Suszone owoce do nalewek
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Suszone owoce do nalewek
A na zgagę jak najbardziej, zawierają sporo oleju. Z tym, że u niektórych migdały (słodkie) mogą... wywoływać zgagę:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Suszone owoce do nalewek
Wszystko lubi umiar. Tak jak jajka mają za dużo cholesterolu, tak migdały mają za dużo trucizny. To co dzisiaj nas truje - jutro może okazać się lecznicze.
Ja mam proste podejście do takich tematów. Nie jem i nie piję tego, co mi nie smakuje. Staram się też zachować umiar w spożywaniu - szczególnie tłustych potraw. Nie lubię cukru (no, chyba że przetworzony ) ani żadnych tortów, ciast , itp. Uwielbiam naturalne wędliny i dobry ser.
Tak więc Kłodku4 - nic się nie bój, rób swoje, a jeśli Ci nie posmakuje to po prostu wylej.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Ja mam proste podejście do takich tematów. Nie jem i nie piję tego, co mi nie smakuje. Staram się też zachować umiar w spożywaniu - szczególnie tłustych potraw. Nie lubię cukru (no, chyba że przetworzony ) ani żadnych tortów, ciast , itp. Uwielbiam naturalne wędliny i dobry ser.
Tak więc Kłodku4 - nic się nie bój, rób swoje, a jeśli Ci nie posmakuje to po prostu wylej.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Walory smakowe migdałów, do nalewów, nie zupełnie mi odpowiadają. Może się mylę, jednak na razie planuje zupełnie inne smaki.
Tzw. fistaszki (czyli orzeszki ziemne), ziarna słonecznika, pomimo że zawierają olej, za cholerę nie pomagają. Żebym pół kilo pochłonął i tak nie przejdzie. Migdałów wystarcza 4 do 6 szt. Przedawkowanie nie powoduje skutków ubocznych. Chyba jednak to nie olej daje ulgę.Zygmunt pisze:A na zgagę jak najbardziej, zawierają sporo oleju.
Walory smakowe migdałów, do nalewów, nie zupełnie mi odpowiadają. Może się mylę, jednak na razie planuje zupełnie inne smaki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Suszone owoce do nalewek
Dzisiaj zrobiłem próbę z nalewą na migdałach, i jak dla mnie nie pijalna , prawdopodobnie dałem migdały solone, bo kierunek smaku poszedł w tę strone, ochyda , teraz po prostu albo reedestylacja, albo filtr węglowy, ewentualnie /tutaj pytanie do Pana Jana/ czy zastosowanie tego specyfiku http://alkohole-domowe.pl/product-pl-47 ... ol-50.html może poprawić tą nalewę czy potraktować to jak pisałem wcześniej, pozdrawiam
foty
foty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Suszone owoce do nalewek
Co do witaminy B17?
"W dzisiejszych czasach więcej ludzi żyje z chorych na raka, niźli chorych umiera"
A patrząc obiektywnie że wszystkim rządzi pieniądz to powiedzmy sobie szczerze, jestem skłonny w to uwierzyć.
Tym bardziej że pestki jabłek są również ponoć trujące i wiśni czy czereśni, a przepraszam bardzo jak byłem młody zżerałem wszystko co mi w ręce wpadło i nie było na zbyt cienkiej gałęzi, i żyję. Pokolenia przed nami wpierdzielały mnóstwo prosa (bo się młóciło razem z żytem i innymi) i żyli.
Badania przeprowadzają instytuty farmaceutyczne, a te naprawdę zrezygnują z produkcji chemii, z specjalistycznych klinik itp na rzecz...pestek z brzoskwiń chociażby...
