Drugie psocenie - wazne pytanie

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
SPL77
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2021, 12:26

Post autor: SPL77 »

Szanowni Forowicze!!!

stawiam pierwsze kroki w jakże wspaniałym Hobby :) mam parę kropel z aarbatka około 94% - chciałbym go przedestylować drugi raz.
Moje pytanie: do ilu procent powinienem rozcieńczyć produkt do drugiej dystylacji?

dziękuję i liczę na odpowiedź wyrażoną w %

użytkownik usunięty
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Drugą rektyfikację stanowi wsad z surówki rozcieńczonej do stężenia 20%.
Jeśli uzyskasz mniej, nic się nie dzieje. Mówią, że nawet lepiej :ok:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: jakis1234 »

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 94
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: siara76 »

SPL77 pisze:Szanowni Forowicze!!!

stawiam pierwsze kroki w jakże wspaniałym Hobby :) mam parę kropel z aarbatka około 94% - chciałbym go przedestylować drugi raz.
Moje pytanie: do ilu procent powinienem rozcieńczyć produkt do drugiej dystylacji?

dziękuję i liczę na odpowiedź wyrażoną w %
Zaraz mi się dostanie ale kij tam :rozcieńczyć możesz spokojnie do ok 50% na drugie gotowanie!
I nie słuchaj bo się nie znają...;-)
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Nie no - kolega pomyśli, że na serio to piszesz i potem będzie katować swoich gości tego typu drinkami.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 94
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: siara76 »

Ja tak robię i żyje

Szlumf
2000
Posty: 2385
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 633 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: Szlumf »

MASaKrA_Domingo.
Ciekawi mnie czy publikując na forum tak kategoryczne opinie jak powyższa sprawdzałeś to w praktyce. Z tego co wiem jest wielu kolegów robiących na dwa razy z drugim stężeniem w granicach 48-60%. 48% stosują lenie bo wystarczy dać drugie tyle wody i jazda. 60% dają puryści w oparciu o lotność syfów. Ja gdy rektyfikowałem na dwa razy dawałem 64% też z lenistwa. Dodam, że wśród tych kolegów są prawdziwe ikony naszego forum.
Często też piszesz, że po jednej rektyfikacji nie można uzyskać dobrego spirytusu. Tu też się mylisz. Świadczą o tym nie tylko subiektywne wpisy kolegów ale też chromatogramy ich wyrobów. To, że Tobie nie wychodzi świadczy być może, że źle coś robisz albo coś jest nie tak z Twoim sprzętem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 sty 2021, 15:30 przez Szlumf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 94
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: siara76 »

Szlumf dzięki ładnie to ująłeś hehehhe

użytkownik usunięty
Re: Drugie psocenie - wazne pytanie

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus. Odkopmy troszkę temat procesu nr2
Jest 60% wsad w ilości ok. 50l odebrano przód i pozostało tylko odebrać serce.
Operator dysponuje 60,3mm rurą, buforkiem, oob, grzałką 2KW i stabilnie odbiera gon z prędkością ok. 1.2l/h. Pytania nasuwają się następujące:
Jak długo potrwa proces, ile wsadu można wyciągnąć i jaka jest różnica w jakości destylatu w stosunku do metody 2.5?
Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”