Moja super kolumna - stwadon
Moderator: DoktorPio
Cześć!
Witam wszystkich psotników.
Poskładałem dziś sprzęt, uruchomiłem i jestem dozgonnie wdzięczny Qbie za tę stronę.
Mój sprzęt to:
- keg 30l,
- redukcja mosiężna (gwint zewnętrzny do kega, wewnętrzny na nagwintowaną rurę 2")
- kolumna miedziana 2" wysoka na 1,5m,
- 5 ZP ø 13mm połączonych ze sobą za pomocą rurek miedzianych,
- na rurę nakręcona głowica z dwoma wyjściami - do chłodnicy i czujnika temperatury,
- czujnik temperatury (pożyczony z instalacji solarnej - do - źle wyskalowany), u mnie temperatura ustabilizowała się na 72°C,
- chłodnica szklana,
- alkoholomierz też do zdjełano w ZSRR (pokazuje ok. 100%)
Produkt końcowy super. Jak kupię nowy aerometr to się pochwalę jakością.
Witam wszystkich psotników.
Poskładałem dziś sprzęt, uruchomiłem i jestem dozgonnie wdzięczny Qbie za tę stronę.
Mój sprzęt to:
- keg 30l,
- redukcja mosiężna (gwint zewnętrzny do kega, wewnętrzny na nagwintowaną rurę 2")
- kolumna miedziana 2" wysoka na 1,5m,
- 5 ZP ø 13mm połączonych ze sobą za pomocą rurek miedzianych,
- na rurę nakręcona głowica z dwoma wyjściami - do chłodnicy i czujnika temperatury,
- czujnik temperatury (pożyczony z instalacji solarnej - do - źle wyskalowany), u mnie temperatura ustabilizowała się na 72°C,
- chłodnica szklana,
- alkoholomierz też do zdjełano w ZSRR (pokazuje ok. 100%)
Produkt końcowy super. Jak kupię nowy aerometr to się pochwalę jakością.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 13 lis 2009, 16:04 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drobiazgi.
Powód: Drobiazgi.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Moja super kolumna
No i bardzo elegancka konstrukcja! Widzę, że rośnie nam w siłę brygada reflukserów na forum...
Ostatnio zmieniony sobota, 17 kwie 2010, 10:49 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: aktualizacja
Powód: aktualizacja
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Moja super kolumna
Cześć!
Dziękuję za pozytywne opinie mojego sprzętu.
Rurę miedzianą 2" kupiłem w hurtowni http://www.metale.pl/wykaz/szczegoly.ph ... rp=837&w=p, 1,5m ok. 150zł. .Mieszkam ok.25km od Imielina. .
Pozdrawiam!
Dziękuję za pozytywne opinie mojego sprzętu.
Rurę miedzianą 2" kupiłem w hurtowni http://www.metale.pl/wykaz/szczegoly.ph ... rp=837&w=p, 1,5m ok. 150zł. .Mieszkam ok.25km od Imielina. .
Pozdrawiam!
-
- Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 10 kwie 2010, 23:42
Re: Moja super kolumna - stwadon
Witam, mam takie pytanie skąd kupiłeś taka redukcję do kega? Czy na zlecenie u tokarza była robiona?
Ostatnio zmieniony sobota, 17 kwie 2010, 10:33 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia, interpunkcja
Powód: ortografia, interpunkcja
Re: Moja super kolumna - stwadon
Cześć.
Oto zestawienie moich kosztów
- rura 150,00 zł,
- keg + głowica + redukcja
- grzałki (2x1500W) 90 zł,
- regulator prądu ok. 35zł,
- 2 termometry, chłodnica, wąż silikonowy, szybkozłącza do wody ok. 150zł,
Pomimo dość wysokich kosztów aparacik działa
Wydajność z jednego kega (9kg cukru + T-3) ok 3,5l 95%
Oto zestawienie moich kosztów
- rura 150,00 zł,
- keg + głowica + redukcja
- grzałki (2x1500W) 90 zł,
- regulator prądu ok. 35zł,
- 2 termometry, chłodnica, wąż silikonowy, szybkozłącza do wody ok. 150zł,
Pomimo dość wysokich kosztów aparacik działa
Wydajność z jednego kega (9kg cukru + T-3) ok 3,5l 95%
-
- Posty: 105
- Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: okolice Giżycka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon
3.5 litra 95% z 30 litrowego kega wydaje mi się, że nie wychodził Ci do końca zacier zwłaszcza, że cukru dużo dałeś aż 9 kg.
