Sambuka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Łysy26
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 13:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Porterówka , Strong dwusłodowy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie

Post autor: Łysy26 »

Ma ktoś może jakiś przepis na SAMBUKE.
Szukałem w necie i dowiedziałem się tylko że to włoska wódka ( likier ).
Trunek ten można podawać bez dodatków, rozcieńczony w drinkach lub
słodkich czy smakowych włoskich kawach .
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Sambuka

Post autor: Zygmunt »

Spożywałem kiedyś przez dwa tygodnie w pewnym europejskim mieście trunek podobny, zwany tam akurat Afreshockiem- podpalało się to z kawą, spijało z kieliszka do koniaku, a opary wciągało słomką. Testy na 70% gorzale wypadały dość pomyślnie- tzn. pijący rano nie pamiętali co pili, a jedynie, że było fajnie, paliło się, była tam kawa i "klepało" równo. Sambukę piłem też tylko w formie "podpalanych" kielonów, specjalnego kawowo-anyzowego smaku nie czułem :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Łysy26
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 13:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Porterówka , Strong dwusłodowy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Sambuka

Post autor: Łysy26 »

Wdychanie oparów przez słomkę :?:
Mnie raczej interesuje ten smak . Wiem że to wódka anyżowa ,
robiona z gwiazdek anyżu ale nie wiem czy dodaje się do niej coś jeszcze :?:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Sambuka

Post autor: Zygmunt »

Na 100% wchodzi w skład jeszcze czarny bez. Sambuke znam tylko z picia "podpalonej" z kawą, stąd skojarzenie z Aftershockiem. Tak się to piło:
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”