Nastaw z białych winogron - prośba o pomoc

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Madi
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 21 sie 2019, 16:33

Post autor: Madi »

Dzień dobry,
W poniedziałek nastawilam wino z białych winogron. Ilość moszczu 6,5l blg poczatkowe 15.
Dodałam 0.75l syropu cukrowego + 4l wody oraz drożdże winiarskie Browin + 1/3 opakowania pożywki.
Wiadro było w temperaturze pokojowej.
Następnego ranka nastaw pracował, czestotliwosc bulgotania w rurce fermentacyjnej co około 40s. Wiadro zostało wyniesione do piwnicy do temperatury okolo 20stopni.
3 dnia niestety tak jakby wino nie pracowało, a blg wynosi 9.
Co zrobiłam nie tak i co mogę zrobic?
Nastaw planowalam jutro odcisnąć do balonu i dodać kolejną część pozywki wraz z kolejną dawką syropu.
Wino jakie chcę uzyskać to okolo 13 procent.

Będę wdzięczna za pomoc!

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Nastaw z białych winogron - prośba o pomoc

Post autor: czytam »

Zmierz Blg za kilka dni. Może to nieszczelność wiadra/pokrywy/rurki.

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw z białych winogron - prośba o pomoc

Post autor: Robert09 »

Do 6,5l dodałaś 4l wody?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”