Mini pot still z płaszczem
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: RE: Re: Mini pot still z płaszczem
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Po co Ci miedziane sprężynki jeżeli rurę masz z miedzi? Bardziej sprawdzą się te z nierdzewki (wygoda w przechowywaniu)psotnikpiotr pisze: A ty mi mówisz, że nie potrzebne
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mini pot still z płaszczem
Skręcana wersja maluszka dla forumowego kolegi. Tym razem zamiast mufy, i łączenia na teflon (na życzenie) zastosowałem złączki do lutu 28×1". Myślałem, że to oszpeci miniaka, a wyszło całkiem zgrabnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
@michall_18, nie widzę problemu, materiały na cały zestaw :
- rury Cu, fi 28 - 100/110cm, fi 35 - 20cm, fi 22 -
20cm, fi 15 - 40/45cm, fi 10 - 50cm(z zapasem),
fi 8 - 5cm
- kolanka/łuki 90° Cu, fi 28 x 2szt (2k), fi 10 x 2szt (1k i 2k)
- redukcje Cu, fi 35 x 28 x 2szt (mufowe, ewentualnie dorobienie we własnym zakresie dystansów), fi 28 x 15 x 3szt (2 x mufowa, 1 x nyplowa), fi 28 x 22 (mufowa), fi 15 x 10 (zakończenie chłodnicy), mufa fi 28 do łączenia deflegmatora z resztą.
- mosiądz, redukcje do lutu, 28 x 3/4GZ, 15 x 1/2 x 2szt (GZ, GW), ewentualnie zamiast mufy fi 28 redukcje 28 x 1" x 2szt (GZ, GW), redukcja 3/4GW x 1/2GZ, nakrętka kołnierzowa 1/2cala. Lut, pasta, palnik, cóś do cięcia rurek. A i jeszcze jakaś podstawka pod papugę
Niby taki maluszek a trochę gratów potrzeba
- rury Cu, fi 28 - 100/110cm, fi 35 - 20cm, fi 22 -
20cm, fi 15 - 40/45cm, fi 10 - 50cm(z zapasem),
fi 8 - 5cm
- kolanka/łuki 90° Cu, fi 28 x 2szt (2k), fi 10 x 2szt (1k i 2k)
- redukcje Cu, fi 35 x 28 x 2szt (mufowe, ewentualnie dorobienie we własnym zakresie dystansów), fi 28 x 15 x 3szt (2 x mufowa, 1 x nyplowa), fi 28 x 22 (mufowa), fi 15 x 10 (zakończenie chłodnicy), mufa fi 28 do łączenia deflegmatora z resztą.
- mosiądz, redukcje do lutu, 28 x 3/4GZ, 15 x 1/2 x 2szt (GZ, GW), ewentualnie zamiast mufy fi 28 redukcje 28 x 1" x 2szt (GZ, GW), redukcja 3/4GW x 1/2GZ, nakrętka kołnierzowa 1/2cala. Lut, pasta, palnik, cóś do cięcia rurek. A i jeszcze jakaś podstawka pod papugę
Niby taki maluszek a trochę gratów potrzeba
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lut 2019, 21:55 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Master coraz więcej ludzi szuka takich sprzętów. Wiem, że budowałeś takie maszynki dla kolegów z forum.
Czy mógłbyś podać przybliżony koszt tak zmontowanego miedziaka?
Liczę się z tym, że każdy podchodzi do sprawy indywidualnie bo chociażby okap jest na innej wysokości.
Jeżeli odmówisz zrozumiem ☺
Czy mógłbyś podać przybliżony koszt tak zmontowanego miedziaka?
Liczę się z tym, że każdy podchodzi do sprawy indywidualnie bo chociażby okap jest na innej wysokości.
Jeżeli odmówisz zrozumiem ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
-
Nie robię tego ani zawodowo, ani zarobkowo, od po prostu jak mnie ktoś poprosi, to i dłubnę. Sprawia mi to swojego rodzaju frajdę.
Gacek, dżentelmeni o pieniądzach nie prawią.Gacek pisze:Czy mógłbyś podać przybliżony koszt tak zmontowanego miedziaka?
Nie robię tego ani zawodowo, ani zarobkowo, od po prostu jak mnie ktoś poprosi, to i dłubnę. Sprawia mi to swojego rodzaju frajdę.
-
-
Michaś, podział robiłem bo tak sobie koledzy życzyli, chodziło o gabaryty przy przechowywaniu.
Także śmiało możesz ribic z jednego kawałka rury.
