Bimberek whisko podobny z ekstraktu
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Mogę na ogólnym, jako że mieszkam koło jeziora to do niego
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 lip 2019, 20:34 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Czas na podsumowanie mojego eksperymentu z ekstraktem
Uzyskałem 8.6 l. destylatu o mocy 40%
Czy to się opłaca to zobaczymy mniej więcej za rok tyle czasu będzie leżakowało w damach
Nigdy nie próbuje destylatu wcześniej niż miesiąc po destylacji
Wyjątkiem są szybkie wódeczki Które można degustować po tygodniu
Ale żeby tak szybko się nie skończyło to postanowiłem dunder nastawić jeszcze raz
Dunder pachniał świeżym chlebem i miał blg 4 i dlatego do przerobu
Dunder nastawiłem tym razem na drożdżach do owoców jeden z odżywką drugi bez
Oczywiście dodałem cukru do 22blg
I teraz pytanie co z tego wyjdzie?
Jeżeli nikt nie odpowie to postaram się opowiedzieć na to pytanie po mniej więcej 2 miesiącach
Pozdrawiam Góral
Uzyskałem 8.6 l. destylatu o mocy 40%
Czy to się opłaca to zobaczymy mniej więcej za rok tyle czasu będzie leżakowało w damach
Nigdy nie próbuje destylatu wcześniej niż miesiąc po destylacji
Wyjątkiem są szybkie wódeczki Które można degustować po tygodniu
Ale żeby tak szybko się nie skończyło to postanowiłem dunder nastawić jeszcze raz
Dunder pachniał świeżym chlebem i miał blg 4 i dlatego do przerobu
Dunder nastawiłem tym razem na drożdżach do owoców jeden z odżywką drugi bez
Oczywiście dodałem cukru do 22blg
I teraz pytanie co z tego wyjdzie?
Jeżeli nikt nie odpowie to postaram się opowiedzieć na to pytanie po mniej więcej 2 miesiącach
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Koledzy wczoraj znalazłem królika doświadczalnego na mój bimberek z ekstraktu.
Przyjechał szwagier z Niemiec i pierwsze kroki skierował do mojej piwniczki
Jak mu powiedziałem z czego to jest to zaczął się oblizywać i ślinić
Pół dnia nudził żeby mu dać spróbować więc żeby mi dał spokój odlałem mu100ml.
Rozrobił to z colą (takie drinki pije) i mlaskał tak że pół wsi słyszało
Po wypiciu padło pytanie ile mi dasz do Niemiec?
Podsumowując, jest szansa że wyszło coś dobrego Pozdrawiam Góral
Przyjechał szwagier z Niemiec i pierwsze kroki skierował do mojej piwniczki
Jak mu powiedziałem z czego to jest to zaczął się oblizywać i ślinić
Pół dnia nudził żeby mu dać spróbować więc żeby mi dał spokój odlałem mu100ml.
Rozrobił to z colą (takie drinki pije) i mlaskał tak że pół wsi słyszało
Po wypiciu padło pytanie ile mi dasz do Niemiec?
Podsumowując, jest szansa że wyszło coś dobrego Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Eeee nie chcę Ci psuć nastroju ale z tfu! Colą to nawet nitro smakuje
Czekam z zaciekawieniem na Twoje wrażenie - wspominałeś że po miesiącu możesz spróbować
Ja akurat kilka dni temu znalazłem w szafce trochę ekstraktu jęczmiennego i nastawiłem piwo z resztek
PWL
Czekam z zaciekawieniem na Twoje wrażenie - wspominałeś że po miesiącu możesz spróbować
Ja akurat kilka dni temu znalazłem w szafce trochę ekstraktu jęczmiennego i nastawiłem piwo z resztek
PWL
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Koledzy dziś odbyła się oficjalna degustacja mojego bimberku z ekstraktu
Jako że z samego jęczmienia mam mało to nie podałem go na stół
A teraz do sedna Jęczmień z pszenicą zapach super pachnie świeżym chlebkiem po przełknięciu czuć świeżość trunku, delikatnie ostry i nuta pogonów. Jak na bimberek który ma miesiąc niezle
Jęczmień z kukurydzą tutaj totalna porażka, coś tam czuć zbożem nuta pogonów, też delikatnie ostry ALE kompletnie bezpłciowy
Nie wiem jak opisać ten smak czy raczej brak smaku PŁONY?
Chyba coś zawaliłem ale nie wiem co
Ale na koniec podałem bimberek z dundru +cukier i ten wywołał banana na twarzy degustatorów
O ten najlepszy mówili
Teraz cała tajemnica owej najlepszej zbożówki do flaszki dodałem 3łyżeczki oryginalnego syropu klonowego
Podsumowując bimberek najgorszy okazał się być najsmaczniejszy.
I po cholerę się tu starać skoro i mnie on smakował najbardziej? Pozdrawiam Góral
Jako że z samego jęczmienia mam mało to nie podałem go na stół
A teraz do sedna Jęczmień z pszenicą zapach super pachnie świeżym chlebkiem po przełknięciu czuć świeżość trunku, delikatnie ostry i nuta pogonów. Jak na bimberek który ma miesiąc niezle
Jęczmień z kukurydzą tutaj totalna porażka, coś tam czuć zbożem nuta pogonów, też delikatnie ostry ALE kompletnie bezpłciowy
Nie wiem jak opisać ten smak czy raczej brak smaku PŁONY?
Chyba coś zawaliłem ale nie wiem co
Ale na koniec podałem bimberek z dundru +cukier i ten wywołał banana na twarzy degustatorów
O ten najlepszy mówili
Teraz cała tajemnica owej najlepszej zbożówki do flaszki dodałem 3łyżeczki oryginalnego syropu klonowego
Podsumowując bimberek najgorszy okazał się być najsmaczniejszy.
I po cholerę się tu starać skoro i mnie on smakował najbardziej? Pozdrawiam Góral
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 sie 2019, 22:17 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Dawno nie pisałem w tym temacie więc nadrabiam zaległości
Po około 2 tygodniach od pierwszej degustacji nastąpiła druga z innymi degustatorami
Padło stwierdzenie iż jest to trochu podobne do rudej natomiast mnie ucieszył fakt że jęczmień z kukurydzą już ma smak jakiś.
Wystarczyło 2 tygodnie i już coś się zmieniło
Tak jak pisałem zrobiłem też nastaw na dundrze i ten poszedł w gardła w zastraszającym tempie
Następne 4l bimberku z dundru leżakuje na razie z płatkami
Co do smaku i zapachu bimberku z ekstraktu to może niech się wypowiedzą koledzy którzy pili próbki.
Pozdrawiam Góral
Po około 2 tygodniach od pierwszej degustacji nastąpiła druga z innymi degustatorami
Padło stwierdzenie iż jest to trochu podobne do rudej natomiast mnie ucieszył fakt że jęczmień z kukurydzą już ma smak jakiś.
Wystarczyło 2 tygodnie i już coś się zmieniło
Tak jak pisałem zrobiłem też nastaw na dundrze i ten poszedł w gardła w zastraszającym tempie
Następne 4l bimberku z dundru leżakuje na razie z płatkami
Co do smaku i zapachu bimberku z ekstraktu to może niech się wypowiedzą koledzy którzy pili próbki.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu
Jako że dawno nic nie pisałem w temacie to trzeba go trochu odświeżyć
Dziś miałem okazję porównać okowitę z ekstraktu jęczmienia z okowitą z słodu jęczmiennego.
Zapachowo słód jęczmienny (w skali od 1-5) 5 ekstrakt 4 więc dużej różnicy nie ma.
Paszczowo tutaj już jest różnica słód 5 ekstrakt 3.
Obydwa destylaty dzieli 7 miesięcy różnicy tutaj przewagę ma ekstrakt i dodatkowo był gotowany na alembiku.
Słód był gotowany na miedzianym pot-still, obydwie okowity były 2 razy gotowane.
Ekstrakt ma 40% słód 50% mimo to słód wydaje się łagodniejszy.
Sód jęczmienny gotowałem z młótem w płaszczu.
Pozdrawiam Góral
Dziś miałem okazję porównać okowitę z ekstraktu jęczmienia z okowitą z słodu jęczmiennego.
Zapachowo słód jęczmienny (w skali od 1-5) 5 ekstrakt 4 więc dużej różnicy nie ma.
Paszczowo tutaj już jest różnica słód 5 ekstrakt 3.
Obydwa destylaty dzieli 7 miesięcy różnicy tutaj przewagę ma ekstrakt i dodatkowo był gotowany na alembiku.
Słód był gotowany na miedzianym pot-still, obydwie okowity były 2 razy gotowane.
Ekstrakt ma 40% słód 50% mimo to słód wydaje się łagodniejszy.
Sód jęczmienny gotowałem z młótem w płaszczu.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy