Fermentacja

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
belineek
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 26 cze 2010, 19:12

Post autor: belineek »

Witam,
Kilka dni temu nastawiłem wino. Wczoraj wlałem drożdże winne i pozostawiłem wino żeby pracowało. Zastrzeżenie moje budzi jak na razie konsystencja wina. Roztwór nie jest idealnie przezroczysty ( tak jak woda ) tylko ma bardziej gęstszą konsystencje. Czego to są objawy i jak ewentualnie można je zlikwidować.
pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Fermentacja

Post autor: Zygmunt »

Normalka- masz przecież w nastawie zawieszone drożdże, a one siłą rzeczy nie są przezroczyste :)
Wino się wyklaruje ładnie dopiero za kilkanaście tygodni, bądź cierpliwy :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
belineek
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 26 cze 2010, 19:12
Re: Fermentacja

Post autor: belineek »

Miałeś racje, wino ładnie się wyklarowało:)

Teraz moje wątpliwości budzi okres bo jakim należy zlać wino znad ryżu. W jednych przepisach podają 14-15 dni ( tak jak na stronie alkohole domowe) a w innych nawet po okresie 3-4 tygodni. Z czego wynika taka różnica w czasie?? Która metoda skuteczniejsza??
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Fermentacja

Post autor: Wald »

Wyklarowało bo padły drożdże. Pewnie wyżarły wszystko co mogły. Jeśli w gąsiorku masz to czego oczekiwałeś :hahaha: to ściągaj z nad osadu (i ryżu). Jeśli jest do niczego -dodaj papu (cukru) i doczekaj do 3 tygodni. W dziewięć dni wina nie zrobisz :hmm:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
belineek
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 26 cze 2010, 19:12
Re: Fermentacja

Post autor: belineek »

Dzisiaj wywaliłem z gąsiorka ryż i cały ten pozostały syf. jedynie co mi się nie podoba to to dlaczego to "wino" jest takie strasznie gęste?? Aż ciężko się przelewało.

Wald napisałeś, że jeśli wino jest do niczego to należy dodać cukru. Po czym rozpoznać czy wino jest do niczego ( jest to moje pierwsze wino z ryżu) ??
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Fermentacja

Post autor: Wald »

belineek pisze:Wald napisałeś, że jeśli wino jest do niczego
To znaczy jeśli Ci nie smakuje. Jest nie do wypicia.
To tylko tyle.
Wald pisze:Jeśli w gąsiorku masz to czego oczekiwałeś
życzę smacznego.



Na tym to polega. Decyduje twój smak.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”