Ktoś mnie pytał na PW o skróty/oznaczenia których użyłem w poście posting.php?mode=reply&f=134&t=18071#pr199830
Już wyjaśniam :
- GZ - gwint zewnętrzny
- GW - gwint wewnętrzny
- 2k, 1k kolanko dwu/jesnokielichowe
- redukcja mufowa - średnica wewnętrzna = średnicy zewnętrznej rury Cu, czyli nachodzi na rurę
- redukcja nyplowa - średnica zewnętrzna = średnicy zewnętrznej rury (mieści się np w kielich kolanka).
Także śmiało możesz ribic z jednego kawałka rury.
Ktoś mnie pytał na PW o skróty/oznaczenia których użyłem w poście posting.php?mode=reply&f=134&t=18071#pr199830
Już wyjaśniam :
- GZ - gwint zewnętrzny
- GW - gwint wewnętrzny
- 2k, 1k kolanko dwu/jesnokielichowe
- redukcja mufowa - średnica wewnętrzna = średnicy zewnętrznej rury Cu, czyli nachodzi na rurę
- redukcja nyplowa - średnica zewnętrzna = średnicy zewnętrznej rury (mieści się np w kielich kolanka).
-
Wszystko spoko ale jak w takim razie zastosować taki reflux na rurze? Fajną opcją wg mnie jest zastosowanie rury PE, opis znalazłem w jednym z tematów na forum i o tym myślę, nie zależy mi na estetyce sprzętu tylko na użytkowości
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
Michaś, jam człek wielkiej cierpliwości, ale
Jesli totalnie budżetowo - kawałek kanalizy 50ki i redukcje do pralki. Nic więcej
qźwa przylutowaćmichall_181 pisze:Wszystko spoko ale jak w takim razie zastosować taki reflux na rurze?
Jesli totalnie budżetowo - kawałek kanalizy 50ki i redukcje do pralki. Nic więcej
-
-
Michał, dzięki Tobie za moment zmienię nick na "mastercierpliwy2",
to przejrzyj wcześniejsze i przeczytaj ze zrozumieniem listę elementów potrzebnych do wykonania miniaka.....z twoich ostatnich zdjęć to tak nie do końca widoczne jest co i jak polutowane jest przy refluxie
-
-
-
@a87gonzo, to nie jest sprzęt do wyścigu o %, tylko do destylacji prostej smakówek, a koledze z pewnością o bimber chodzi.......
Kolumna rektyfikacyjna się kłania, tam 96+ uzyskasz.
Kolumna rektyfikacyjna się kłania, tam 96+ uzyskasz.
@masterpaw2 wszystko się zgadza.
Zadaję pewnie głupie pytania ale dopiero zaczynam tą przygodę i dopiero się uczę.
Dysponuję raczej słabymi możliwościami technicznymi (szybkowar 15L, szklana chłodnica i najbiedniejszy element zestawu czyli grzałka elektryczna 820W bez regulacji mocy), ale od czegoś trzeba zacząć
U mnie proces zaczyna się przy mocy około 75 i od razu systematycznie spada. Przy mocy około 60-50 utrzymuje się trochę dłużej. Kiedy spada poniżej 50 oddzielam bo już zaczyna być za dużo podejrzanych zapachów i zaczynam odbierać resztki do wartości 30, które dodaję do następnego razu.
Wiem że pod koniec moc szybciej powinna spadać a nie tak jak u mnie ze długo leci niska moc. Chciałbym też żeby dłużej utrzymywała się wyższa moc, tj. 80 - 70.
Na razie wiem tyle, że przydałby się regulator mocy do grzałki, ale czy opisywany wyżej mini pot still pozwoli mi uzyskać to co bym chciał to się dopiero wczytuję i szukam informacji jakie to może dać efekty i jak przebiega proces na takim sprzęcie.
Zadaję pewnie głupie pytania ale dopiero zaczynam tą przygodę i dopiero się uczę.
Dysponuję raczej słabymi możliwościami technicznymi (szybkowar 15L, szklana chłodnica i najbiedniejszy element zestawu czyli grzałka elektryczna 820W bez regulacji mocy), ale od czegoś trzeba zacząć
U mnie proces zaczyna się przy mocy około 75 i od razu systematycznie spada. Przy mocy około 60-50 utrzymuje się trochę dłużej. Kiedy spada poniżej 50 oddzielam bo już zaczyna być za dużo podejrzanych zapachów i zaczynam odbierać resztki do wartości 30, które dodaję do następnego razu.
