Przepraszam z góry jeżeli nie ten dział.
Sytuacja wygląda tak:
Dostałem na urodziny od znajomych (zrobili mi niespodziankę-dzisiaj) beczkę dębową 10L.
I teraz żeby jej nie zmarnować chcę i muszę zrobić Whisky.
Jedyne co mogę na szybko dostać i mam to nastaw z czystego cukru 65%.
Czy mogę bezpośrednio do beczki wsadzić i będzie OK czy musze to pierwsze gdzieś wymieszać:
Oczywiście przeliczę to na proporcje na 10l."Na 50l wsadu 45-50% dałbym:
- 250-330ml syropu klonowego;
- 1-1,5kg cukru mocno skarmelizowanego;
- 10-15 paczek cukru wanilinowego LUB 1-2 laski wanilii. "
Pomysł na to wszystko chyba wyszedł, że mam aktualnie nastaw 65% + "chispy" dębowe z Whisky - mogę to też wlać do beczki?
I jeszcze jedno pytanie jak długo mogę trzymać wodę w beczce żeby mi nie wyschła?
Dziękuje i pozdrawiam