Owoce mrożone czy z konfitur?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 10:05
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: Remua »

Witam

Sezon owocowy się rozpoczął na dobre a ja nie mam towaru na nalewki.

Zacier pracuje a tu maliny, porzeczki, jagody,truskawki itd. już są dojrzałe.
Chciałem zrobić z nich nalewki ale za psotą muszę jeszcze poczekać ok 2 tygodni.

Chciałem zakupić owoce i :
1. Zamrozić.
2. Zrobić konfitury.

A następnie na nalewki.

Co o tym sądzicie? Czy z konfitur wyjdzie dobra nalewka ?
Czy może lepiej zamrozić - naturalny sok niegotowany, ale mrożony?
Wychylylybymy ?

B14!
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 23:43
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Owoce mrożone czy z konfitur?

Post autor: B14! »

Ja bym wsypał do słoja i zasypał cukrem, niech puszczą sok, a całość wstawił do lodówki.

Ale to tylko moje zdanie.

amon
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2009, 20:28
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owoce mrożone czy z konfitur?

Post autor: amon »

Witam

Kol. B14 ma rację sok z owocami możesz zchłodzić aby nie fermentował.
Na nalewki używaj wyłącznie owoców świeżych lub suszonych możesz użyć mrożonych jak równiez ich kombinacji, konfitur nie używaj .

Darek1
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 15 gru 2010, 09:55
Re: Owoce mrożone czy z konfitur?

Post autor: Darek1 »

Najlepsze są świeże, ale mrożone również są bardzo dobre. Jeżeli teraz nie dysponujesz psotą to musisz te owoce przetrzymać. Gdzieś czytałem, że im niższa temperatura przechowywania tym lepiej. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”