Witam,
Kilka dni temu nastawiłem wino. Wczoraj wlałem drożdże winne i pozostawiłem wino żeby pracowało. Zastrzeżenie moje budzi jak na razie konsystencja wina. Roztwór nie jest idealnie przezroczysty ( tak jak woda ) tylko ma bardziej gęstszą konsystencje. Czego to są objawy i jak ewentualnie można je zlikwidować.
pozdrawiam
Fermentacja
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Fermentacja
Normalka- masz przecież w nastawie zawieszone drożdże, a one siłą rzeczy nie są przezroczyste
Wino się wyklaruje ładnie dopiero za kilkanaście tygodni, bądź cierpliwy
Wino się wyklaruje ładnie dopiero za kilkanaście tygodni, bądź cierpliwy
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Fermentacja
Miałeś racje, wino ładnie się wyklarowało:)
Teraz moje wątpliwości budzi okres bo jakim należy zlać wino znad ryżu. W jednych przepisach podają 14-15 dni ( tak jak na stronie alkohole domowe) a w innych nawet po okresie 3-4 tygodni. Z czego wynika taka różnica w czasie?? Która metoda skuteczniejsza??
Teraz moje wątpliwości budzi okres bo jakim należy zlać wino znad ryżu. W jednych przepisach podają 14-15 dni ( tak jak na stronie alkohole domowe) a w innych nawet po okresie 3-4 tygodni. Z czego wynika taka różnica w czasie?? Która metoda skuteczniejsza??
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Fermentacja
Wyklarowało bo padły drożdże. Pewnie wyżarły wszystko co mogły. Jeśli w gąsiorku masz to czego oczekiwałeś to ściągaj z nad osadu (i ryżu). Jeśli jest do niczego -dodaj papu (cukru) i doczekaj do 3 tygodni. W dziewięć dni wina nie zrobisz
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Fermentacja
Dzisiaj wywaliłem z gąsiorka ryż i cały ten pozostały syf. jedynie co mi się nie podoba to to dlaczego to "wino" jest takie strasznie gęste?? Aż ciężko się przelewało.
Wald napisałeś, że jeśli wino jest do niczego to należy dodać cukru. Po czym rozpoznać czy wino jest do niczego ( jest to moje pierwsze wino z ryżu) ??
Wald napisałeś, że jeśli wino jest do niczego to należy dodać cukru. Po czym rozpoznać czy wino jest do niczego ( jest to moje pierwsze wino z ryżu) ??
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Fermentacja
To tylko tyle.
Na tym to polega. Decyduje twój smak.
To znaczy jeśli Ci nie smakuje. Jest nie do wypicia.belineek pisze:Wald napisałeś, że jeśli wino jest do niczego
To tylko tyle.
życzę smacznego.Wald pisze:Jeśli w gąsiorku masz to czego oczekiwałeś
Na tym to polega. Decyduje twój smak.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!