Wasilewski3

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
wasilewski3
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2020, 11:57
Podziękował: 2 razy

Post autor: wasilewski3 »

Cześć,

Mam na imię Marcin i jestem ze śląska. Przygodę zacząłem w tym roku od zrobienia Cydru, który wyszedł wyborny w moim subiektywnym odczuciu, a później już idąc za ciosem dowiedziałem się, że można z tego zrobić Calvados. Nigdy nie piłem, więc zamówiłem no i poszło :odlot:

Pierwsze kroki w "gotowaniu" stawiałem w tym roku na miedzianym alembiku o pojemności 30l i nawet udało się zapełnić 10l dębową beczkę rumem, który, mam wrażenie, że przebija sklepowe trunki.

Podbudowany pierwszymi sukcesami postanowiłem zapełnić jeszcze kilka większych beczek, więc zainwestowałem w sprzęt ze słowem "miedziane" w nazwie i tak oto stałem się właścicielem mini gorzelni... do dziś nie wiem jak to się stało.

W każdym bądź razie edukacja się rozpoczęła, bo technika inna niż gotowanie w alembiku.

Lubię destylaty owocowe, dojrzewające w dębie i nie tylko (mam też beczkę z morwy) oraz wszystkie Whisky, Burbony, Okovity.

Jestem wielkim fanem cydru, więc założyłem sad jabłoniowy opierający się na odmianach typowych dla tego trunku, które mam nadzieję, zaczną owocować od przyszłego roku :)

użytkownik usunięty
Re: Wasilewski3

Post autor: użytkownik usunięty »

No proszę, "świeża krew" a już z doświadczeniem :ok:
Serwus.
Ja również ze Śląska, tylko górnego ;)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wasilewski3

Post autor: .Gacek »

Ja również witam Cię serdecznie.
Mógłbyś opisać nam jakie jabłonie posadziłeś, sporo osób tutaj interesuje się cydrem, calvadosem oraz wszelkimi hybrydami a'la kalwados :ok:
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
wasilewski3
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2020, 11:57
Podziękował: 2 razy
Re: Wasilewski3

Post autor: wasilewski3 »

defacto - ja też z górnego śląska :)

.Gacek - mam w sumie 20 drzewek w 5 odmianach: Empire, Kingston Black, Yarlington Mill, Dabinett, Bramley's Seedling

Cydr robiłem z polskich eko jabłek: Empire, Mutsu, Jonagored i jeszcze jakieś jedno całkiem smaczne i słodkie. BLG 15, wyszło z tego 70l ze 120kg jabłek :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wasilewski3

Post autor: rozrywek »

Mutsu? Jak to smakuje jak pierwszy raz się wgryziesz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
wasilewski3
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2020, 11:57
Podziękował: 2 razy
Re: Wasilewski3

Post autor: wasilewski3 »

Mutsu, to takie zielone, słodkie, chrupkie jabłko. Dzieciaki bardzo lubią. Ma bardzo dużo soku i po rozdrobnieniu dobrze się wyciska. Wyciskałem sok w kwietniu z nich i sok z Mutsu miał 17BLG.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”