Witam, proszę o pomoc ,mam parę pytań odnośnie wypełnienia w miedzianym pot still-u.
1. Czym wyjąć zmywaki - nie mam możliwość rozkręcenia sprzętu jedyne otwory to ten przy termometrze i przy końcówkach sprzętu.
2. Czy podczas czyszczenia sprzętu metodą odwarową muszę wyjąc wypełnienie, czy może być tam cały czas niewyjmowane nigdy?
3. Czy w ogóle mając pot still miedziany jest sens wkładać jakiekolwiek wypełnienie?
Dzięki, bardzo proszę o pomoc .Pozdrawiam!
[mod: pisz poprawniej]
Pytanie o wyjmowanie wypełnienia
-
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o wyjmowanie wypelnienia
Żeby wyjąć zmywaki z długiej rury weź na końcu drewnianego kija od szczotki wbij cienki gwoździk i zagnij go w haczyk - tak wyjmowałem swoje podparcia na początku
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
-
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Pytanie o wyjmowanie wypelnienia
@boxer1981228 - zależy co i jak gotuje. Widziałem już wypełnienie na którym "coś" się osadziło. Dlatego też warto czasami to wypełnienie wyjąć i wymyć dokładnie w wodzie z sodą. Tak samo jak ostatnio jestem w kontakcie z jednym "bimbrownikiem" któremu regularnie zalewa kolumnę - też ma zmywaki i na 100% mu się zbiły ponieważ po zalaniu flegma nie chce wracać do kotła
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Pytanie o wyjmowanie wypełnienia
Postaw kolumnę do góry nogami i zaślep koniec chłodnicy. Z drugiej strony wlej ciepła wodę z kwaskiem cytrynowym i odrobiną perhydrolu ( bardzo ostrożnie bo reakcja jest wybuchowa). Zostaw na noc w spokoju. Następnego dnia wylej syf ze środka i dobrze przepłucz wodą.