki plastycznej: walcowanie, przeciąganie, kucie. Nagrzej porządnie koniec rurki i ochłodź gwałtownie w wodzie - powinna stracić twardość.
A do naszych zastosowań nadaje się i twarda i miękka.
Powodem może być raczej rodzaj obróbki plastycznej: walcowanie, przeciąganie, kucie. Nagrzej porządnie koniec rurki i ochłodź gwałtownie w wodzie - powinna stracić twardość.
A do naszych zastosowań nadaje się i twarda i miękka.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Załączniki
Witam.
Dziś od kolegi z tokarni dostałem karton wiórów miedzianych. Starczyło by ich na wypełnienie ok. 3/4 metrowego deflegmatora, lub nawet całego. Powiedzcie panowie czy jest sens? Czy lepiej wypełnić 20 - 30 cm, a resztę wypełnić zmywakami?
Dziś od kolegi z tokarni dostałem karton wiórów miedzianych. Starczyło by ich na wypełnienie ok. 3/4 metrowego deflegmatora, lub nawet całego. Powiedzcie panowie czy jest sens? Czy lepiej wypełnić 20 - 30 cm, a resztę wypełnić zmywakami?
-
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Załączniki
Wióry mają za słabe parametry, żeby wypełniać nią większość kolumny. Wypełnij tyle co jest przewidziane na katalizator(20 wystarczy), a resztę zmywakami.
-
- Załączniki
Moim zdaniem 30 cm Cu a reszte zmywaki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam