likwidacja goryczki w winach z jeżyn

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
akim
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 29 maja 2010, 23:16

Post autor: akim »

Od 4 lat robię wino z jeżyn, nie mogę zapanować nad goryczką?garbniki/ w winie. Jak zmniejszyć goryczkę w winie i na jakim etapie produkcji najefektywniej tzn. z jak najmniejszą stratą na mocy i smaku?
koncentraty wina

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: likwidacja goryczki w winach z jeżyn

Post autor: Markizpucek »

Kolego podaj recepturę i sposób wykonania wina wtedy mamy szansę poradzić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

kamil_ek_skc
150
Posty: 179
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: likwidacja goryczki w winach z jeżyn

Post autor: kamil_ek_skc »

Jeśli mogę się wtrącić do rozmowy. Znam dobry sposób na usunięcie goryczki z wina: Destylacja 8-)

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”