Cześć,
Mam na imię Marcin i jestem ze śląska. Przygodę zacząłem w tym roku od zrobienia Cydru, który wyszedł wyborny w moim subiektywnym odczuciu, a później już idąc za ciosem dowiedziałem się, że można z tego zrobić Calvados. Nigdy nie piłem, więc zamówiłem no i poszło
Pierwsze kroki w "gotowaniu" stawiałem w tym roku na miedzianym alembiku o pojemności 30l i nawet udało się zapełnić 10l dębową beczkę rumem, który, mam wrażenie, że przebija sklepowe trunki.
Podbudowany pierwszymi sukcesami postanowiłem zapełnić jeszcze kilka większych beczek, więc zainwestowałem w sprzęt ze słowem "miedziane" w nazwie i tak oto stałem się właścicielem mini gorzelni... do dziś nie wiem jak to się stało.
W każdym bądź razie edukacja się rozpoczęła, bo technika inna niż gotowanie w alembiku.
Lubię destylaty owocowe, dojrzewające w dębie i nie tylko (mam też beczkę z morwy) oraz wszystkie Whisky, Burbony, Okovity.
Jestem wielkim fanem cydru, więc założyłem sad jabłoniowy opierający się na odmianach typowych dla tego trunku, które mam nadzieję, zaczną owocować od przyszłego roku
Wasilewski3
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2020, 11:57
- Podziękował: 2 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2020, 11:57
- Podziękował: 2 razy
Re: Wasilewski3
defacto - ja też z górnego śląska
.Gacek - mam w sumie 20 drzewek w 5 odmianach: Empire, Kingston Black, Yarlington Mill, Dabinett, Bramley's Seedling
Cydr robiłem z polskich eko jabłek: Empire, Mutsu, Jonagored i jeszcze jakieś jedno całkiem smaczne i słodkie. BLG 15, wyszło z tego 70l ze 120kg jabłek
.Gacek - mam w sumie 20 drzewek w 5 odmianach: Empire, Kingston Black, Yarlington Mill, Dabinett, Bramley's Seedling
Cydr robiłem z polskich eko jabłek: Empire, Mutsu, Jonagored i jeszcze jakieś jedno całkiem smaczne i słodkie. BLG 15, wyszło z tego 70l ze 120kg jabłek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2020, 11:57
- Podziękował: 2 razy