A co do suszonych owoców? Ususzyłem borówek, zalałem wodą z miodem i 70% okowitą. Stoi drugi tydzień, na słońcu na parapecie, kolorek sie ładny zrobił, za tydzień zleję. Raczej nie będę się bawić w moczenie borówek w cukrze i zalewaniu z powrotem Efekty postaram się podać
"W dzisiejszych czasach więcej ludzi żyje z chorych na raka, niźli chorych umiera"
A patrząc obiektywnie że wszystkim rządzi pieniądz to powiedzmy sobie szczerze, jestem skłonny w to uwierzyć.
Tym bardziej że pestki jabłek są również ponoć trujące i wiśni czy czereśni, a przepraszam bardzo jak byłem młody zżerałem wszystko co mi w ręce wpadło i nie było na zbyt cienkiej gałęzi, i żyję. Pokolenia przed nami wpierdzielały mnóstwo prosa (bo się młóciło razem z żytem i innymi) i żyli.
Badania przeprowadzają instytuty farmaceutyczne, a te naprawdę zrezygnują z produkcji chemii, z specjalistycznych klinik itp na rzecz...pestek z brzoskwiń chociażby...
A co do suszonych owoców? Ususzyłem borówek, zalałem wodą z miodem i 70% okowitą. Stoi drugi tydzień, na słońcu na parapecie, kolorek sie ładny zrobił, za tydzień zleję. Raczej nie będę się bawić w moczenie borówek w cukrze i zalewaniu z powrotem Efekty postaram się podać
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Na zgagę - tylko zmiana diety i dużo dobrej wody.
Zwłaszcza wody - gdy mamy nasilenie.
Woda rozcieńcza zawartość żołądka i głównego składnika - kwasu żołądkowego.
Ograniczyć wszystkie używki powodujące zwiększanie wydzielanie kwasu żołądkowego.
No i bardzo ważne zastanowić się nad zmianą trybu życia.Ograniczyć stres.Posiłki regularne i w ilościach racjonalnych.
Taki trochę off-topic, ale myślę ,że chociaż trochę pomoże "cierpiącym".Trudne do zastosowania te porady , ale jedyne do osiągnięcia celu.Używanie wszelkiego rodzaju pigułek , ziół - to tylko dorażna pomoc.
To tak jak z bólem zęba - pigułka zwalcza ból ale nie przyczynę.
Skąd takie rewelacje...Wald pisze:... Chyba jednak to nie olej daje ulgę...Zygmunt pisze:A na zgagę jak najbardziej, zawierają sporo oleju.
Na zgagę - tylko zmiana diety i dużo dobrej wody.
Zwłaszcza wody - gdy mamy nasilenie.
Woda rozcieńcza zawartość żołądka i głównego składnika - kwasu żołądkowego.
Ograniczyć wszystkie używki powodujące zwiększanie wydzielanie kwasu żołądkowego.
No i bardzo ważne zastanowić się nad zmianą trybu życia.Ograniczyć stres.Posiłki regularne i w ilościach racjonalnych.
Taki trochę off-topic, ale myślę ,że chociaż trochę pomoże "cierpiącym".Trudne do zastosowania te porady , ale jedyne do osiągnięcia celu.Używanie wszelkiego rodzaju pigułek , ziół - to tylko dorażna pomoc.
To tak jak z bólem zęba - pigułka zwalcza ból ale nie przyczynę.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Suszone owoce do nalewek
Zafascynowany tematem suszonych owoców oraz tym co napisał kolega powyżej, postanowiłem zrobić 3 różne wódki na bazie żurawiny.
Poszczególne słoiki z zawartości 1 litra wódki 45% zasypałem 1.5g płatków dębowych mocno prażonych oraz odpowiednio 40g, 20g, 4g żurawiny.
Odczekałem 3 tygodnie i wczoraj wraz z gronem znajomych przystąpiliśmy do degustacji.
Nikt nie wiedział czym zaprawiane były poszczególne butelki.
Zaczęliśmy od butelki 20g. Nikt nie wyczuł smaku żurawiny - ja zresztą też.
Następnie lekko poirytowany, że coś jest nie tak kieliszki zalałem wódką z zawartości 40g - nikt nie wyczuł żurawiny!
Padały strzały np. - truskawka. Jednak gdy powiedziałem, że to żurawina nikt w to nie uwierzył. Tej wg. przepisu kolegi @mariusza nawet nie podawałem. Jego stwierdzenie, że można pić bez popitki - zgodzę się. Ale żurawina nie ma nic do tego. Po prostu nawet przy 10x większej dawce żurawiny nikt jej nie czuje.
Chyba nie taki jest zamysł robienia takiej Żurawinówki.
Oprócz ładnego koloru nie ma w nich nic z żurawiny
Pozostaje mi zrobić tak, jak pisał jeden z kolegów. Do słoja 4 litry wsypać 500g żurawiny i dolać do pełnego wódką. Mam nadzieję, że wtedy smak będzie wyczuwalny.
mariusz0478 pisze:Panowie polecam mój sprawdzony przepis: to taka kombinacja na 1 litr psoty 1,5g dębu mocno prażonego + 4 gramy suszonej żurawiny i odstawić na 2 ,3 tygodnie .Znajomi się zachwycaja ,można pić bez przepicia .Polecam i pozdrawiam forumowiczów.
Zafascynowany tematem suszonych owoców oraz tym co napisał kolega powyżej, postanowiłem zrobić 3 różne wódki na bazie żurawiny.
Poszczególne słoiki z zawartości 1 litra wódki 45% zasypałem 1.5g płatków dębowych mocno prażonych oraz odpowiednio 40g, 20g, 4g żurawiny.
Odczekałem 3 tygodnie i wczoraj wraz z gronem znajomych przystąpiliśmy do degustacji.
Nikt nie wiedział czym zaprawiane były poszczególne butelki.
Zaczęliśmy od butelki 20g. Nikt nie wyczuł smaku żurawiny - ja zresztą też.
Następnie lekko poirytowany, że coś jest nie tak kieliszki zalałem wódką z zawartości 40g - nikt nie wyczuł żurawiny!
Padały strzały np. - truskawka. Jednak gdy powiedziałem, że to żurawina nikt w to nie uwierzył. Tej wg. przepisu kolegi @mariusza nawet nie podawałem. Jego stwierdzenie, że można pić bez popitki - zgodzę się. Ale żurawina nie ma nic do tego. Po prostu nawet przy 10x większej dawce żurawiny nikt jej nie czuje.
Chyba nie taki jest zamysł robienia takiej Żurawinówki.
Oprócz ładnego koloru nie ma w nich nic z żurawiny
Pozostaje mi zrobić tak, jak pisał jeden z kolegów. Do słoja 4 litry wsypać 500g żurawiny i dolać do pełnego wódką. Mam nadzieję, że wtedy smak będzie wyczuwalny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Myślę, że większość z nas słyszało o wyniku badań nad szkodliwością witaminy E. Nikt tylko nie wspomniał w mediach o drobnym szczególe, iż były to badania prowadzone nad syntetyczną jej postacią. A żeby było śmieszniej, syntetyczna postać witaminy E powstaje w bodajże ośmiu konfiguracjach molekularnych. Innymi słowy, wzór chemiczny jest ten sam, ale molekuły łączą się chaotycznie w różny sposób. Naturalna witamina pochodzi z roślin oleistych i jej wiązania chemiczne przebiegają w 100% prawidłowo. Mamy więc jedną, jedyną postać rozpoznawaną przez organizmy żywe. Syntetyczna jest produkowana chyba z terpentyny i ropy naftowej, i statystycznie co ósme połączenie będzie prawidłowe. W pozostałych siedmiu przypadkach, powstaje związek z którym organizm nie wie co ma zrobić.
