Moja super kolumna - stwadon

Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...

Moderator: DoktorPio


Autor tematu
stwadon
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2009, 18:36

Post autor: stwadon »

Cześć!
Witam wszystkich psotników.
Poskładałem dziś sprzęt, uruchomiłem i jestem dozgonnie wdzięczny Qbie za tę stronę.
Mój sprzęt to:
- keg 30l,
- redukcja mosiężna (gwint zewnętrzny do kega, wewnętrzny na nagwintowaną rurę 2")
- kolumna miedziana 2" wysoka na 1,5m,
- 5 ZP ø 13mm połączonych ze sobą za pomocą rurek miedzianych,
- na rurę nakręcona głowica z dwoma wyjściami - do chłodnicy i czujnika temperatury,
- czujnik temperatury (pożyczony z instalacji solarnej - do :dupa: - źle wyskalowany), u mnie temperatura ustabilizowała się na 72°C,
- chłodnica szklana,
- alkoholomierz też do :dupa: zdjełano w ZSRR (pokazuje ok. 100%)
Produkt końcowy super. Jak kupię nowy aerometr to się pochwalę jakością.
P1210294 [50%].JPG
P1210289 [50%].JPG
P1210293 [50%].JPG
P1210291 [50%].JPG
P1210287 [50%].JPG
P1210285 [50%].JPG
P1210284 [50%].JPG
P1210295 [50%].JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 13 lis 2009, 16:04 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drobiazgi.

piotares
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 19:14
Re: Moja super kolumna

Post autor: piotares »

Super maszyna , termometrem się nie przejmuj chodzi o wahania temperatury . Napisz gdzie zakupiłeś rurę 2 cale.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Moja super kolumna

Post autor: Zygmunt »

No i bardzo elegancka konstrukcja! Widzę, że rośnie nam w siłę brygada reflukserów na forum...
Ostatnio zmieniony sobota, 17 kwie 2010, 10:49 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: aktualizacja
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Moja super kolumna

Post autor: bogdan »

Kolumna jest ekstra, nic dodać nic ująć :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:

pozdrawiam Bogdan

Autor tematu
stwadon
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2009, 18:36
Re: Moja super kolumna

Post autor: stwadon »

Cześć!
Dziękuję za pozytywne opinie mojego sprzętu.
Rurę miedzianą 2" kupiłem w hurtowni http://www.metale.pl/wykaz/szczegoly.ph ... rp=837&w=p, 1,5m ok. 150zł. :ok:.Mieszkam ok.25km od Imielina. ;).
Pozdrawiam! :pije:

elbin30
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 23 paź 2009, 18:56
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: elbin30 »

:punk: Fajowo Ci to wyszło, a ja robię z nierdzewki. Wyśle fotki :piwo:

wiatrakimaki
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 10 kwie 2010, 23:42
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: wiatrakimaki »

Witam, mam takie pytanie skąd kupiłeś taka redukcję do kega? Czy na zlecenie u tokarza była robiona?
Ostatnio zmieniony sobota, 17 kwie 2010, 10:33 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia, interpunkcja

Autor tematu
stwadon
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2009, 18:36
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: stwadon »

Witam! Redukcja oraz pozostałe części mosiężne wykonane były przez tokarza. :ok:
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: bogdan.wm »

Mam takie pytanie czy ta redukcja mosiężna pasuje rozstawem gwintu do kega??

Autor tematu
stwadon
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2009, 18:36
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: stwadon »

Tak. Rura jest wkręcona do redukcji a redukcja do kega.
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: bogdan.wm »

A jaki był koszt wykonania?

Autor tematu
stwadon
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2009, 18:36
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: stwadon »

Cześć.
Oto zestawienie moich kosztów :cry:
- rura 150,00 zł,
- keg + głowica + redukcja :piwo:
- grzałki (2x1500W) 90 zł,
- regulator prądu ok. 35zł,
- 2 termometry, chłodnica, wąż silikonowy, szybkozłącza do wody ok. 150zł,
Pomimo dość wysokich kosztów aparacik działa :ok:
Wydajność z jednego kega (9kg cukru + T-3) ok 3,5l 95% :pije:
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: bogdan.wm »

3.5 litra 95% z 30 litrowego kega ;/ wydaje mi się, że nie wychodził Ci do końca zacier zwłaszcza, że cukru dużo dałeś aż 9 kg.
Mi z 30 litrów zacieru wychodził 6 litrów 70% alko, więc wydaje mi się, że proporcja zła albo zacier nie wychodzony ;/ bo powinno wyjść więcej.

Niech mnie poprawią, ale takie jest moje zdanie...
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1925
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: drgranatt »

Mi z 9 kg cukru wychodzi 4,5 l 95% z tym, że do konsumpcji odbieram pierwsze 2,5 l po odebraniu przedgonu w ilości ca 0,2 l a reszta jako pogon do następnego gotowania.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
stwadon
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2009, 18:36
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: stwadon »

Panowie żeby nie było niedomówień co do ilości:
- 36kg cukru (syrop)
- 4 paczki drożdży T-3
- woda w beczce 120l (nie pełno)
- grzałka z termostatem ok. 25 st.C
- fermentuje niecałe 2 tygodnie
- po tym czasie wskazanie cukromierza 0 Blg
- z całości mam cztery wsady do kega.
Co do psocenia:
- temperatura ustabilizowana (u mnie 77,3st.C)
- 150ml wylewam
- następnie odbieram 3,5l psoty 95%
- po ok. 2 godzinach temperatura zaczyna rosnąć (moc maleje) i odbieram jeszcze ok. 0,5l (do powtórnego psocenia).

Kolega bogdan.wm nie napisał jaki ma sprzęt, jakich drożdży używa itp.
Awatar użytkownika

bogdan.wm
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: okolice Giżycka
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon

Post autor: bogdan.wm »

Mój sprzęt jest dosyć prosty. Nie jest to kolumna, ale prosty destylator.
Keg 50l, 2 grzałki, 2 odstojniki i chłodnica. Zalewam 40 albo 30 litrów zacieru. Z tego wychodzi mi z 40 litrów zacieru. 8 litrów 70 %, a jak wzmacniam zacier to i 9 max 9,5 litra 70% z czego to muszę 2 razy odparować.

Zacier to cukrówka i drożdże piekarskie, ale wzmocnione witaminami jak w jednym z postów na tym portalu (jak rozbujać drożdże babuni coś w tym stylu). Zacier po wychodzeniu ma jakieś 14% w porywach, a jak lepszy cukier to trochę więcej.


Tak to wygląda
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lis 2010, 12:39 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”