Wiem że pod koniec moc szybciej powinna spadać a nie tak jak u mnie ze długo leci niska moc. Chciałbym też żeby dłużej utrzymywała się wyższa moc, tj. 80 - 70.
Na razie wiem tyle, że przydałby się regulator mocy do grzałki, ale czy opisywany wyżej mini pot still pozwoli mi uzyskać to co bym chciał to się dopiero wczytuję i szukam informacji jakie to może dać efekty i jak przebiega proces na takim sprzęcie.
dziękuję za wszystkie podpowiedzi
-
Czy ktoś z szanownych forumowiczów wykonywał reflux na deflegmatorze z tworzywa PP czy innych plastików? Widziałem jeden temat z płaszczem skraplacza ale im bliżej kotła tym temperatura wyższa... jakieś rady? Pytam głównie dlatego, że nie mam gdzie kupić 20 cm rury fi42.
-
-
-
- Podziękował: 1 raz
-
-
-
Powiedz nam tak szczerze... czy masz satysfakcję z własnoręcznie zrobionej maszynki?
Jeżeli odpowiesz nam na tak to życzę Ci równie udanych wygotowanych dżemów, kompotów i innych wynalazków
A na chwilę obecną proponuję papier ścierny i do wanny lub pod prysznic, tam gdzie nie dojdziesz i w okolice lutów zmywak i jazda tak jak na ręcznym. ... a po ostrej zabawie krem bambino lub niwea wetrzeć głęboko i zostawić do rana... a rano ręcznik kuchenny do sucha i trzymać w transporcie przez jednorazowkę z biedry ☺ efekt mega długotrwały! !!
Jeżeli odpowiesz nam na tak to życzę Ci równie udanych wygotowanych dżemów, kompotów i innych wynalazków
A na chwilę obecną proponuję papier ścierny i do wanny lub pod prysznic, tam gdzie nie dojdziesz i w okolice lutów zmywak i jazda tak jak na ręcznym. ... a po ostrej zabawie krem bambino lub niwea wetrzeć głęboko i zostawić do rana... a rano ręcznik kuchenny do sucha i trzymać w transporcie przez jednorazowkę z biedry ☺ efekt mega długotrwały! !!
Pozdrawiam Gacek.
-
Myślałem nad kupowanym , ale stwierdziłem, że nieeee.... !!!! Robię trochę przy wodzie, w końcu w wodociągach pracuje, ale pierwszy raz lutowałem miedź, satysfakcja ogromna teraz gruntowne czyszczonko, dzięki za podpowiedź na pewno skorzystam pozdro dla wszystkich psotników!!
Panowie profesjonaliści, jedno pytanko tylko mam jako nie doświadczony psotnik,jak destylować z tym płaszczem wodnym? puszczać od razu wodę ? Czy dopiero jak zacznie lecieć?
Panowie profesjonaliści, jedno pytanko tylko mam jako nie doświadczony psotnik,jak destylować z tym płaszczem wodnym? puszczać od razu wodę ? Czy dopiero jak zacznie lecieć?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 sie 2019, 13:50 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Prawdopodobnie uda Ci się całkowicie zatrzymać pary a dzięki temu będziesz mógł skoncentrować przedgony. Najlepiej abyś zrobił sobie za pomocą dwóch zaworów od pneumatyki rozdzielacz wody na chłodnice i płaszcz. Wodę na początek puść dość ostro i delikatnie zakrecaj zawór aż do pojawienia się pierwszych kropel destylatu, na węch odbieraj przedgon a kiedy się zacznie dobro to sam będziesz już wiedział ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
Witam już po pierwszym psoceniu 2 garnki w sumie 15l, bo 10 l nastawu zostało, garnek miał być 15l, ale ma dużo mniej, wychodzi po 7,5 l na gar, choć według wiaderka z miarką wychodziło po 10l. Z pierwszego gara za prędko odbierałem także do wrzucenia na drugi raz, koło 3l 3,5 l
Drugi garnek i tu się postarałem, przedgon 250ml i trzy słoiki po 500ml każdy wyszedł mocny ponad 90+ (dobry w smaku, nawet tak nie czuć) i 0.5l pogonów, ponizej 40%.
Drugi garnek i tu się postarałem, przedgon 250ml i trzy słoiki po 500ml każdy wyszedł mocny ponad 90+ (dobry w smaku, nawet tak nie czuć) i 0.5l pogonów, ponizej 40%.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 sie 2019, 20:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.