Cześć!
Mam młodego psa który pogryzł mi korek, bo zostawiłem na ziemi na jakiś czas. Przeczytałem w internecie że rurkę można zastąpić watą nasonczona woda, można?
Zostały mi ziemniaki, kiedyś przeczytałem, że można zrobić z nich winko. Pomyślałem że dla testu zrobię, nawet jak nie wyjdzie to trudno. Przepis?
3,5kg ziemniaków
10 pomarańczy
6 cytryn
2kg cukru
8l wody
Zagotowałem wodę z ziemniakami odcedzilem i do tej wody dodałem owoce i gotowałem jeszcze 15 minut. Oddzielilem owoce od skórki i zostawiłem sam miasz. Wszystko to do butli dodałem suche naturalne drożdże uniwersalne 5g(nie chciało mi się robić matki i czekać to wsypalem od razu) po kilku godzinach dałem 1/3 cukru, syropu. Po 3 dniach dodałem resztę. Jak myślicie wyjdzie coś z tego? Mija już 7 dni i od samego początku fermentacja jest tak mocna że jestem zdziwiony, że dalej tak pracuje, próbowałem dzisiaj to smakuje jak sok cytrynowy do wody. Spodziewałem się czegoś innego.
Macie jakieś doswiadczenie z winem z wody z ziemniaków? I czytałem tutaj, że "cytrusy" są trudne do przerobienia.
Pozdrawiam!
Zastępstwo rurki fermentacyjnej i wino z ziemniaków
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Zastępstwo rurki fermentacyjnej i wino z ziemniaków
Szczerze mówiąc, to nie wiem czy z ziemniaków wyjdzie coś dobrego jako wino. Dopóki trwa fermentacja, to wata spełni swoje zadanie. Problem mógłby być, kiedy ustanie i wda się zakażenie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!