Piwo z Egtved według przepisu sprzed 3tyś lat

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
Thorkell
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 21 kwie 2020, 21:31
Podziękował: 2 razy

Post autor: Thorkell »

Witam,
Należę do grupy rekonstrukcyjnej odtwarzającej wczesne średniowiecze (Wikingowie)
Natknąłem się na informacje o pozostałościach po piwie na ściankach garnuszka z pochówku dziewczyny z Egtbved w Danii.
Nawet pewien browar należący do grupy Carlsberg przy współpracy z Duńskim muzeum odtworzył ten napitek.

Również chciał bym domowymi sposobami odtworzyć ten trunek i poczęstować swoich towarzyszy z drużyny.
W internecie znalazłem następującą stronę: https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... d-brew-1-0 na której są wymienione składniki, jednak nie ma przepisu. Nie ukrywam że jako człowiek który ma styczność z browarnictwem tylko wtedy gdy kupuje Perłę w Tesco, nie za wiele mogę z tego rozczytać. Czy mógłby mi ktoś udzielić merytorycznej pomocy?
Nie rozumiem dlaczego przy niektórych składnikach jest napisany BOIL przy innych SECONDARY, czy to znaczy że niektóre trzeba dodać na początku podczas gotowania nastawu a niektóre dopiero później (jeśli tak to kiedy?)

Będę wdzięczny za każdy rodzaj pomocy!
Skól!
alembiki
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Piwo z Egtved według przepisu sprzed 3tyś lat

Post autor: manowar »

Cześć - więc to tak - moim zdaniem - już na nasze:

Zasyp:
1,6 kg słodu Pale Ale
0,45 kg żyta
0,9 kg słodu wędzonego
0,9 kg słodu pszenicznego
3,6 kg miodu* - późne dodanie

Zacierać w stosunku 1 część słodów 3 części wody

Gotowanie:

na 30 minut
Wiązówka błotna - 30gr
Bylica pospolita - 30 gr

na 15 minut
Piołun - 2g
Woskownica europejska - 30gr

* miód należy dodać do brzeczki na 10-15 minut gotowania

Do fermentacji:

Na burzliwą - czyli od razu przy zaszczepieniu drożdży:
2,5 kg żurawiny

Na cichą:
Woskownica europejska - 30gr
Wiązówka błotna - 30gr
Bylica pospolita - 30 gr
Piołun 3gr

Fermentacja drożdżami T-58 (belgijskie) w 19C
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Piwo z Egtved według przepisu sprzed 3tyś lat

Post autor: artur.sukiennik »

No to na początek mogę polecić ten posty z naszego forum https://alkohole-domowe.com/forum/jak-z ... 17448.html

https://alkohole-domowe.com/forum/przep ... 18453.html

Opisane są tam podstawowe narzędzia orar wiedza którą powinieneś nabyć aby zrealizowac swój plan;-)

Autor tematu
Thorkell
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 21 kwie 2020, 21:31
Podziękował: 2 razy
Re: Piwo z Egtved według przepisu sprzed 3tyś lat

Post autor: Thorkell »

