Przemar

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
przemar
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2021, 12:39
Podziękował: 1 raz

Post autor: przemar »

Witam wszystkich psotników. Do tematu podchodzę już chyba trzeci czy czwarty rok 8-) i tyle też podczytuje forum. Wreszcie może będzie trochę czasu na rozpoczęcie przygody. Doświadczenia w temacie skraplania tego i owego nie mam. Jedynie odparowuje nastawy ;) po 250ml celem określenia wstępnie mocy popełnianego przeze mnie wina gronowego. Zamysłem jest popełnianie grappy, szkoda żeby wytłoki się marnowały :D . Korzystając zapytam od razu, czy te piękne miedziane saksofony jakie prezentują koledzy to będzie ok wybór do zamierzenia?
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2591
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Przemar

Post autor: jakis1234 »

Witaj
Jeżeli chcesz robić smakówki, to alembik będzie ok, ale są też inne opcje.
Poczytaj https://alkohole-domowe.com/forum/porad ... 21549.html
i przy okazji https://alkohole-domowe.com/forum/topic21350.html :)
Powodzenia przy wyborze sprzętu i potem przy destylacji.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
przemar
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2021, 12:39
Podziękował: 1 raz
Re: Przemar

Post autor: przemar »

I na początku faux pas - temat kontrowersyjnego "psocenia" całkiem mi umknął. Tak, wiem, a raczej jedynie czytałem, że na aabratku też się da, więc tylko rozterki :) .
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2591
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Przemar

Post autor: jakis1234 »

Jest jeszcze półkowa, świetnie się nadaje do smakówek :).
Ja mam aabratka, ponieważ mi najbardziej zależy na czystym spirytusie do nalewek, ale robiłem też na nim smakówki i jak najbardziej się da, chociaż ponoć na półkowej czy w alembiku wychodzą lepsze. Nie wiem, nie mam porównania.
Jedno jest pewne, jeżeli chcesz robić smakówki to idź w zbiornik z płaszczem - to podstawa.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
przemar
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2021, 12:39
Podziękował: 1 raz
Re: Przemar

Post autor: przemar »

Półkowa - na razie marzenie ściętej głowy :) , co do zbiornika to święta racja, do grappy to chyba jedyne wyjście. Myślę nad zmontowaniem takiego miedzianego saksofonu, na złączach, aby może kiedyś postawić na tym coś innego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Przemar

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Kolego, półkowa wcale nie jest taka droga, choć do grappy sugerowałbym raczej PS lub alembik. W końcu to wytrawna wódka z masą smaku owoca.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”