Dr Evan V. Shute, czy profesor Max Horwitt stwierdzili, że organizm ludzki wchłania szybciej naturalną niż sztuczną witaminę E i przechowuje ją dłużej niż syntetyczną. A dr Jeffrey Bland stwierdił nawet, że siedem molekularnych konfiguracji syntetycznej witaminy E wstrzymuje aktywność biologiczną naturalnej witaminy E.
I taka ciekawostka odnośnie leku na raka. Odkryto niedawno, że dość dobrze znany już związek chemiczny, kwas dichlorooctowy (DCA), jest bardzo obiecującym lekiem na raka. Niestety żaden koncern nie chce podjąć badań klinicznych, gdyż skoro jest znany, nie można go opatentować. Lepiej więc fakt przemilczeć, albo ukręcić łeb przez twierdzenia, że jest toksyczny. Link do artykułu (po Polsku) oraz filmików tutaj http://faktydlazdrowia.pl/dlaczego-kwas ... nego-leku/
Czytając pierwsze trzy abstrakty, odnoszę silne i nieodparte wrażenie, że do badań stosowali nawet nie wyciąg, a syntetyczną postać Laetrile'u. Wystarczy tylko przeczytać ten fragmentZygmunt pisze:Ale niestety mimo usilnych starań nikt dotychczas nie potwierdził w próbach klinicznych działania "cudownego leku na raka". Żeby nie być gołosłownym:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7033783
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1902140
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16625640
Tutaj naukowcy spróbowali selektywnie podziałać amigdaliną i uzyskali efekty:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16880611
Niestety, nie potwierdzono wyników na ludziach. Taki jest problem z amigdaliną- działa na kultury tkankowe, ale zupełnie nie sprawdza się to u ludzi.
Zastanawia mnie też, na czyje zlecenie były prowadzone te badania. Innymi słowy, kto za nie płacił.Patients exposed to this agent should be instructed about the danger of cyanide poisoning, and their blood cyanide levels should be carefully monitored. Amygdalin (Laetrile) is a toxic drug that is not effective as a cancer treatment.
Myślę, że większość z nas słyszało o wyniku badań nad szkodliwością witaminy E. Nikt tylko nie wspomniał w mediach o drobnym szczególe, iż były to badania prowadzone nad syntetyczną jej postacią. A żeby było śmieszniej, syntetyczna postać witaminy E powstaje w bodajże ośmiu konfiguracjach molekularnych. Innymi słowy, wzór chemiczny jest ten sam, ale molekuły łączą się chaotycznie w różny sposób. Naturalna witamina pochodzi z roślin oleistych i jej wiązania chemiczne przebiegają w 100% prawidłowo. Mamy więc jedną, jedyną postać rozpoznawaną przez organizmy żywe. Syntetyczna jest produkowana chyba z terpentyny i ropy naftowej, i statystycznie co ósme połączenie będzie prawidłowe. W pozostałych siedmiu przypadkach, powstaje związek z którym organizm nie wie co ma zrobić.
Dr Evan V. Shute, czy profesor Max Horwitt stwierdzili, że organizm ludzki wchłania szybciej naturalną niż sztuczną witaminę E i przechowuje ją dłużej niż syntetyczną. A dr Jeffrey Bland stwierdił nawet, że siedem molekularnych konfiguracji syntetycznej witaminy E wstrzymuje aktywność biologiczną naturalnej witaminy E.
I taka ciekawostka odnośnie leku na raka. Odkryto niedawno, że dość dobrze znany już związek chemiczny, kwas dichlorooctowy (DCA), jest bardzo obiecującym lekiem na raka. Niestety żaden koncern nie chce podjąć badań klinicznych, gdyż skoro jest znany, nie można go opatentować. Lepiej więc fakt przemilczeć, albo ukręcić łeb przez twierdzenia, że jest toksyczny. Link do artykułu (po Polsku) oraz filmików tutaj http://faktydlazdrowia.pl/dlaczego-kwas ... nego-leku/
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Temat stary, ale jakoś nie dawał mi spokoju. Ponieważ ostatnimi czasy dość często teoria mówi jedno, a praktyka pokazuje co innego, postanowiłem przetestować toksyczność naturalnego Laetrile'u (Amigdaliny, wit. B17, kwasu cyjanowodorowego, czy jak tam to jeszcze nazywają) na sobie.
W tym celu kilka miesięcy temu zakupiłem na Allegro sporą paczkę gorzkich pestek moreli (jądra, bez łupiny) i rozpocząłem "terapię"
Na początku (pierwszego dnia) zastosowałem się do zaleceń unijnych, czyli nie przekroczyłem dawki dwóch pestek. Kolejnego były 3, potem 5, następnego dnia 7 i tak dalej.
Powiem tak, na dzień dzisiejszy jem je garściami. Choć staram się nie przekraczać 20-30 sztuk dziennie, to gdy oglądam jakiś ciekawy film i zagryzam "z nudów", to zapominam o liczeniu Lubię ten smak
Prawda jest taka, że na dzień dzisiejszy ograniczam ilość pestek nie ze strachu przed "trucizną", ale ze względu na obawy przed przejedzeniem (kiedyś zjadłem na raz za dużo łuskanych orzechów włoskich i tego bólu brzucha wolałbym po raz drugi nie przechodzić ).
Co więcej, po pestkach czuję się (subiektywnie) nawet lepiej niż zanim zacząłem je jeść.
A na koniec ciekawostka. Pewnego dnia wpadł do mnie kolega i w czasie gdy byłem w kuchni, zdążył się pesteczkami poczęstować. Zjadł ich (jak twierdzi) około 15-tu (bez wcześniejszego "cyklu przygotowawczego"). O dziwo, nic mu nie zaszkodziło, obudził się następnego dnia w świetnej formie, żyje do dziś i ma się dobrze
Innymi słowy, normy unijne oraz pogłoski, jakoby pestkami moreli w liczbie większej niż dwie można się było zatruć są - delikatnie mówiąc – mocno przesadzone
W tym celu kilka miesięcy temu zakupiłem na Allegro sporą paczkę gorzkich pestek moreli (jądra, bez łupiny) i rozpocząłem "terapię"
Na początku (pierwszego dnia) zastosowałem się do zaleceń unijnych, czyli nie przekroczyłem dawki dwóch pestek. Kolejnego były 3, potem 5, następnego dnia 7 i tak dalej.
Powiem tak, na dzień dzisiejszy jem je garściami. Choć staram się nie przekraczać 20-30 sztuk dziennie, to gdy oglądam jakiś ciekawy film i zagryzam "z nudów", to zapominam o liczeniu Lubię ten smak
Prawda jest taka, że na dzień dzisiejszy ograniczam ilość pestek nie ze strachu przed "trucizną", ale ze względu na obawy przed przejedzeniem (kiedyś zjadłem na raz za dużo łuskanych orzechów włoskich i tego bólu brzucha wolałbym po raz drugi nie przechodzić ).
Co więcej, po pestkach czuję się (subiektywnie) nawet lepiej niż zanim zacząłem je jeść.
A na koniec ciekawostka. Pewnego dnia wpadł do mnie kolega i w czasie gdy byłem w kuchni, zdążył się pesteczkami poczęstować. Zjadł ich (jak twierdzi) około 15-tu (bez wcześniejszego "cyklu przygotowawczego"). O dziwo, nic mu nie zaszkodziło, obudził się następnego dnia w świetnej formie, żyje do dziś i ma się dobrze
Innymi słowy, normy unijne oraz pogłoski, jakoby pestkami moreli w liczbie większej niż dwie można się było zatruć są - delikatnie mówiąc – mocno przesadzone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
O czym wiadomo już od dawna i o czym także pisałem - http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p107452Trener pisze: normy unijne oraz pogłoski, jakoby pestkami moreli w liczbie większej niż dwie można się było zatruć są - delikatnie mówiąc – mocno przesadzone
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 33
- Rejestracja: piątek, 24 lip 2009, 15:17
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.
czy kupne suszone owoce najpierw parzycie? Z tego co gdzieś czytałem przed produkcją wina z dodatkiem rodzynek / żurawiny, że suszone owoce trzeba sparzyć aby pozbyć się z nich różnych olejów używanych przez producentów. Chyba że w produkcji nalewek to nie jest jakieś istotne?