Dziękuję za rady, znalazłem jeszcze jeden przepis (wydaje sie prostszy).
Tylko powiedzcie mi czy przez taką ilość żurawiny i miodu nie zrobi mi się z tego wino? (nie przerobi całego cukru na alkohol?) jak to zatrzymać żeby miało ok 5%?
There was a birch bark vessel found buried with a women at Egtved in the Jutland region of Denmark. The chemical analysis of the wooden vessel showed that a fermented beverage made with honey, wheat, cranberries,and bog myrtle, and this was over 3000 years ago. So braggots have been around along time and this is the kind of brews our ancestors were drinking. Jutland Braggot Recipe:
• 6 lbs Dry Wheat Malt Extract
• 8-10 lbs Wildflower Honey
• 2 grams Sweet Gale,aka Bog Myrtle (add to the last 5 minutes of boil)
• 6 lbs frozen then thawed cranberries - the freezing helps to soften them OR add 1/2 gallon pure cranberry juice (no additives) or 1 pint concentrated cranberry juice
• Yeast - You can use just about any strain. I would recommend Safale T-58, its a dry yeast and produces a fruity/ spicy character, like in a Belgian ale. Or you could use one of the Wyeast liquid Belgian or German ale yeasts - the German Ale is is a very clean fermenting yeast, or you just use wine yeast. Optional Ingredients.
• 1/2 lb German Rauch Malt or Peat Smoked Malt crushed (steep the malt for 45 min at 150 degrees F - this will simulate the kilning the wheat malt over an open fire like it would have been in ancient times).
• Hops, such as Hallertauer,Tettnanger, Spalt, or Saaz. These are all German hop varieties and are low in bitterness. About 1oz in the boil would be fine.
• Herbs such as Heather - 2oz , Meadowsweet - 1/2oz, Yarrow - 1oz or Chamomile - 1oz. Add the herbs at the last 5 min of the boil. DIRECTIONS: In a large pot add 2 gallons of water (if you are going to use the smoked malt put it in a grain bag and add it to the water). Bring H20 to 150 degrees F and steep the malt for 45 min. After 45 min. remove the malt. Next add the wheat malt extract to the pot and dissolve. Mix thoroughly and bring to a boil. Add hops at this point if you are going to use them (put into a hop bag if desired). Boil for 60 minutes. At the last 5 minutes, add the bog myrtle or other herbs if you choose to use them - make sure you put them in a mesh bag, also called a hop bag - this will help so you don't have to strain them out and prevent "floaties'. After everything is boiled, take your pot off the heat and add your honey. Stir until all the honey is dissolved. Stir for 2 minutes. Stop stirring and allow the wort to sit for 10 minutes. Now add your frozen cranberries, this will help cool the wort and pasteurize your berries and use a water bath as necessary. If you choose to use the juice or concentrate, add it to the secondary and use just the water bath to cool your wort. (a water bath is filling your sink with water and ice cubes and putting your pot of wort in it to help cool it faster) Once the wort is at about 85degrees, transfer it to your fermenter. (PLEASE use a fermentation bucket not a glass carboy because the fruit can stick in the air lock and neck of a glass carboy and will cause you to become a stereotypical brewer (one who has mopped their ceiling!) Add enough cold water to equal 5 gallons. Now is time to get your yeasties ready! If you have chosen liquid yeast, it is a good idea to make a starter a couple days BEFORE you brew. If you are using dry yeast, rehydrate yeast in boiled and then cooled to 95 degree water. Let sit 10 minutes, covered. Pitch your yeast when it is about 70 degrees and aerate the wort and let ferment! It should ferment for about a month or so. You can rack it into a glass carboy (minus the cranberries) at this time. Now, the next big question is, do you want it carbonated or still? If you want it carbonated, add about half a cup of corn sugar at bottling. If you want it still, just bottle it! If anyone has any questions, feel free to ask! Good Brewing to you all! I look forward to tasting all the great brews! Wassail, J. Talkington
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Piwo z Egtved według przepisu sprzed 3tyś lat

Post autor: artur.sukiennik »

Przejrzyj też forum piwo org to kopalnia wiedzy o piwowarstwie;-) ;-)
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Piwo z Egtved według przepisu sprzed 3tyś lat

Post autor: manowar »

Wtrącę swoje 3 grosze... Oba przepisy które wkleiłeś - zwłaszcza ten drugi - nie mają nic wspólnego z piwem średniowiecznym czy też starszym. Oba to bragoty - coś pomiędzy piwem a miodem piwnym - inspirowane wspomnianym przez ciebie znaleziskiem. Ale to absolutnie współczesne piwa. Drugie jest zdecydowanie łatwiejsze do wykonania - ale też będzie znacznie dalej od oryginału - np chmiel do browarnictwa wszedł w XIV wieku... więc nie chcę cię zniechęcać... ale moim zdaniem nie tędy droga...
Napisz do Bogiego na piwo.org - to ekspert od piw historycznych może ci coś pomoże - choć on raczej robił historyczne piwa brytyjskie.
Możesz też popatrzeć w kierunku piw typu farmhouse - piw zagrodowych - robionych tradycyjnie w gospodarstwach - tu akurat Skandynawia to wdzięczny grunt - popatrz na norweskie piwa robione na KVEIKACH albo fińskie Sahti... poszukaj może przepisu na polskie ROSANKE...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”