Borówka brusznica, to niewielkie, czerwone jagody, które dawniej często były używane, jako dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny. Teraz niestety nieco zapomniane, ale warto do nich wrócić. Sam zobaczyłem je kilka lat temu na placu targowym i od tamtej pory regularnie robię z nich nalewkę. Właśnie jest na brusznicę sezon, więc polecam Wam spróbować.
Mój przepis jest dość standardowy: kilo owoców, litr 70% alkoholu, macerować minimum miesiąc. Minimum, bo borówki wolno oddają smak i kolor do nalewki. Po odstaniu płyn odlewam, owoce odciskam i zasypuję je 200-250g cukru. Jak cukier się rozpuści, ponownie odciskam, łączę oba płyny, klaruję, filtruję i wlewam do butelek.
W nalewka jest owocowa, lekko cierpka. Ja daję mało cukru, bo zależy mi, żeby tą cierpkość zachować.
W smaku przypomina nieco żurawinę, ale nalewka od żurawinowej ma mocniejszy smak i kolor. Na dodatek łatwiej się klaruje i nie ma tylu osadów.
Polecam!
- Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!40szt.Drożdże Szlach.Turbo48+wys.gratis - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Żubrówka TurówkaKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Sześciopak-Drożdże Szlacheckie Typu T3Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Żubrówka TurówkaKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Irish Cream 250 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Smakowa Lemon Rum 25mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Korek syntetyczny grzybek 19mmKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 5%
po zakupie alembika!Alembik Miedziany Whiskey - 10 litrów (nr 1620) - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Wina domowe.Najlepsze przepisy.Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 5%
po zakupie alembika!Alembik Miedziany Alquitarra 5 litrów (nr 3112) - Darmowa dostawa!Kup w sklepie
Nalewka z brusznicy
Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Post autor: zając_poziomka »
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 wrz 2019, 19:11 przez zając_poziomka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik