Brayan73
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam
Dzięki za przyjecie do grupy
Co mnie tu sprowadza:
Jestem piwowarem domowym od pomad 6 lat, od roku korzystam z beczek dębowych, fajnie wychodzą piwa leżakowane w beczkach po destylatach. Mam kilka małych boczek i chce je zalewać np. Rumem lub innym destylatem.
Chcę zakupić sprzęt który będzie mi to umożliwiał, dlatego czytam, oglądam co wybrać.
Dzięki za przyjecie do grupy
Co mnie tu sprowadza:
Jestem piwowarem domowym od pomad 6 lat, od roku korzystam z beczek dębowych, fajnie wychodzą piwa leżakowane w beczkach po destylatach. Mam kilka małych boczek i chce je zalewać np. Rumem lub innym destylatem.
Chcę zakupić sprzęt który będzie mi to umożliwiał, dlatego czytam, oglądam co wybrać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 gru 2021, 07:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Brayan73
Witaj , o to dokładnie jak ja. Ja zaczynałem od win (robię do dziś), później piwa - mam nawet kociołek Royala, który przydaje się do zacierania na whisky. Jednak jak zacząłem przygodę z destylatami, to piwa poszły w kąt tak mnie to wciągnęło, dlatego uważaj
Najpierw wybierz dobry sprzęt, bo to podstawa, to nie piwa, gdzie duży garnek wystarczy. Nie kupuj nic na Allegro, ani olx, a przynajmniej nie bez konsultacji tu na forum, bo można się mocno przejechać.
Tak więc życzę powodzenia w trunkach i w razie wątpliwości wal jak w dym.
Najpierw wybierz dobry sprzęt, bo to podstawa, to nie piwa, gdzie duży garnek wystarczy. Nie kupuj nic na Allegro, ani olx, a przynajmniej nie bez konsultacji tu na forum, bo można się mocno przejechać.
Tak więc życzę powodzenia w trunkach i w razie wątpliwości wal jak w dym.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Brayan73
Kiwitom73 jak masz doświadczenie z winem do co sądzisz o winie z hibiskusa ? Planuję nastawić żeby za parę miesięcy beczkę zalać. Do nastawu kwiat hibiskusa rodzynki czy lepiej daktyle? Kwasek cytrynowy cukier. Widziałem przepis że też liściasta herbata ale nie będę dodawał bo beczka od groma tanin odda. Jakieś sugestie?Raczej filozofii tu żadnej nie ma.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Brayan73
Seneka, pytałeś co prawda Kiwitoma, ale ja również nastawiłem wino z hibiskusa.
Dodałem rodzynki i kwasomix, jako uzupełnienie do kwasowości około 4,16 g/l.
Wino wyszło niezłe. Moc około 12%, wolę wina słabsze.
Jedna sprawa, wychodzi lepsze, jeżeli nastawisz na kwiatach na zimno, a nie na wywarze z kwiatów.
Zobacz zresztą przepis Skipiora: http://skipior-alkohole.pl/wino-hibiskusowe/
Dodałem rodzynki i kwasomix, jako uzupełnienie do kwasowości około 4,16 g/l.
Wino wyszło niezłe. Moc około 12%, wolę wina słabsze.
Jedna sprawa, wychodzi lepsze, jeżeli nastawisz na kwiatach na zimno, a nie na wywarze z kwiatów.
Zobacz zresztą przepis Skipiora: http://skipior-alkohole.pl/wino-hibiskusowe/
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Brayan73
Widzę, że masz już odpowiedź od @jakis1234, więc tylko dodam, że faktycznie herbaty nie dodawaj, jak to ma iść do beczki. Ja z hibiskusa akurat jeszcze nie robiłem, ale uważam, że najlepsze wino do zalania beczki to jest z wiśni (w końcu najbardziej pożądane są beczki po sherry), akurat mam takie i też chcę je wykorzystać, tylko nie chcę go zepsuć bo jest rewelacyjne w smaku, zwłaszcza że tam poszło chyba z 10kg dobrego miody zamiast cukru.seneka pisze:Kiwitom73 jak masz doświadczenie z winem
Ostatnio zmieniony środa, 8 gru 2021, 09:11 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 2 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway