Jak i czym to doprawić?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: Remua »

Witam wszystkich.

W zeszłym roku nastawiłem zacier z samych owoców winogrona (bez dodatku wody - sam moszcz ze skórkami) + drożdże winiarskie do win białych. Przez kilka miesięcy to wszystko stało i pracował. Przyszedł czas to poddałem to wszystko podgrzewaniu na pot-stilu. Przepędziłem to raz bo nie miałem czasu na drugi proces. Dziś kończę drugie grzanie.

Zapach, aromat i smak - rewelacja.
Mam tego 5,5 litra 80% czystego destylatu.

Wiem również że z winogronowego destylatu robi się najlepsze na świecie koniaki.

Wiec moje pytanie brzmi:

" JAK I CZYM TO DOPRAWIĆ - ROZCIĘCZYĆ ABY TEGO NIE ZMARNOWAĆ"
Dodam jeszcze że mam cierpliwość i mogę poczekać - ale max 2 lata- aż trunek się "przegryzie".
Wychylylybymy ?
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Jak i czym to doprawić?

Post autor: Zygmunt »

Dębem, dębem...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak i czym to doprawić?

Post autor: mario_ »

Dąb - TAK.
Ale skoro piszesz, że zapach, aromat i smak - rewelacja, to bym rozcieńczył do około 45-50 i zostawił część niedoprawianą. Będziesz miał porównanie za jakiś czas, które Ci bardziej smakuje. Przecież najszlachetniejsze rakije z winogron są białe. :)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Autor tematu
Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jak i czym to doprawić?

Post autor: Remua »

Ok

Zrobię tak jak piszecie ale podzielę to na równe części i doprawię jeszcze butelkę rodzynkami, a inną zostawię aż kolejne winogrona dojrzeją i zrobię nalewkę.

Mam nadzieje że z tych moich kombinacji wyjdzie również coś dobrego :)
Wychylylybymy ?
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak i czym to doprawić?

Post autor: mario_ »

Minęło trochę czasu, proszę podziel się wrażeniami. :-)
Moje winogrona też niedługo kończą pracować wg przepisu Kucyka. Ja destylat zamierzam pozostawić bez dodatków, za bardzo lubię rakię. :-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”