Niezadowolenie jest oznaką ambicji. Jest paliwem, które podtrzymuje ogień.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Odświeżę temat
Robiłem nalewkę z suszonej żurawiny (całej) susz przed włożeniem do alkoholu przelałem wrzątkiem, trochę wymemłałem tak by ją oczyścić i wypłukać z chemii i wszystko wydawało się ok. Jak oddzieliłem nalew od owoców i zostawiłem do klarowania to na powierzchni zaczął się zbierać biały "szlam" albo galaretka. Zbierałem, wywalałem i za każdym razem nachodzi choć już nie na całej powierzchni a na obrzeżach słoika, ale jest. Ma może ktoś wiedzę jak długo to będzie napływać, ew. jak się tego pozbyć nie tracąc dużej ilości nalewki?
Robiłem nalewkę z suszonej żurawiny (całej) susz przed włożeniem do alkoholu przelałem wrzątkiem, trochę wymemłałem tak by ją oczyścić i wypłukać z chemii i wszystko wydawało się ok. Jak oddzieliłem nalew od owoców i zostawiłem do klarowania to na powierzchni zaczął się zbierać biały "szlam" albo galaretka. Zbierałem, wywalałem i za każdym razem nachodzi choć już nie na całej powierzchni a na obrzeżach słoika, ale jest. Ma może ktoś wiedzę jak długo to będzie napływać, ew. jak się tego pozbyć nie tracąc dużej ilości nalewki?
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Wojtek trzeba po prostu bardzo dobrze wypłukać olej.
Ja to zrobiłem tak, najpierw na sicie spłukałem wszystko dokładnie letnią wodą. Mieszałem ręką, wstrząsałem itp Następnie przerzuciłem do wysokiego pojemnika i zalałem ciepłą wodą tak, żeby było kilka cm ponad owoce. Dokładnie przemieszałem i resztki oleju wypłynęły na górę, zlałem ostrożnie wodę z olejem z góry pojemnikiem. Powtórzyłem kilka razy aż na górze nie było już widać tłustych plam. Przerzuciłem na sito i jeszcze raz przepłukałem ciepłą wodą. Na sito jeszcze raz, bo nawet przy zlewaniu unoszącego się na górze oleju na ściankach naczynia trochę zostaje. Jaki jest efekt moich działań jeszcze nie wiem, bo żurawina poszła na ten moment do piwnicy i tam sobie czeka na lepsze czasy. Nie ma sensu ani mrozić ani mielić suszonej żurawiny.
Ja to zrobiłem tak, najpierw na sicie spłukałem wszystko dokładnie letnią wodą. Mieszałem ręką, wstrząsałem itp Następnie przerzuciłem do wysokiego pojemnika i zalałem ciepłą wodą tak, żeby było kilka cm ponad owoce. Dokładnie przemieszałem i resztki oleju wypłynęły na górę, zlałem ostrożnie wodę z olejem z góry pojemnikiem. Powtórzyłem kilka razy aż na górze nie było już widać tłustych plam. Przerzuciłem na sito i jeszcze raz przepłukałem ciepłą wodą. Na sito jeszcze raz, bo nawet przy zlewaniu unoszącego się na górze oleju na ściankach naczynia trochę zostaje. Jaki jest efekt moich działań jeszcze nie wiem, bo żurawina poszła na ten moment do piwnicy i tam sobie czeka na lepsze czasy. Nie ma sensu ani mrozić ani mielić suszonej żurawiny.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Czy ma może ktoś metodę jak usunąć ten olej z już gotowej nalewki?
Nalewka klaruje się już od jakiś 2 m-cy w słoiku i zlałbym do butelki ale co zbiorę olej/szlamik to po 1-2 tygodniach napływa go ponownie całkiem sporo.
Nalewka klaruje się już od jakiś 2 m-cy w słoiku i zlałbym do butelki ale co zbiorę olej/szlamik to po 1-2 tygodniach napływa go ponownie całkiem sporo.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Zapodaj fotkę.
Jeżeli są to tylko tłuste plamy, to możesz spróbować z góry zbierać je ręcznikiem papierowym. Inną opcją jest zlewarować(zlać) wężykiem spod tej warstwy.
Możesz ewentualnie podgrzać do jakiś 40-45*C. Różnica gęstości wtedy będzie większa i olej powinien łatwiej wypłynąć na wierzch. Nie wiem co by się stało jakbyś spróbował zamrozić? Zdaje się, że u ruskich tak rosół robią Ale pewny nie jestem, co do samego mrożenia tez nie, ale gorzej nie będzie
W tym rzecz, że etanol ma dużo niższą gęstość niż olej, chociaż mieszanina spirytusu z wodą i tak ma wyższą gęstość niż olej. Nie wiem jakim olejem miałeś konserwowana żurawinę, ale dla rzepaku i wódki 40% ta różnica jest o polowe mniejsza w stosunku do samej wody. Dochodzi jeszcze jakiś cukier, ekstrakty i soki z owoców, cała masa wszystkiego, tak na prawdę nie wiadomo jaką to ma gęstość. Jeżeli jest zbliżona do oleju to będziesz miał takie kwiatki. Kombinuj z temperaturą tak jak wcześniej pisałem. Dlatego lepiej jest dobrze wypłukać owoce przed zalaniem alko, ale to już będziesz wiedział na przyszłość.
Jeżeli są to tylko tłuste plamy, to możesz spróbować z góry zbierać je ręcznikiem papierowym. Inną opcją jest zlewarować(zlać) wężykiem spod tej warstwy.
Możesz ewentualnie podgrzać do jakiś 40-45*C. Różnica gęstości wtedy będzie większa i olej powinien łatwiej wypłynąć na wierzch. Nie wiem co by się stało jakbyś spróbował zamrozić? Zdaje się, że u ruskich tak rosół robią Ale pewny nie jestem, co do samego mrożenia tez nie, ale gorzej nie będzie
W tym rzecz, że etanol ma dużo niższą gęstość niż olej, chociaż mieszanina spirytusu z wodą i tak ma wyższą gęstość niż olej. Nie wiem jakim olejem miałeś konserwowana żurawinę, ale dla rzepaku i wódki 40% ta różnica jest o polowe mniejsza w stosunku do samej wody. Dochodzi jeszcze jakiś cukier, ekstrakty i soki z owoców, cała masa wszystkiego, tak na prawdę nie wiadomo jaką to ma gęstość. Jeżeli jest zbliżona do oleju to będziesz miał takie kwiatki. Kombinuj z temperaturą tak jak wcześniej pisałem. Dlatego lepiej jest dobrze wypłukać owoce przed zalaniem alko, ale to już będziesz wiedział na przyszłość.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Suszone owoce do nalewek
Płukałem, ale jak widać za mało. Załączę fotki, choć ciężko je zrobić gdyż ten szlamik (taka chmurka, zawiesina) szybko się rozchodzi. Zbierałem już kilka razy z powierzchni ręcznikiem papierowym i wydawało się ok, ale po tygodniu, dwóch nachodzi ponownie. Na zdjęciach tak dobrze tego nie widać, ale jak jest nie poruszone to jest to jakieś 3-5 mm na powierzchni bliżej brzegów słoika, środek czysty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody