fryc
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: niedziela, 27 wrz 2020, 16:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrunio z winogron i śliwek
- Status Alkoholowy: Winiarz
Jestem osobą która do tej pory zajmowała się wyrobem win z winogrona, czarnej porzeczki, śliwek i kaliny. Przyszedł czas na przeróbkę, bo już brak miejsca na winko w mojej winiarni. Rozglądam się za sprzętem do destylacji, bo przyszedł czas na własne smaczne trunki do degustacji. Wpadło mi w oko coś takiego, proszę was o opinię tego sprzętu, jego wady i zalety, czy warto zainwestować w coś takiego, ewentualnie co dla początkującego byście polecili https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... 24036.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 wrz 2020, 18:11 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: fryc
Witaj na forum!
Wino z kaliny? No, no, surowiec dość... ryzykowny, powiedziałbym. Jak ją obrabiałeś, żeby uniknąć "czyszczących" efektów ubocznych?
Co do destylatora - sprzęt dobry, producent polecany. Pytanie tylko, jakie są twoje oczekiwania co do produktu - zbożówki z chlebowym posmakiem, owocowe brandy, neutralny absolut na nalewki?
Wino z kaliny? No, no, surowiec dość... ryzykowny, powiedziałbym. Jak ją obrabiałeś, żeby uniknąć "czyszczących" efektów ubocznych?
Co do destylatora - sprzęt dobry, producent polecany. Pytanie tylko, jakie są twoje oczekiwania co do produktu - zbożówki z chlebowym posmakiem, owocowe brandy, neutralny absolut na nalewki?
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: niedziela, 27 wrz 2020, 16:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrunio z winogron i śliwek
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: fryc
Przy kalinie trochę roboty, żeby pozbyć się pestek, ale warto było. Uzyskało się w ten sposób cudownie smaczne winko, zapach przepoconych skarpet, ale smak rozwala podniebienie. Polecam winko z kaliny.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 wrz 2020, 21:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: niedziela, 27 wrz 2020, 16:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrunio z winogron i śliwek
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: fryc
Kalina ogólnie ma śmierdzący zapach, ale winko w smaku petarda.
Przepis jest prosty( 4kg wypestkowanej kaliny, 2kg cukru i litr wody) kalina wędruje do balona, cukier rozpuścić w litrze wody i zalać kaline, po czterech tygodniach odcedzić owoce, winko jeszcze na 6tygodni na cichej fermentacji, po tym czasie przelać przez gazę i do butelek na minimum 6miesięcy, a im dłużej tym lepsze.
Przepis jest prosty( 4kg wypestkowanej kaliny, 2kg cukru i litr wody) kalina wędruje do balona, cukier rozpuścić w litrze wody i zalać kaline, po czterech tygodniach odcedzić owoce, winko jeszcze na 6tygodni na cichej fermentacji, po tym czasie przelać przez gazę i do butelek na minimum 6miesięcy, a im dłużej tym lepsze.
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: fryc
No fakt @orzeszek87, ja też trzymam na ogół kilkanaście miesięcy w balonie, zanim zdecyduję się na butelkowanie (i zależy to mocno od klarowności wina). I przepis na 5 litrów wina, trochę mało, a obieranie kilkunastu kilogramów kaliny, ciężka sprawa. Ciekawe jakie by wyszło bez pestkowania i ze stosunkowo krótką maceracją w miazdze, trochę tak jak z owoców czarnego bzu. Może trzeba będzie spróbować , skoro kolega @fryc twierdzi, że to taka petarda
Pozdrawiam z opolskiego.