Mi z 30 litrów zacieru wychodził 6 litrów 70% alko, więc wydaje mi się, że proporcja zła albo zacier nie wychodzony bo powinno wyjść więcej.
Niech mnie poprawią, ale takie jest moje zdanie...
Mi z 30 litrów zacieru wychodził 6 litrów 70% alko, więc wydaje mi się, że proporcja zła albo zacier nie wychodzony bo powinno wyjść więcej.
Niech mnie poprawią, ale takie jest moje zdanie...
Re: Moja super kolumna - stwadon
Panowie żeby nie było niedomówień co do ilości:
- 36kg cukru (syrop)
- 4 paczki drożdży T-3
- woda w beczce 120l (nie pełno)
- grzałka z termostatem ok. 25 st.C
- fermentuje niecałe 2 tygodnie
- po tym czasie wskazanie cukromierza 0 Blg
- z całości mam cztery wsady do kega.
Co do psocenia:
- temperatura ustabilizowana (u mnie 77,3st.C)
- 150ml wylewam
- następnie odbieram 3,5l psoty 95%
- po ok. 2 godzinach temperatura zaczyna rosnąć (moc maleje) i odbieram jeszcze ok. 0,5l (do powtórnego psocenia).
Kolega bogdan.wm nie napisał jaki ma sprzęt, jakich drożdży używa itp.
- 36kg cukru (syrop)
- 4 paczki drożdży T-3
- woda w beczce 120l (nie pełno)
- grzałka z termostatem ok. 25 st.C
- fermentuje niecałe 2 tygodnie
- po tym czasie wskazanie cukromierza 0 Blg
- z całości mam cztery wsady do kega.
Co do psocenia:
- temperatura ustabilizowana (u mnie 77,3st.C)
- 150ml wylewam
- następnie odbieram 3,5l psoty 95%
- po ok. 2 godzinach temperatura zaczyna rosnąć (moc maleje) i odbieram jeszcze ok. 0,5l (do powtórnego psocenia).
Kolega bogdan.wm nie napisał jaki ma sprzęt, jakich drożdży używa itp.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: niedziela, 1 sie 2010, 17:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: okolice Giżycka
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Moja super kolumna - stwadon
Mój sprzęt jest dosyć prosty. Nie jest to kolumna, ale prosty destylator.
Keg 50l, 2 grzałki, 2 odstojniki i chłodnica. Zalewam 40 albo 30 litrów zacieru. Z tego wychodzi mi z 40 litrów zacieru. 8 litrów 70 %, a jak wzmacniam zacier to i 9 max 9,5 litra 70% z czego to muszę 2 razy odparować.
Zacier to cukrówka i drożdże piekarskie, ale wzmocnione witaminami jak w jednym z postów na tym portalu (jak rozbujać drożdże babuni coś w tym stylu). Zacier po wychodzeniu ma jakieś 14% w porywach, a jak lepszy cukier to trochę więcej.
Tak to wygląda
Keg 50l, 2 grzałki, 2 odstojniki i chłodnica. Zalewam 40 albo 30 litrów zacieru. Z tego wychodzi mi z 40 litrów zacieru. 8 litrów 70 %, a jak wzmacniam zacier to i 9 max 9,5 litra 70% z czego to muszę 2 razy odparować.
Zacier to cukrówka i drożdże piekarskie, ale wzmocnione witaminami jak w jednym z postów na tym portalu (jak rozbujać drożdże babuni coś w tym stylu). Zacier po wychodzeniu ma jakieś 14% w porywach, a jak lepszy cukier to trochę więcej.
Tak to wygląda
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lis 2010, 12:39 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja