Witam,
planuje nastawić swój pierwszy dwójniak ale mam kilka pytań.
Generalne proporcje to 5l miodu (mam lipowo - akacjowy) na 5l wody, z tych 5 litrów wody odleje trochę na MD, jeżeli chodzi o sam miód to chcę dodawać go partiami, nie wiem jednak czy podzielić to na 2 czy na 3 partie. Ponadto jak dodawać miód przy drugiej i trzeciej partii? Odlać część brzeczki i rozpuścić go w niej czy po prostu dodać do fermentatora i wymieszać z całością.
Jeszcze jedno pytanie jakie mi się nasunęło to czy jeżeli dzielę cały proces na partie to czy na wejściu dodaję drożdże w ilości takiej jak na całe 10l brzeczki?
Z pomoc z góry dziękuje
Pierwszy dwójniak
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy